Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] sama przyspiesza
Autor Wiadomość
fara6
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2008, 17:40   [Cari 1.8 GDI] sama przyspiesza

witma wszystkich,
-mam taki maly problem, po uruchomieniu silnika obroty falują tak do 1500tys i opadaja do normalnych tak mi sie wydaje, oprocz tego slychac, ciezko to opisac ale nazwałbym to pykaniem tak jakby powietrze sobie pykało w filter nasila sie to gdy ruszam kierownica w prawo i w lewo, po dodaniu gazu wszystko ustaje i zaczyna pracowac normalie, dzieje sie tak na zimnym i na rozgrzanym silniku, nie zawsze ale sie dzieje.
- drugi maly problem to podczas jazdy ze stala predkoscia, nie wzane na jakiem biegu auto potrafi samo przyspieszyc, wyglada to jak nagly doplyw mocy, dodam ze gaz mam na linke wiec problemy z elektroniczna przepustnica odpadaja,
prosze o jakies wskazowki, za ktore z gory dziekuje

pozdrawiam wszystkich :)

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-08-2008, 18:57   

kiedy ostatnio czysciles przepustnice :?:
Pozdroo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 10-08-2008, 14:11   Re: sama przyspiesza

fara6 napisał/a:
-mam taki maly problem, po uruchomieniu silnika obroty falują tak do 1500tys i opadaja do normalnych tak mi sie wydaje,

Klima w tym czasie jest wyłączona? Bo jeśli włączona to ECU podbija obroty gdy sie kompresor zasprzęgla...

fara6 napisał/a:
oprocz tego slychac, ciezko to opisac ale nazwałbym to pykaniem tak jakby powietrze sobie pykało w filter nasila sie to gdy ruszam kierownica w prawo i w lewo, po dodaniu gazu wszystko ustaje i zaczyna pracowac normalie, dzieje sie tak na zimnym i na rozgrzanym silniku, nie zawsze ale sie dzieje.

ECU podbija obroty bo wspomaganie musi działac jak kręcisz kółkiem na postoju, tak samo jak będziesz deptał hamulec, czy jak załączysz światła... generalnie wszystko co generuje dodatkowe obciążenie ma wpływ na podbicie obrotów.

fara6 napisał/a:
- drugi maly problem to podczas jazdy ze stala predkoscia, nie wzane na jakiem biegu auto potrafi samo przyspieszyc, wyglada to jak nagly doplyw moc

Właśnie doświadczasz efektu przejścia do/z trybu ubogiego "eco" :)

fara6
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2008, 19:24   

Robson86 napisał/a:
Pozdroo

-nigdy jeszcze tego nie robilem, auto ma przejechane 145tys

[ Dodano: 10-08-2008, 19:31 ]
saphire napisał/a:
Klima w tym czasie jest wyłączona? Bo jeśli włączona to ECU podbija obroty gdy sie kompresor zasprzęgla...

- nie klioma nie jest właczona, te obroty faluja do momentu dodania gazu, jezeli bym nie dodał to, to zjawisko trwało by dlużej, to nie jest tak jakby silnik sie obciazało jakimis dodatkowymi odbiornikami, oprocz tego slychac to pykanie powietrza tak jakby w filter, cos w rodzaju strzelania w filter tylko delikatnie, i to wszystko dzieje sie na zimnym i na rozgrzanym silniku, czasami, dziwne :?:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-08-2008, 20:55   

fara6 napisał/a:
Robson86 napisał/a:

-nigdy jeszcze tego nie robilem, auto ma przejechane 145tys

Zatem przyszedł właśnie na nią czas by ją wymontować i solidnie wyczyścić.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 10-08-2008, 22:13   

W Aso koszt około 180 zł a gdzies na forum, jak chcesz jest umieszczony opis jak to zrobić. Troszke sprawnym manualnie trzeba być. 8)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 10-08-2008, 22:53   

