Połamany kluczyk |
Autor |
Wiadomość |
ASpecnaz
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 1.8TD 89r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-08-2008, 20:39 Połamany kluczyk
|
|
|
Panowie problem mam ledwo kupiłem galanta (wczoraj) a dziś już prawie zawał zaliczyłem. Jedyny kluczyk jaki dostałem od sprzedającego złamał się w 3 części . Moje pytanie brzmi tak czy ślusasz dorobi mi klucz gdy ten jest połamany i czy w galantach z 89r był montowany fabrycznie immobilaizer?? |
|
|
|
 |
kojot128
Forumowicz
Auto: Colt CJ0
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Paź 2006 Posty: 104 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-08-2008, 21:09
|
|
|
Immobilaizer raczej napewno nie... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-08-2008, 21:14
|
|
|
nie ma immo fabrycznego
sa spece, ktorzy dorobia go ze stacyjki, ale tej nie wyjmiesz bez klucza
sprobuj zapytac, czy ktokolwiek dorobi ze szczatek i napisz na forum czy sie udalo
rada na przyszlosc - min. 1 zapasowy kluczyk |
|
|
|
 |
ASpecnaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-08-2008, 21:18
|
|
|
Oki w pon poszukam jakiegoś specjalisty tylko nie wiem czy znajdę takowego w moim mieście. No właśnie miałem dorobić zapasowy w poniedziałek.... a dziś sobota.... |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11206 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 02-08-2008, 21:40
|
|
|
Oczywiście że dobry fachman dorobi kluczyk nawet z czterech części
Wiem bo znajomy dorabiał,i jak się zapytał czy się da,to facet bez słowa w 5 minut zrobił
nowy. |
|
|
|
 |
RoveR
Mitsumaniak porządany VR4
Auto: GALANT 2.5 V6 EA5A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 219 Skąd: Łódź/Moskwa
|
Wysłany: 02-08-2008, 21:58
|
|
|
Jeżeli miał byś problemy to daj znać spróbuję zorientować się w tym temacie w Łodzi daleko byś nie miał. |
|
|
|
 |
ASpecnaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-08-2008, 18:05
|
|
|
I jak zwykle biednym wiatr i coś innego w oczy. Bylem u jednego ślusarza to powiedział że to niemożliwe żeby dorobić klucz (jutro poszukam innego). Stacyjkę teoretycznie da się wyjąć ale to trzeba wyjąć cały układ kierowniczy (zakichana blokada kierownicy się kłania) i przepiłować blokadę. Na dodatek zatrzymałem się na samej kierownicy bo trzeba ją zdjąć (według książki serwisowej i osobistych spostrzeżeń) jakimś specjalnym ściągaczem. I jak człowieka ma coś nie strzelić?? |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-08-2008, 19:18
|
|
|
Kto Ci każe wyjmować stacyjkę? Wyjmij zamek z tylnej klapy - roboty na 3 min. w tym czas na poszukanie odpowiedniego narzędzia. Zanieś do speca i niech dorabia. |
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-08-2008, 19:45
|
|
|
klucze do zamkow wchodza do polowy - do stacyjki potrzebny jest caly klucz...
natomiast do stacyjki dostaniesz sie zdejmujac tylko spodni plastik pod kierownica |
|
|
|
 |
ASpecnaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-08-2008, 20:16
|
|
|
No tam dotarłem ale nie wyjmę stacyjki bo jest z tą zakichaną blokadą połączona
http://moto.allegro.pl/it...i_stacyjka.html coś w tym stylu (akurat mojej nie widzę) tylko że tam nie ma zwykłych śrub jak na zdj tylko specjalne których można użyć tylko raz potem trzeba ciąć i założyć nowe a tego bez wyjęcia stacyjki/kierki nie zrobię. Nawet szlifierką kątową się nie będę mógł dobrać bo są 2 śruby przy czym jedna z góry blokady. Jutro spróbuję do serwisu mitsu w łodzi dzwonić może mi po nr stacyjki klucz dorobią albo nowa stacyjka albo szukam speca od dorabiania |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-08-2008, 09:25
|
|
|
ASpecnaz, jeśli jesteś zainteresowany (pisz na PW lub GG) wyśli mi szczątki klucz pocztą to Ci dorobie.
Serek napisał/a: | Kto Ci każe wyjmować stacyjkę? Wyjmij zamek z tylnej klapy - roboty na 3 min. w tym czas na poszukanie odpowiedniego narzędzia. Zanieś do speca i niech dorabia. |
Nie do końca, w tylnej wkładce nie ma wszystkich zapadek w 90 % przypadków, jeśłi chcesz dorabiać z wkładki to raczej z drzwiowej. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 05-08-2008, 09:59
|
|
|
panowie, bez jaj... w dobrym punkcie dorabiania kluczy bez problemu skopiuja taki polamany kluczyk, przy mnie gosc dorabial co prawda zlamany na dwie czesci ale slusarzowi zajelo to tyle co skopiowanie sprawnego kluczyka czyli okolo minuty |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-08-2008, 11:00
|
|
|
Zhan napisał/a: | panowie, bez jaj... w dobrym punkcie dorabiania kluczy bez problemu skopiuja taki polamany kluczyk, przy mnie gosc dorabial co prawda zlamany na dwie czesci ale slusarzowi zajelo to tyle co skopiowanie sprawnego kluczyka czyli okolo minuty |
Dokładnie, dla mnie no problem. Zrobie ze szczątek, warunek żeby były wszystkie kawałki |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
ASpecnaz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-08-2008, 16:28
|
|
|
Ostatecznie nowa stacyjka (czyt. made in szrot) za 100zł. Jednak po oględzinach poszedł w 4 części (jedna nie odnaleziona kawałek dolnych ząbków) na dodatek był z lekka wygięty w pewnych miejscach. I szanowny ślusarz powiedział że się nie da bo nawet nie jest tego w stanie włożyć do maszynki i dorobić bo jest w tak opłakanym stanie nawet gdyby miał wszystkie kawałki. Co prawda nie twierdzę że jakiś mega spec by to dorobił ale a)pod ręką takiego nie było b)fura potrzebna mi była szybko dojazdy do roboty się klaniają |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 05-08-2008, 22:07
|
|
|
to teraz albo dokupic zamki z tego samego auta, co stacyjka,
albo pogodzic sie, ze zamki otwierasz innym kluczem (w sumie 4 sztuki sa - drzwi x2, bagaznik, wlew paliwa) a odpalasz innym |
|
|
|
 |
|