[Cari 1.9DI-D] dorabianie kluczyka jedno pytanie |
Autor |
Wiadomość |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2008, 15:47 [Cari 1.9DI-D] dorabianie kluczyka jedno pytanie
|
|
|
witam,
dzisiaj dzwoniłem do serwisu gdyż chcę dorobić kluczyk i uprzedzono mnie, że w dieslu może się zdarzyć, że komputer nie przyjmie nowego kluczyka (a ja oczywiście musiałbym ponieść koszty). podobno zdarzyło się to w tym serwisie 2 razy.
teraz pytanie jechać do serwisu gdzie takie rzeczy się nie zdarzają? czy może rzeczywiście coś te kompy diesla w sobie mają i nie zawsze przyjmą nowy kluczyk. 4 stówy na chodniku nie leżą więc wolę spytać |
|
|
|
 |
tdi1982
Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 172 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 15-08-2008, 16:52
|
|
|
Witam.Nie chodzi tu czy diesel czy benzyna tylko chodzi o to że może być imo zmieniony od innego samochodu.Podajesz kod vin i oni według niego robią kluczyk-jeśli imo masz podmienione to lipa i nie działa wtedy.Najlepiej to iść ze starym kluczykiem do punktu gdzie dorabiają klucze i dorobić nowy kluczyk-robią to tak że kopiują kod ze starego kluczyka i programują nowy kluczyk a nie tak jak w serwisie po numerze vin.Koszt 150zł a nie 400zł a w serwisie w Niemczech 45euro. |
|
|
|
 |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2008, 21:14
|
|
|
hmmm no jest różnica, ale koleś u mnie w mieście (dorabiający klucze) powiedział, że muszę dorabiać w serwisie ze względu na to, że trzeba kluczyk zakodować w kompie... jak to w końcu jest? |
|
|
|
 |
loki7777
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 377 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 15-08-2008, 21:48
|
|
|
Jak nie ma mozliwosci kodowania to trzeba sprobowac u kogos innego. W Poznaniu napewno ktos to zrobi jak trzeba |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2008, 22:17
|
|
|
zrób jak radzi tdi1982 porządny zakład ma w swojej ofercie możliwość kopiowania kodów kluczyka. Jezeli nie znasz dokładnie historii napraw samochodu to nie ryzykuj na starcie 400 stówek. Normanie kodowanie kluczyka odbywa się Mutem w servisach i za to biora kasę, surowy klucz i tak dorabiają w tych samych punktach jak każdy inny klient.
.Pozdr. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-08-2008, 03:32
|
|
|
ario napisał/a: | że muszę dorabiać w serwisie ze względu na to, że trzeba kluczyk zakodować w kompie... jak to w końcu jest? |
pewnie gosc sam nie potrafil podolac i palnal taki tekst, ja kluczyk dorabialem dokladnie 8 lat temu i gosc go dorobil na wzor starego bez zadnego problemu i do teraz dziala koszt wtedy to cos kolo 150zl (bodajze do teraz nie zmienny) |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
marexi
Mitsumaniak

Auto: EJ9
|
Wysłany: 16-08-2008, 04:35
|
|
|
a co ze starym lkuczykiem? tzn masz jakies drugi czy tylko jeden? 140zl w nowej soli kosztuje dorobienie z zakodowaniem i mi to gosciu zrobil i dziala bez problemu, a drugi kluczyk ori mi pekl w pol to facet dorobil i przelozyl immo i dziala bez zarzutu i koszt 40zl. wiec naprawde nie ma sensu jechac do salonu, pzdro |
|
|
|
 |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 16-08-2008, 09:28
|
|
|
no nic, dzięki za info. będę zatem musiał poszukać kogoś w okolicy a nie jeździć do ASO |
|
|
|
 |
darmat [Usunięty]
|
Wysłany: 16-08-2008, 10:57
|
|
|
spokojnie morzesz przyjechać do Kalisza w tesco dorobienie kosztuje 150zł i facio robi to od ręki |
|
|
|
 |
loki7777
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 377 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: 16-08-2008, 11:09
|
|
|
o jejku mozesz przez rz?? Blizej ma do Poznania |
|
|
|
 |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 16-08-2008, 17:23
|
|
|
podajcie proszę namiary na ten zakład w Poznaniu. czy takie dorobienie jest "od ręki" czy trzeba zostawić samochód na jakiś czas? jest to dla mnie ważne, bo nie jestem z Poznania. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-08-2008, 19:45
|
|
|
zajmuje z 15 minut, auto nie jest do niczego potrzebne - no jedynie zeby pozniej sprawdzic czy kluczyk dziala |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
krzysiek_rz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2008, 10:28
|
|
|
W niektórych immo potrzeba samochód i zakodowanie nowego klucza w kompie, a w innych wystarczy proste skopiowanie klucza i faktycznie robi się to bez auta.
Zależy to od systemu kodowania immobilisera
- "krypt I" - kopiowanie kluczyka bez auta,
- "krypt II"- nowy kluczyk trzeba wpisać w komputer samochodu.
(te nazwy piszę tak, jak słyszałem)
Informacje te pochodzą od człowieka, który w moim autku dorabiał kluczyk i musiał go wpisać w komputer (za co skasował 200 zł), chociaż wcześniej uważał że będzie znacznie
taniej, bo w moim roczniku (98) był krypt I. Po włożeniu kluczyka do jakiegoś ustrojstwa
dowiedział się że mam krypt II :-/ czyli trafiłem na auto z okresu przejściowego ...
Mniejsza o szczegóły - nowy kluczyk działa, a człowiek dorabiający nie miał MUTa
tylko urządzenie bardzo go przypominające i za pomocą niego wpisał nowy kluczyk. |
|
|
|
 |
Andrzej C. [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2008, 12:52
|
|
|
Witam.
Ja też walczę z dorobieniem kluczyka i w Częstochowie jak na razie nie ma takiej możliwości poza ASO. Wszędzie tylko pytają z którego roku auto i do 2000 roku dorobią bez problemu, ale już po 2000 roku to kicha. Mam nadzieję że u siebie nie będziesz miał takich problemów.
tdi1982 czy orientujesz się czy w Radomsku można dorobić kluczyk do naszych Miśków? |
|
|
|
 |
tdi1982
Forumowicz

Auto: Carisma
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 172 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 17-08-2008, 22:44
|
|
|
No niestety ale w Radomsku na pewno nie ja jeździłem do Częstochowy a raczej do Rudnik.Ma to sens że po 2000r. jest problem ale nie koniecznie.Chodzi o to czy kod imo jest stały czyli taki jak w starszych autach czy nowszy jak w nowszych.Jak w nowszych samochodach da się to zrobić poza ASO tylko że cena zamiast 150pln tak płaciłem jest wtedy 250zł.A tak w ogóle to co stało się z tym kluczykiem?.Można przecież dorobić grot a przełożyć samą pestkę i bez problemów będzie działało-koszt 40zł. |
|
|
|
 |
|