Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
przekladnia kierownicza - wymiana gumy/oslony
Autor Wiadomość
SnowDevil 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Kombi Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2008, 15:07   przekladnia kierownicza - wymiana gumy/oslony

siemanko

jechalem dzis do pracy i cos zaczelo lekko uderzac (delikatny dzwiek jakby jakis pasek sie krecil i uderzal gdzies przy kole w karoserie). zatrzymalem sie, podnioslem maske i znalazlem przyczyne (chyba). oslona przekladni kierowniczej, lewa - pekla i lata luzem.

spoko, kupilem juz nowa ale... o 22:00 koncze prace i jutro jade do Wroclawia a potem do Lubiaza na www.1408.pl Electrocity. Musze to szybko wymienic. kumpel ma garaz i sprzety niezbedne a ja chce to wymienic tak zeby nie trzeba bylo potem zbieznosci ustawiac.

ma ktos moze jakis dobry patent na wymiane tej gumy? raz juz wymienili mi ja w warsztacie ale nie mam jak do warsztatu jechac wiec musze to sam zrobic.

z gory wielkie dzieki :D
po lewej - 2005 rok, po prawej - 2011 ;)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 15:41   

Robisz na gwincie drążka kierowniczego znacznik - w miejscu, gdzie kończy się końcówka drążka. Możesz też posłużyć się suwmiarką lub policzyć pozostały gwint na drążku kierowniczym. Następnie ściągasz końcówkę drążka, ściągasz starą osłonę, nakładasz nową i nakręcasz końcówkę drążka do ustalonego wcześniej miejsca.
Niestety nie jest to metoda super precyzyjna i - tak czy inaczej - dobrze jest zrobić zbieżność.

SnowDevil 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2008, 15:50   

tak myslalem ale upewnic sie zawsze warto ;D

no w warsztacie AutoTW mi tak dokladnie zrobili i wszystko cacy, bez robienia zbieznosci wszystko bylo ok.

czym ten znacznik zrobic??? markerem? moze szczotka druciana wyczyscic przed zdjeciem. pamietam ze w warsztacie mechanik liczyl obroty ile razy odkrecal i potem tyle samo przykrecal :D oczywiscie dodatkowo znacznik zrobil :D

aaaa... jeszcze jedno, mam to jakims smarem potraktowac przed zalozeniem?? i czy wyczyscic bo wydaje mi sie ze troche czasu jezdzilem z ta guma rozpruta i troche syfu pewnie jest. (mam dobre audio w aucie ;D)

dzieki :D

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 15:55   

Pewnie, że dobrze jest najpierw oczyścić. Znacznik zrobisz markerem. Liczyć obroty przy odkręcaniu - jak najbardziej - też można.

SnowDevil 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2008, 16:05   

powtarzam sie ale wczesniej edytowalem w trakcie odpowiedzi :D

jeszcze jedno, mam to jakims smarem potraktowac przed zalozeniem?? i czy wyczyscic bo wydaje mi sie ze troche czasu jezdzilem z ta guma rozpruta i troche syfu pewnie jest. (mam dobre audio w aucie ;D)

i sorry za "glupie" pytania :D ja nie jestem mechanikiem, komputery moge rozbierac i skladac ale do auta to porady potrzebuje ;D

Odpowiedz do tematu