Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Polerowanie lakieru - zadrapaniach po ścierce
Autor Wiadomość
gulon
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2008, 18:35   Polerowanie lakieru - zadrapaniach po ścierce

Witam wszystkich.
Miałem na drzwiach od swojego miśka taką obciachową naklejkę i postanowiłem ją usunąć. Wziąłem płyn do mycia naczyń i taką gąbkę ze ścierką (myjka kuchenna). Naklejki zeszły, klej też. Jak wszystko wyschło okazało się, że porysowałem lakier! Mam niebieski perłowy lakier i widać teraz takie zmatowienie i białe rysy po ruchach myjką bo chyba za mocno dociskałem. Czy da radę to jakoś uratować domowym sposobem lub za pomocą środków z Allegro?
Tu wyczytałem , że Sonax Xtreme Polish jest dobry, ale może są jakieś lepsze rozwiązania tego problemu?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 07-08-2008, 18:50   

Możesz sprubować pastą TEMPO . Jest dostępna w każdym sklepie moto, lub CPN-ie i o wiele tańsza , a efekt taki jak po sonax-e.
Renata
EA5W

kungfumiszcz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2000 ST.W GLS
Wysłany: 07-08-2008, 19:57   

wlepki uwuwamy acetonem, trzeba pozyczyc od zony :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 08-08-2008, 00:55   

gulon, podjedz do jakiegos lakiernika i mysle, ze za przyslowiowe piwo Ci to przepoleruje. Jezeli chcesz dzialac sam to pasta "Tempo" na mokro, a potem wosk.

gulon
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2008, 14:02   

Użyłem pasty tempo ale na sucho tak jak było w instrukcji. Rysy mi usuneła (super skuteczność na starym lakierze), jednak patrząc pod światło widać w tych miejscach lekkie zmatowienie coś jakby tłusta plama - ale dzięki za pomoc - od dzisiaj polecam każdemu pastę tempo :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-08-2008, 15:51   

gulon napisał/a:
Użyłem pasty tempo ale na sucho tak jak było w instrukcji. Rysy mi usuneła (super skuteczność na starym lakierze), jednak patrząc pod światło widać w tych miejscach lekkie zmatowienie coś jakby tłusta plama

a trzeba bylo na mokro... Jak teraz polozysz jakis wosk lub tego podobny specyfik powinno sie wyrownac.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 09-08-2008, 23:11   

no i przestroga dla innych, gąbki z tą szorstką stroną są dobre do zmywania naczyń a nie do lakierów samochodowych. Nie jesteś Gulon pierwszą osobą o której słyszę, że sobie tymi gąbeczkami auto popsuła.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 19:48   

A'propos ściągania naklejek i kleju. Służy do tego taki gomowy krążek który zakłada się na "wiertarkę" i delikatnie ściąga świństwo.

seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Wysłany: 16-08-2008, 22:51   

Dla tych co jeszcze mogą się wahać: polecam bardzo pastę TEMPO - też zaliczam się do tych, którzy chcieli usunąć ptasią kupę z maski, a potem patrząc pod światło mówią "O k...wa" i biegną właśnie po TEMPO. Robione na sucho wg instrukcji wyjątkowo prosto, zrobię Foto Tutorial, bo mam jeszcze kilka miejsc do "naprawy"...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-08-2008, 23:17   

Ja tez polecam TEMPO jako odnowa starego lakieru (byle nie czesto dosc duzo sie go sciera) ale po pastowaniu calego auta mozna powiedziec ze auto nabralo "fabrycznej" glebi

Krzychu

Odpowiedz do tematu