|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] Tylna ośka |
Autor |
Wiadomość |
fiszrek
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
|
Wysłany: 01-08-2008, 21:39 [Cari 1.8] Tylna ośka
|
|
|
Witam. Byłem pare miesięcy temu w warsztacie, robiłem zawieszenie. Mechanik zwrucił uwage na niwielkie luzy w tylnym kole. Powiedział że to łożysko. Nie wymieniłem go. Po tym zwruciłem na to uwage i faktycznie słychać to łożysko podczas jazdy. Zaczeło mnie to denerwować. W końcu pare dni temu kupiłem nowe łożysko. Wymieniłem je sam i jest to samo na nowym łożysku (huczy nadal).Teraz mam pytanie czy łożysko powinno tak lużno schodzić ja przyniosłem ściągacz bo myślałem że bez niego się nie obejdzie a tu zeszło bez problemu ręką. Myślę że to ośka. Wymieniał ktoś z was tę część? A może da się to w jakiś inny sposub zniwelować? |
|
|
|
 |
szymekus [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2008, 21:41
|
|
|
a moze to huczy drugie lozysko? sprawdzales?
a w ogole to ile ty tych lozysk wymieniles? jedno? w jedej piascie sa dwa. trzeba wymienic razem z bierzniami. |
|
|
|
 |
fiszrek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-08-2008, 21:57
|
|
|
Huczy to które wymieniłem jes to wyrażnie słyszalne, a poza tym po wymianie nadal są luzy na kole. Drugie koło jest sztywne bez żadnych luzów więc to na pewno to które wymieniłem. W cari z tyłu jest łożysko-piasta jest to jednolita część. Ja stawiam na ośke ale nie można jej kupić osobno lecz z całym wachaczem cena 1000zł. oże ktoś wie czy da się to jakoś zregenerować? |
|
|
|
 |
szymekus [Usunięty]
|
Wysłany: 03-08-2008, 20:24
|
|
|
ile taka piastka kosztuje? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-08-2008, 01:52
|
|
|
piasta tyl jest przykrecana, sprawdziles lozysko, ktore wyjales czy mialo luz w rekach i to, ktore zalozyles czy takze jest ok?? do tego skad tam polos z tylu ?? jesli jest luz i kolo lata to tylko i jedynie piasta, a ta jak wiesz jest z lozyskiem
z tylu jeszcze z tego co pamietam pod srube na srodku wchodzi podkladka sprezynowa - miales takowa ? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
fiszrek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-08-2008, 17:33
|
|
|
Łożysko-piasta zakładana jest na tylną oś, która przymocowana jest na stałe do wahacza i właśnie o tą oś mi chodzi. Łożysko-piasta przykręcana jest jedną dużą nakrętką kołnierzową bez żadnej podkładki. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to łożysko powinno tak luźno schodzić z tej osi (bez ściągacza)? Mam zamiar zamówić na allegro używany wahacz z osią za 190 zł i zastanawiam się czy ta wymiana poskutkuje? Luzów na łożysku nie sposób sprawdzić bez założenia na oś gdyż wynika to z jego budowy( dopiero po jego ściśnięciu-skreceniu); jest to łożysko dwudzielne.
[ Dodano: 21-08-2008, 17:29 ]
Witam. Orientuje się ktoś czy tylny wahacz poprzeczny (ten z osią) od Mitsubishi Carisma 1.9 DID diesel model 99-04'r. pasuje do modelu 1.8 96r. a jak nie to czym się różnią?
[ Dodano: 21-08-2008, 17:31 ]
Witam. Orientuje się ktoś czy tylny wahacz poprzeczny (ten z osią) od Mitsubishi Carisma 1.9 DID diesel model 99-04'r. pasuje do modelu 1.8 96r. a jak nie to czym się różnią? |
|
|
|
 |
|
|