Morfi napisał/a:
W Aso koszt około 180 zł a gdzies na forum, jak chcesz jest umieszczony opis jak to zrobić. Troszke sprawnym manualnie trzeba być. 8)

http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.php

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

fara6
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 08:22   

-czyszcenie przepustnicy na pewno bede musial zrobic, ale to przyspieszanie samoczynne podczas jazdy, to mi sie nie podoba, moze to jakis bład lambdy, moze zle dane przekazuje, z tym to bede musiał skoczyc na komputer, chyba ze gdzies na forum jest opis w jaki sposob zdiagnozowac to samodzielnie

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 11-08-2008, 10:04   

fara6 napisał/a:
ale to przyspieszanie samoczynne podczas jazdy, to mi sie nie podoba, moze to jakis bład lambdy, moze zle dane przekazuje, z tym to bede musiał skoczyc na komputer, chyba ze gdzies na forum jest opis w jaki sposob zdiagnozowac to samodzielnie

Nie czytasz co napisałem:

Właśnie doświadczasz przejścia silnika w tryb jazdy na ubogiej mieszance (eco) i odwrotnie stad ten efekt i powinieneś się z tego cieszyć że to odczuwasz bo to oznacza że silnik ci poprawnie działa i przechodzi w tryb oszczędnej jazdy

PS. Poczytaj o GDI i jego trybie ECO :twisted:

BamboOS 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LX 97r
Wysłany: 11-08-2008, 12:09   

O kurka, mam pytanie - czy u mnie tez powinna sie czasem palic ta kontrolka od trybu eco ?? Tu link do zdjecia z kontrolka - przejechalem moim mitsu juz 40kkm i jeszcze nigdy misie nie zapalila :D

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 11-08-2008, 13:04   

W roczniku 97, 98 i niektórych 99 nie ma kontrolki ECO.

Mam pytanie do samego zdjęcia. Czy po przekręceniu stacyjki a na zgaszonym silniku zapala się kontrolka ECO tak jak inne od ABS, aku itp, tak jak na tym zdjęciu czy tylko podczas ekonomicznej jazdy.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 11-08-2008, 13:14   

BamboOS napisał/a:
O kurka, mam pytanie - czy u mnie tez powinna sie czasem palic ta kontrolka od trybu eco ?? Tu link do zdjecia z kontrolka - przejechalem moim mitsu juz 40kkm i jeszcze nigdy misie nie zapalila :D

Masz auto przed liftem (97r) więc nie masz kontrolki ECO - jedyny objaw to właśnie to "bziiuummm" przy przejściu z jednego trybu w drugi no i wskazanie chwilowego spalania paliwa na wyświetlaczu na zegarach.

Wejście w tryb ECo jest wtedy gdy jedziesz jednostajnie po płaskim bez obciążenia silnika i lekko odpuszczasz powoli gaz - poczujesz wtedy to bziuuummm i na spalaniu chwilowym zobaczysz jak spadnie oo kilka litrów na setkę mniej - stąd chcąc oszczędzać na paliwie to najlepiej w GDI energicznie i szybko przyśpieszać do prędkości trochę większej niż pożądana aby potem ciut odpuścić gaz lekko zwalniając i toczyć się juz wtedy jednostajnie w trybie ECO-ubogim
Ostatnio zmieniony przez saphire 11-08-2008, 13:20, w całości zmieniany 1 raz  

BamboOS 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LX 97r
Wysłany: 11-08-2008, 13:20   

Hmm... ale takie miejsce na kontrolke to mam (dokladnie tak jak na zdjeciu) tylko ze sie nic tam nie swieci - bycmoze mam tam jakas inna kontrolke albo po prostu zaslepke?? ... sam niewiem ... a moze by tak cos rozkrecic ?? :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 11-08-2008, 13:26   

W zegarach przed liftem w tym miejscu jest kontrolka SECURITY chyba od fabrycznego alarmu który czasem montowali. Nie masz tej kontrolki jak i nie masz linii sterującej nią bo twoje ECU jej nie ma więc już zapomnij o niej najlepiej :-)

fara6
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 22:24   

dziekuje panowie za wasze zainteresownie tematem, i za pomoc bo juz sie martwiłem ze mi moze lambda siada, albo cos z komputerem jest nie tak, jeszcze raz wielkie dzieki piwko wszystkim za kazda rade

Odpowiedz do tematu