[Cari 1.8 GDI] sama przyspiesza |
Autor |
Wiadomość |
fara6 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2008, 17:40 [Cari 1.8 GDI] sama przyspiesza
|
|
|
witma wszystkich,
-mam taki maly problem, po uruchomieniu silnika obroty falują tak do 1500tys i opadaja do normalnych tak mi sie wydaje, oprocz tego slychac, ciezko to opisac ale nazwałbym to pykaniem tak jakby powietrze sobie pykało w filter nasila sie to gdy ruszam kierownica w prawo i w lewo, po dodaniu gazu wszystko ustaje i zaczyna pracowac normalie, dzieje sie tak na zimnym i na rozgrzanym silniku, nie zawsze ale sie dzieje.
- drugi maly problem to podczas jazdy ze stala predkoscia, nie wzane na jakiem biegu auto potrafi samo przyspieszyc, wyglada to jak nagly doplyw mocy, dodam ze gaz mam na linke wiec problemy z elektroniczna przepustnica odpadaja,
prosze o jakies wskazowki, za ktore z gory dziekuje
pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-08-2008, 18:57
|
|
|
kiedy ostatnio czysciles przepustnice
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 10-08-2008, 14:11 Re: sama przyspiesza
|
|
|
fara6 napisał/a: | -mam taki maly problem, po uruchomieniu silnika obroty falują tak do 1500tys i opadaja do normalnych tak mi sie wydaje, |
Klima w tym czasie jest wyłączona? Bo jeśli włączona to ECU podbija obroty gdy sie kompresor zasprzęgla...
fara6 napisał/a: | oprocz tego slychac, ciezko to opisac ale nazwałbym to pykaniem tak jakby powietrze sobie pykało w filter nasila sie to gdy ruszam kierownica w prawo i w lewo, po dodaniu gazu wszystko ustaje i zaczyna pracowac normalie, dzieje sie tak na zimnym i na rozgrzanym silniku, nie zawsze ale sie dzieje. |
ECU podbija obroty bo wspomaganie musi działac jak kręcisz kółkiem na postoju, tak samo jak będziesz deptał hamulec, czy jak załączysz światła... generalnie wszystko co generuje dodatkowe obciążenie ma wpływ na podbicie obrotów.
fara6 napisał/a: | - drugi maly problem to podczas jazdy ze stala predkoscia, nie wzane na jakiem biegu auto potrafi samo przyspieszyc, wyglada to jak nagly doplyw moc |
Właśnie doświadczasz efektu przejścia do/z trybu ubogiego "eco" |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
fara6 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2008, 19:24
|
|
|
Robson86 napisał/a: | kiedy ostatnio czysciles przepustnice
Pozdroo |
-nigdy jeszcze tego nie robilem, auto ma przejechane 145tys
[ Dodano: 10-08-2008, 19:31 ]
saphire napisał/a: | Klima w tym czasie jest wyłączona? Bo jeśli włączona to ECU podbija obroty gdy sie kompresor zasprzęgla... |
- nie klioma nie jest właczona, te obroty faluja do momentu dodania gazu, jezeli bym nie dodał to, to zjawisko trwało by dlużej, to nie jest tak jakby silnik sie obciazało jakimis dodatkowymi odbiornikami, oprocz tego slychac to pykanie powietrza tak jakby w filter, cos w rodzaju strzelania w filter tylko delikatnie, i to wszystko dzieje sie na zimnym i na rozgrzanym silniku, czasami, dziwne |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 10-08-2008, 20:55
|
|
|
fara6 napisał/a: | Robson86 napisał/a: | kiedy ostatnio czysciles przepustnice |
-nigdy jeszcze tego nie robilem, auto ma przejechane 145tys
|
Zatem przyszedł właśnie na nią czas by ją wymontować i solidnie wyczyścić. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-08-2008, 22:13
|
|
|
W Aso koszt około 180 zł a gdzies na forum, jak chcesz jest umieszczony opis jak to zrobić. Troszke sprawnym manualnie trzeba być. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 10-08-2008, 22:53
|
|
|
Morfi napisał/a: | W Aso koszt około 180 zł a gdzies na forum, jak chcesz jest umieszczony opis jak to zrobić. Troszke sprawnym manualnie trzeba być. |
