Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hałasy przy skrecaniu i prostowaniu kól
Autor Wiadomość
kamil777 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Wysłany: 29-07-2008, 15:56   Hałasy przy skrecaniu i prostowaniu kól

Witam w mojej Cari mam problem od jakiegos czasu podczas jazdy do tyłu ze skręconymi w prawo kolami, a nastepnie podczas ich prostowania słychac hałas jakby cos przeskakiwało to samo dzieje się podczas kręcenia w miejscu, jednak gdy kola nie sa skrecone do oporu nie ma tego. W czasie jazdy do przodu nawet przy skrecie do oporu nie ma tego zjawiska. Jakbyscie mieli jakies zdanie na ten temat byłbym wdzieczny.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2008, 18:45   

A nie maglownica wolajaca o pomoc?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 29-07-2008, 22:25   

Ja się skłaniam ku łożyskom amortyzatorów tak jak napisał fular

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 29-07-2008, 22:27   

a tez podobne objawy mialem jak mi sie fest zatarl lacznik stabilizatora
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 30-07-2008, 22:13   

fular napisał/a:
Prawdopodobnie górne mocowania amortyzatorów lub ich łożyska masz do wymiany. Miałem ten sam objaw. Po wymianie, jak rękš odjšł.
no raczej nie bo
kamil777 napisał/a:
to samo dzieje się podczas kręcenia w miejscu
a wówczas żadne siły nie działają na amorki... podejrzewam że przeguby zew. są bez smaru i trą ... :o

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2008, 19:11   

Byłem dzisiaj u mechanika stwierdził ze to łożysko mocowania amortyzatora mam tylko problem gdzie je kupic bo we wszystkich sklepach odsyłaja mnie do serwisu, znalazłem w japancars urzywane tylko nie wiem czy warto? Co wy na to

fiszrek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 31-07-2008, 19:58   

Sprawdz na allegro albo w intercars były tam w cenie do 200zł nowe.

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2008, 22:54   

ja miałem to samo i to była pęknięta na samej górze sprężyna - nie widać tego, póki się jej nie wyjmie, a wygląda to faktycznie na łożysko amortyzatora - tyle że :) same łożysko to malutki pierścień z dwoma ślizgowymi teflonowymi tarczami, zabudowany i jeśli hasał jest bardzo wyraźny, to raczej nie łożysko tylko coś większego.

Mój mechanik też stwierdził, że padło łozysko, kupiłem - oryginał za 70 czy 80 złotych za malutki kawałek plastiku z teflonowymi ślizgaczami, po czym okazało się, że to jednak sprężyna. I tak wymieniłem łożysko, bo po pęknięciu sprężyny też troche dostało mu się, ale generalnie usterka tego nie wymagała.

Niech się przyjrzy sprężynom. U mnie to się działo tylko przy maksymalnym skręcie właśnie.

swoją drogą dokupiłem jedną tylko sprężynę i to od TD, a nie DiD i o dziwo pasują, są tak samo twarde i ogólnie zero problemów (niby powinno sie symetrycznie wymieniać)

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2008, 23:21   

Dzięki chociaż niby ogladal sprezyne, ale bez wyjmowania kolumny i stwierdził ,ze jest cała

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2008, 06:51   

Mi sprawdzał nawet na trzęsiawce i też nie zauważył... w zasadzie to nawet dwóch mechaników, pierwszy na stacji diagnostycznej zawieszeń, a drugi to mój mechanik w warsztacie do którego jeżdżę - obaj jako pierwszą diagnozę postawili łożysko amortyzatora, a dopiero po wykręceniu okazało się, że jednak sprężyna pękła przy mocowaniu.

Samo łożysko kupiłem akurat w JapParts w Gdańsku, oryginał - kosztował ok. 80 złotych. W Szczecinie też pewnie są takie sklepy. Używanego nie kupuj, nie opłaca się wcale takich eksploatacyjnych części kupować używanych - to tak jak używane tarcze hamulcowe - są dobre, ale już częściowo zużyte i może się okazać, że zaraz będziesz je musiał wymieniać.

Ew. zadzwoń do Japaneze, ale poczta teraz tak działa, że nie wiem, czy warto :(

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 01-08-2008, 06:55   

w cari przed liftem lozyska gornego mocowania nie sa wymienne - to tylko tak jakcos :) trzeba wtedy calosc kupic
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

fiszrek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 01-08-2008, 20:44   

U mnie występuje podobny problem i nie wiem co jest powodem. Przy skrecaniu trzaski w prawym kole dość głośne, przy naciskaniu przedniego zawieszenia i unoszeniu słychać skokowe pyknięcia tak samo przy wsiadaniu do samochodu. Myśle, że to zatarty amortyzator gdyż przy niewielkim wciśnieciu słychać pyknięcie i po tym nie odbija do poprzedniego stanu. Co obstawiacie pękniętą sprężynę, zatarty amortyzator, łożysko w macpersonie czy stabilizator?

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2008, 20:53   

U mnie zdjagnozowano łożysko , ale w przeciwieństwie do ciebie nie było hałasów przy naciskaniu ani unoszeniu amortyzatora i odbija normalnie. Myśle,że to chyba amortyzator.Pozdro

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 01-08-2008, 21:15   

Na 99% masz do wymiany górne mocowania amorków tj. poduszki i łożyska, najlepiej wymienić je w komplecie - to jedna ze standartowych bolączek Cari i SS. Ja robiłem to na wiosnę u znajomego mechanika i kosztowało mnie to ok. 300 zł za obie strony ale to wyjątkowo tanio bo kolega miał na stanie potrzebne części ze starych zapasów, obecnej ceny niestety nie znam.
Pozdrawiam

Grodar 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8
Wysłany: 08-12-2008, 18:26   

Odświeżam temat sprężyn. Wczoraj zaczęło coś hałasować przy skręcaniu. Dziś zajrzał mechanik. Pęknięta sprężyna. Gdzie kupić i jaką? Wymieniać dwie?

Odpowiedz do tematu