|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: kochajj 06-04-2006, 22:21 |
Sprowadzenie auta z zagranicy -jakie koszty? |
Autor |
Wiadomość |
astrefl [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2006, 16:31 Sprowadzenie auta z zagranicy -jakie koszty?
|
|
|
Witajcie ponownie...poważnie zastanawiając sie nad kupnem używanego Galanta 2,4 lub 2,5 z rocznika 99/00 zajrzałem na jeden z większych serwisów ogłoszeniowych w Niemczech - www.mobile.de gdyż jak wiadomo kupowanie autka tu wiąże sie z pewnym ryzykiem. Znalazłem całkiem ładne auto z silnikiem 2,4 GDI rocznik 99 przebieg ok 130tys za 6500euro. Pytanko mam proste choć ciężko mi znaleźć na nie odpowiedź w necie - jaki jest koszt sprowadzenia auta - akcyza, przeglądy i wszystkie inne... Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda procedura sprowadzenia i rejestracji dlatego prosze o pomoc...
Pozdrawiam
Marcin z Gdańska |
Ostatnio zmieniony przez roch_27 29-09-2008, 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Alladyn [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2006, 17:07
|
|
|
no troche tego jest, akcyza w zaleznosci od ceny jaka bedzie wypisana za auto od tego biora 60% potem przetłumaczenie na polski wszystkich papierków koszt 70zł. potem karta pojazdu 500 chociaz nie wiem czy tego nie znieśli , no i plus opłata za złomowanie 500zł, no oplata za tablice no i ubezpieczenie
tylko musisz sie dowiediec czy ta karta jeszcze obowizuje czy nie. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-03-2006, 19:01
|
|
|
karta obowiazuje ale od 15.04.06r bedzie kosztowac 100 a nie 500zl, czy jakos tak Do tego trzeba doliczyc jeszcze zwolnienie z VAT (znaczki skarbowe) i inne pierdulki. Sam sie przygotowuje do rejestracji gala z Holandii i zrobilem male rozeznanie. |
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 07-04-2006, 09:48
|
|
|
mały up date :
Po 17 kwietnia karta pojadu ma kosztować 75 PLN
ps. Co do sprawy kosztów moje były nastepujące
Koszty rejestracji:
1. Wypełnienie (przez Panią w UC) deklaracji UC, ksera dokumentów - 20 PLN
2. Pierwszy przegląd techniczny - 169 PLN
3. Opłacenie akcyzy - 506 PLN
4. Znaczki pocztowe (UC i US) - 22,5 PLN
5. Tłumaczenie dokumentów - 100 PLN
6. Urząd Skarbowy (US) - 150 PLN
7. Wydział komunikacji (tablice, karta pojazdu, dow. rejestracyjny, znaczki) - 700 PLN
czyli poz. 7 można pomniejszyć o 425 PLN
niedługo napiszę pismo o zwrot nadpłaconej kwoty za kartę pojazdu powołując się na Trybunał Konstytucyjny,
który to uznał, że przepis ustanawiający wysokość opłaty w wysokości 500 złotych za wydanie karty pojazdu rejestrowanego w Polsce po raz pierwszy jest niezgodny z konstytucją i prawem o ruchu drogowym
Jednak Biuro informacji i promocji resortu transportu i budownictwa poinformowało, że
wnioski o zwrot pobieranej dotychczas wyższej opłaty nie będą rozpatrywane w trybie administracyjnym. czyli z urzędu
Roszczeń można dochodzić jedynie przed sądami powszechnymi
Zobaczymy jak to bedzie w praktyce
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10687 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 28-08-2006, 12:17
|
|
|
roch_27 napisał/a: | mały up date :
Po 17 kwietnia karta pojadu ma kosztować 75 PLN
ps. Co do sprawy kosztów moje były nastepujące
Koszty rejestracji:
1. Wypełnienie (przez Panią w UC) deklaracji UC, ksera dokumentów - 20 PLN
2. Pierwszy przegląd techniczny - 169 PLN
3. Opłacenie akcyzy - 506 PLN
4. Znaczki pocztowe (UC i US) - 22,5 PLN
5. Tłumaczenie dokumentów - 100 PLN
6. Urząd Skarbowy (US) - 150 PLN
7. Wydział komunikacji (tablice, karta pojazdu, dow. rejestracyjny, znaczki) - 700 PLN
czyli poz. 7 można pomniejszyć o 425 PLN
pozdro |
mam pytanko,
Czy te wszytkie rzeczy poniezej pożna załtwić - poza miejscem zameldowania, a tylko samo zarestrowanie samochodu tam gdzie ma byc.
Wiem ze można przeglad zrobić wszędzie.
jak to jest z akcyzą i skarbówką?
Druga sprawa to ubezpieczenie, jak skoncza sie tablice celne, czy można juz wykpic OC nie mając jeszce zarejestrowanego samochodu?
Moze ktoś podać jakie sa urzedowe terminy?
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 29-08-2006, 08:19
|
|
|
Marcino napisał/a: | jak to jest z akcyzą i skarbówką? | również musisz opłacić w miejscowości, gdzie bedziesz rejestrował auto (miejsce stałego zamieszkania)
Marcino napisał/a: | Druga sprawa to ubezpieczenie, jak skoncza sie tablice celne, czy można juz wykpic OC nie mając jeszce zarejestrowanego samochodu? | można
Marcino napisał/a: | Moze ktoś podać jakie sa urzedowe terminy? | wszystko zależy od miejscowości Mi się udało załatwić wszystko w 2 dni
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
|
|