http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.php |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
fara6 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 08:22
|
|
|
-czyszcenie przepustnicy na pewno bede musial zrobic, ale to przyspieszanie samoczynne podczas jazdy, to mi sie nie podoba, moze to jakis bład lambdy, moze zle dane przekazuje, z tym to bede musiał skoczyc na komputer, chyba ze gdzies na forum jest opis w jaki sposob zdiagnozowac to samodzielnie |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 11-08-2008, 10:04
|
|
|
fara6 napisał/a: | ale to przyspieszanie samoczynne podczas jazdy, to mi sie nie podoba, moze to jakis bład lambdy, moze zle dane przekazuje, z tym to bede musiał skoczyc na komputer, chyba ze gdzies na forum jest opis w jaki sposob zdiagnozowac to samodzielnie |
Nie czytasz co napisałem:
Właśnie doświadczasz przejścia silnika w tryb jazdy na ubogiej mieszance (eco) i odwrotnie stad ten efekt i powinieneś się z tego cieszyć że to odczuwasz bo to oznacza że silnik ci poprawnie działa i przechodzi w tryb oszczędnej jazdy
PS. Poczytaj o GDI i jego trybie ECO |
|
|
|
 |
BamboOS
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LX 97r
|
Wysłany: 11-08-2008, 12:09
|
|
|
O kurka, mam pytanie - czy u mnie tez powinna sie czasem palic ta kontrolka od trybu eco ?? Tu link do zdjecia z kontrolka - przejechalem moim mitsu juz 40kkm i jeszcze nigdy misie nie zapalila |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 11-08-2008, 13:04
|
|
|
W roczniku 97, 98 i niektórych 99 nie ma kontrolki ECO.
Mam pytanie do samego zdjęcia. Czy po przekręceniu stacyjki a na zgaszonym silniku zapala się kontrolka ECO tak jak inne od ABS, aku itp, tak jak na tym zdjęciu czy tylko podczas ekonomicznej jazdy. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 11-08-2008, 13:14
|
|
|
BamboOS napisał/a: | O kurka, mam pytanie - czy u mnie tez powinna sie czasem palic ta kontrolka od trybu eco ?? Tu link do zdjecia z kontrolka - przejechalem moim mitsu juz 40kkm i jeszcze nigdy misie nie zapalila |
Masz auto przed liftem (97r) więc nie masz kontrolki ECO - jedyny objaw to właśnie to "bziiuummm" przy przejściu z jednego trybu w drugi no i wskazanie chwilowego spalania paliwa na wyświetlaczu na zegarach.
Wejście w tryb ECo jest wtedy gdy jedziesz jednostajnie po płaskim bez obciążenia silnika i lekko odpuszczasz powoli gaz - poczujesz wtedy to bziuuummm i na spalaniu chwilowym zobaczysz jak spadnie oo kilka litrów na setkę mniej - stąd chcąc oszczędzać na paliwie to najlepiej w GDI energicznie i szybko przyśpieszać do prędkości trochę większej niż pożądana aby potem ciut odpuścić gaz lekko zwalniając i toczyć się juz wtedy jednostajnie w trybie ECO-ubogim |
Ostatnio zmieniony przez saphire 11-08-2008, 13:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BamboOS
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LX 97r
|
Wysłany: 11-08-2008, 13:20
|
|
|
Hmm... ale takie miejsce na kontrolke to mam (dokladnie tak jak na zdjeciu) tylko ze sie nic tam nie swieci - bycmoze mam tam jakas inna kontrolke albo po prostu zaslepke?? ... sam niewiem ... a moze by tak cos rozkrecic ?? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 11-08-2008, 13:26
|
|
|
W zegarach przed liftem w tym miejscu jest kontrolka SECURITY chyba od fabrycznego alarmu który czasem montowali. Nie masz tej kontrolki jak i nie masz linii sterującej nią bo twoje ECU jej nie ma więc już zapomnij o niej najlepiej |
|
|
|
 |
fara6 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 22:24
|
|
|
dziekuje panowie za wasze zainteresownie tematem, i za pomoc bo juz sie martwiłem ze mi moze lambda siada, albo cos z komputerem jest nie tak, jeszcze raz wielkie dzieki piwko wszystkim za kazda rade |
|
|
|
 |
|