|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
przegląd po 40 kkm |
Autor |
Wiadomość |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 08-08-2008, 00:44
|
|
|
W tym wypadku cene podbily klocki i tarcze. Rok temu Toyota za klocki do Corolli policzyla sobie 500zl. Przeglad Civica w trzecim roku (bardzo male roczne przebiegi) 1500 za same filtry, plyny, regulacje plus czyszczenie klimy. Wiekszosc serwisow ma ceny porownywalne. |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 11:59
|
|
|
Mam jeszcze jedno wazne pytanie:
przy jakim przebiegu dokonaliscie pierwszej wymiany oleju w swoich coltach?
Bo co serwis to obyczaj:)
w jednym mowia, ze po 5000km
w drugim , ze po 1500km
oczywiscie mowa o nieobowiazkowej wymianie lecz zalecanej
gdzie lezy prawda? |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 12:30
|
|
|
ja w benzynie po 20 kkm i nikt z serwisu mnie nie informawał, że jest konieczność/zalecenie wcześniej |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 12:52
|
|
|
jaki olej leje serwis do Twojego colcika? |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2008, 16:21
|
|
|
castrol magnatec 5w40 |
|
|
|
 |
piciu_p [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 10:20
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | Bo co serwis to obyczaj:)
w jednym mowia, ze po 5000km
w drugim , ze po 1500km
oczywiscie mowa o nieobowiazkowej wymianie lecz zalecanej
gdzie lezy prawda? |
Jak ja kupowałem rok temu colta, to pan w salonie poinformował mnie, że po 1000km zaleca wymianę oleju. Zdziwiłem się trochę, bo myślałem że te czasy mamy już za sobą, a nie zamierzam niepotrzebnie wywalać pieniędzy, więc napisałem maila do MMC Poland i otrzymałem n/w odpowiedź:
"Odnośnie wymiany oleju po 1000 km, ma Pan oczywiście rację. Nigdzie nie jest wspomniane, że należy robić taką wymianę po pierwszych 1000 km i rzeczywiście producent nie wymaga takiej czynności. Trudno mi się odnieść do tego konkretnego przypadku czy była to próba naciągnięcia czy może wciąż powszechny stereotyp, że taka wymiana może mieć korzystny wpływ na żywotność silnika."
I tak też zrobiłem - wymianę po roku, w moim przypadku było to po ok. 15000km |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 20:18
|
|
|
Bylem w serwisie, wymienilem oliwe na castrol slx 5w30 plus montaz chlapaczy(bardzo przydatna rzecz na naszych drogach aby szybko nie zniszczyc auta) = cena 641zl |
|
|
|
 |
piciu_p [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2008, 07:36
|
|
|
Bo leją najdroższy olej: SLX Professional 5W-30 - ok. 270zł. Rzadko pytają się klienta jaki olej wybiera: droższy czy tańszy.
Można oczywiście przyjechać z własną bańką oleju. |
|
|
|
 |
kszyho
Forumowicz kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 44 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 18-09-2008, 19:08
|
|
|
Również byłem na przeglądzie po 2 latach (przejechałem 24.5k) wymieniono:
- olej silnikowy (mobil 5W50)
- filtr oleju
- filtr powietrza
- filtr kabiny
- płyn chłodniczy
- płyn hamulcowy
Do zaplaty było 850 zł. |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-09-2008, 14:19
|
|
|
przegląd po 60k
wymiana:
olej (mobil 1 5W50)
filtr oleju,
filtr paliwa,
filtr powietrza,
filtr kabinowy,
klocki przód,
klocki tył.
(w AutoTW zapłaciłem 900zł) |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2008, 22:49
|
|
|
Odniosę się jeszcze do wymiany olejów.
Pierwszą wymianę na SLX 5W30 wykonałem przy 3tys.km. W tej chwili mam prawie 10tys. i szykuję się do kolejnej wymiany tym razem na SLX 0W30 Longtec.
Ktoś pewnie zapyta dlaczego?? A to dlatego bo tak szczerze mówiąc to 20kkm na oleju jest max jaki można przejechać bez większych "zgrzytów". Nawet instrukcja podaje ( przeczytałem ), że przy ciężkich warunkach pracy należy wymianę dokonywać częściej. Ostatnio byłem w górach i troszkę colcik się podźwigał. Pewne jest, że nie zaszkodzi taka wymiana, a slx mam w bardzo korzystnej cenie nawet patrząc na cenę EDGE. Kolejna sprawa to na mrozy 0W30 jest troszkę lepszy. Ma też lepsze HTHS w 150stC oraz lepkość kinematyczną przy 100st. wynoszącą 12,2 a nie 11,9, mniej popiołu siarczanowego itd.
To tak parę słów w tym temacie |
|
|
|
 |
KAM
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.1 Equippe 2005
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 27-11-2010, 22:51
|
|
|
Widze, ze wiekszosc postow dotyczy nowych samochodow wiec dodam troche od siebie.
Moje Colt ma obecnie przebieg niecale 120tys km. Wymiana oleju co ok 16-17tys km. W warsztacie wlewaja olej 5W40 syntetyk na moje zyczenie. Nie mam szczegolnych wymagac co do producenta, gdyz baze do produkcji olejow i tak wiekszosc ma taka sama, tylko dodatki sa rozne.
Jesli chodzi o klocki hamulcowe (Ferrodo) to po raz pierwszy byly wymieniane przy przebiegu ok 65tys km. Uzupelniono wowczas plyn hamulcowy i sprawdzono parametry. Przy najblizszym przegladzie czeka mnie wymiana klockow, tarcz i plynu hamulcowego a Colt bedzie mial wtedy przebieg okolo 135tys km. |
|
|
|
 |
|
|