Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Problem z gałką zmiany biegów,pomocy
Autor Wiadomość
maatohewetbi 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 05-08-2008, 18:07   [Cari 1.6] Problem z gałką zmiany biegów,pomocy

Szanowni koledzy.Proszę Was popatrzcie na fotki umieszczone poniżej i powiedzcie czy w tym zestawie (który kupiłem na Allegro) nie brakuje jakiegoś elementu oprócz ramki na mieszek?
Moja gałka zmiany biegów nie miała bowiem tego kołnierza służącego do zmiany biegu na wsteczny. Zakupiłem zatem mieszek wraz z gałką zmiany biegów, ale jak montuje ten cały zestaw to drążek zmiany biegów wydaje się zbyt krótki na to, żeby na jego szczycie nałożyć gałkę zmiany biegów :( Popatrzcie na fotki i pomóżcie:

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2008, 19:28   

wg mnie jest wszystko w porządku

maatohewetbi napisał/a:
Moja gałka zmiany biegów nie miała bowiem tego kołnierza służącego do zmiany biegu na wsteczny.
? to jak wrzucałeś wsteczny? Czy chodzi ci o to że nie musiałeś podciągać tego kołnierza do góry by wrzucić wsteczny?

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2008, 19:36   

Normalnie podciągałem tę plastikową tulejkę, ale było to upierdliwe...Myślisz,że wszystko ok?
W takim razie czemu nie mogę nałożyć gałki na drążek zmiany biegów? Mam do Ciebie prośbę, jakbyś mógł-zmierz długość drążka zmiany biegów. Najlepiej od początku (tam gdzie powinna być gałka) do końca (tam gdzie jest ten biały plastikowy pierścień).Mam nadzieję,że to nieduży kłopot dla Ciebie.

siwek 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2008, 19:51   

właśnie byłe ale nie udało mi sie ściągnąć gałki i zmierzyłem długość z gałką, więc mierząc od samej góry gałki do końca tego białego pierścienia jest 23cm
myśle że z samym drążkiem to nikt nie kombinował, może musisz docisnąć gałke.
Ta tulejka plastikowa ma opaść na sam dół i zakryć ten biały pierścien.
Tylko tyle moge ci pomóc, może komuś innemu uda się ściągnąć gałke

Pozdrawiam

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2008, 19:55   

No wielkie dzięki. Jednak u mnie normalnie ta tulejka wchodzi w ten biały plastik, ale jednak długość drążka sprawia wrażenie zbyt krótkiego. Może w gałce jest jeszcze jakaś tulejka połączona z drążkiem?

tdi1982 
Forumowicz

Wysłany: 06-08-2008, 17:00   

A tak poza nawiasem to jaką Cari masz jaki silnik.Przerabiałem gałkę u siebie i mam identyczne części co na zdjęciu.Może ktoś przed tobą uciął kawałek drążka i dlatego za krótki masz teraz.łatwo to poznać bo oryginalnie drążek na końcu wa wykonane radełkowanie takie nacięcia w jedną i drugą stronę i na to wciśnięta jest gałka.Można też skrócić tą część którą kupiłeś tą plastykową rurkę co mieszek na niej jest.Ucinasz ją przy tym zgrubieniu na dole,później to co zostało w zgrubieniu piłujesz pilnikiem okrągłym tak żeby ta plastykowa rurka którą uciąłeś weszła do środka jak było oryginalnie a jak już wejdzie i będzie pasowała długość można to ,,zespawać" lutownicą lub skleić.Jeśli masz GDI TO NIE BĘDZIE pasowało TO CO kupiłeś.

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 07:04   

Mam silnik 1.6. U mnie na końcu gałki jest nacięcie w kształcie litery "x", więc sądzę, że jest wszystko ok.Wydaje mi się jednak tak jakby faktycznie jakiś "debil" obciął kawałek dźwigni lewarka :evil: Tylko ciekawe po co...może gałka łączy się z drążkiem jakąś tulejką?Bo u mnie po zmontowaniu wszystkiego drążek nawet nie wystaje poza mieszek i nie mogę wciąż nałożyć gałki :roll: Kurczę, nie sądziłem,że będę miał taki problem...help!

siwek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2008, 07:51   

postaram się dziś na siłe ściągnąć gałke i pomierze wszystko co się da łącznie z tulejką od wstecznego :wink:

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 17:22   

Kurczę,byłbym bardzo wdzięczny :lol:

tdi1982 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 17:24   

Jak masz 1.6 to ok.Może źle zakładasz-weź drążek lekko w bok tak jak byś chciał wrzucić 3 bieg.To zgrubienie na dole rurki powinno wejść na sam dół tak że jak weżniesz drążek na 1 bieg to będzie się znajdowało pomiędzy białym plastykiem na samym dole drążka.Musze cię zmartwić bo żadna tulejka łącząca tam nie występuje.Ta rurka na końcu z zgrubieniem wchodzi na drążek metalowy a na to wszystko nachodzi gałka wciskana na siłę właśnie na sama górę ponacinaną na x.Myślę wiec że raczej nikt nie skracał drążka bo najprościej jest to zrobić od góry.Zrób jak ci napisałem i będzie dobrze.Spróbuj jeszcze pokręcić na drążku tą rurką delikatnie może wskoczy na miejsce.

siwek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2008, 18:19   

drążek od białego pierścienia do końca - 20cm
z białym pierścieniem - ok 22,5cm
jak nałoże tulejke od wstecznego to drążek wystaje nad tulejke ok 3,5 cm najwyżej zmierz sobie i porównaj czy ktoś nie ściął drążka

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 18:34   

No to już wiem...jakiś pie...Niemiec uciął po prostu kawałek drążka zmiany biegów...Pytanie tylko po co!!??Jestem tak wkurzony,że szok...jakim trzeba być debilem,żeby obciąć drążek...dziękuję kolego za ogromną pomoc!

tdi1982 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 19:31   

No ja właśnie obciąłem drążek bo wyglądał jak kij do gry w golfa.Miło mi choć na imię mam Lukasz.

siwek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2008, 20:02   

maatohewetbi, w takim razie zostaje ci jedynie skrócenie tej tulejki od wstecznego...

maatohewetbi napisał/a:
jakim trzeba być debilem,żeby obciąć drążek...
tdi1982 napisał/a:
No ja właśnie obciąłem drążek

:badgrin: :badgrin: :badgrin: :wink:

maatohewetbi 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2008, 22:05   

tdi1982 napisał/a:
No ja właśnie obciąłem drążek bo wyglądał jak kij do gry w golfa.Miło mi choć na imię mam Lukasz.

Wybacz, nie chciałem Cię urazić :( Tylko cały czas się zastanawiam w jakim celu go obciąłeś.Był za długi? Tylko Ty w dieslu nie masz "podnoszonego" wstecznego...więc tutaj nie ma problemu ze skróceniem...

Odpowiedz do tematu