|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ubezpieczenie Mitsubishi Colta, pakiet od Hestii |
Autor |
Wiadomość |
JJacek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 07
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-04-2008, 11:21 Ubezpieczenie Mitsubishi Colta, pakiet od Hestii
|
|
|
Witam
To mój pierwszy post na tym forum więc chciałem na początek wszystkich serdecznie przywitać
Przy okazji kupna Colta (dlatego zdecydowałem się na post na tym forum) zaproponowano mi pełen pakiet ubezpieczeń od Ergo Hestia. Jak zauważyłem Mitsubishi ma umowę z Hestią i całość wychodzi taniej niż normalnie w Hestii i taniej niż u dużych ubezpieczycieli (PZU, Allianz, Axa, Warta itp).
Czy ktoś się skusił na tego typu ubezpieczenie? Jeśli tak to czy by mógł podać jakieś argumenty 'za' no i w drugą stronę jakieś argumenty przeciw jeśli ktoś zrezygnował?
Szukałem opinii o Hestii i wychodzi pół na pół (nie mówię tylko o tym forum). Czasami ludzie mają dość duże problemy, czasami wszystko jest załatwiane od ręki (chodzi mi głównie o AC). Trudno mi ocenić jak się to ma do opinii o PZU itd.
Ja ze swojej strony wyszedłem z założenia, że na ubezpieczeniu nie ma sensu za bardzo oszczędzać. Płaci się nie tylko za polisę, ale za łatwośc odzyskania pieniędzy np. z AC (abstrahując od tego, że od każdej reguły są wyjątki, ale to już wynika z czystej statystyki , no i od rozbieżności w samym AC).
Z góry dziękują za jakiekolwiek opinie w tej sprawie. |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 11:50
|
|
|
Hmmm, ja nie mam doswiadczen z Hestia, ale wydaje mi się, że jeżeli ofeta jest atrakcyjna cenowo to warto w to wejść. Tym bardziej, że nie jest to jakaś firma "kogucik", a jeżeli jeszcze dodatkowo weszli z mitsu w jakiś układ, to tylko świadczy na plus.
A jeżeli chodzi o historie związane z otrzymaniem odszkodowania od ubezpieczyciela, to hmmm sądze ze wszędzie są jakieś (mniejsze lub większe) problemy. Ja od dawna jestem w Pzu i niestety miałem już kilka różnych mniejszych i wiekszych zdarzeń drogowych - zawsze są nerwy, sprawy się ciągną, kwoty odszkodowań wydają się za niskie, nie ma auta zastępczego itd itd. Tak więc jestem z przyzwyczajenia w Pzu, ale zebym mogl ich polecic z reka na sercu, to nie powiem. Być może w Hestii też nie będzie kolorowo, ale chociaż taniej |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
JJacek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2008, 12:25
|
|
|
Odpowiednio mamy:
PZU - 4400 zł AC+OC i kilka innych rzeczy, 4400 zł za całość lub 3600 w przypadku 15% udziału, informacja u agenta PZU
Allianz - w kalkulatorze online wyszło 4400 pełen pakiet lub okrojony 3600 (oczywiście nadal AC + OC)
AXA - w kalkulatorze online wyszło jakieś 3500-3700 (AC + OC)
W przypadku Hestii będzie to tak na oko 1600 zł (taką informację dostałem u dealera, ale on musi to jeszcze potwierdzić). Nawet biorąc 2000 zł jest to nadal atrakcyjna oferta.
W kwestii wyjaśnienia mam 24 lat, więc w Hestii +15%, w PZU +30%. Prawo jazdy od ponad 7 lat, od 1.5 roku AC+OC na poprzednie pierwsze auto (czyli jedna zniżka 10% za 1 rok). Bezszkodowy przebieg.
W przypadku Hestii liczę na jakiś dwustronny układ ubezpieczyciel - Mitsubishi. W przypadku jakichkolwiek problemów (odpukać ), nie będę tracił nerwów na szarpanie się z ubezpieczycielem.
ps. jeszcze nie zapłaciłem i się zastanawiam |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2008, 17:35
|
|
|
jaka wartość auta?
udział własny w szkodzie ?
assistance ?
NNW ?
generalnie 1600zł to cenowo bardzo dobra oferta, ale trza zwrócic uwagę na warunki ubezpieczenia.
Ja tym roku testuję Libertydirect.
dla porównania.
autko colt 1.5 DID 2006
Pakiet AC (ubezpieczenie na sumę 37.500) +OC + Assistance premium + NNW do 20k
Naprawa na nowych częściach
bez udziału własnego
i wypłata całej kwoty przy kradzieży i gwarancja utrzymania zniżek przy kradzieży
zapłaciłem za to jakieś 2,500zł |
|
|
|
 |
lemon222 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 19:39
|
|
|
Ja jakoś nie mam przekonania do Hestii, Link4, Generali i inne takie ubezpieczalnie
W sumie to Twoja decyzja, ale jak dla mnie PZU to jest solidna firma. Nie że bym reklamował akurat ich ale wszystkie ubezpieczenia [życie, mieszkanie, auto] od lat wykupuję właśnie u nich. Nigdy nie było problemu z decyzją o wypłacie odszkodowania czy z wyceną szkody. Inaczej się to ma w przypadku kumpla któremu cały bok porysował koleś z ubezpieczeniem w Generali ... oj co się chłopak nadenerwował i naczekał.
co do mojej składki w PZU:
- całość bez wypracowanych zniżek - pierwsze auto na mnie
- Colt CZ5 1.5benzin, 2004r
- 5% zniżki za to że sprowadzony i tyle
- pakiet OC+AC[22k]+NW[12k] = 2.700/rok
Więc Twoja założone 2.000 jest dobrą kwotą. W PZU 4.400?? o matko, chyba przesadzili
Ostatecznie to Twoja decyzja
pozdro |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2008, 20:23
|
|
|
przesadzili ?
Lemon: twoje AC jest na 22k JJacka przy nowym aucie na jakieś 2 razy tyle. rachunek jest prosty.
PZU to chyba najdroższy zakład Ubezpieczeń w Polsce. |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2008, 20:55
|
|
|
Ja niedawno likwidowałem szkodę na moim samochodzie z AC w Hestii (wykupiłem pakiet) i wszystko poszło szybko i sprawnie. Sam nie mogłem się nadziwić, że elementy uszkodzone w znikomym stopniu zakwalifikowane zostały do wymiany, a nie np. zignorowane, jak często to ma miejsce w PZU na przykład.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JJacek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2008, 23:48
|
|
|
looq napisał/a: | jaka wartość auta?
udział własny w szkodzie ?
assistance ?
NNW ?
generalnie 1600zł to cenowo bardzo dobra oferta, ale trza zwrócic uwagę na warunki ubezpieczenia.
.....................
|
Wartość auta to 37000 zł. Pakiet wygląda następująco:
AC - RP+zagranica; System rozliczania - serwisowy na oryg. częściach, zniesiona konsumpcja, ryzyko kradzieży
udział własny w szkodach niekradzieżowych - zniesiony
Assistance - samochód zastępczy 7 dni, zniesiony limit kilometrów, 15000 zł
OC - no to wszędzie tak samo bo wg. ustawy (generalnie)
NNW - 10 000 zł
Całość jak się dowiedziałem dziś 1700 zł. Z tego AC trochę ponad 1000 zł, OC 400 zł (około).
Jak wszedłem do Hestii (kiosk Hestii w centrum handlowym) to tego typu ubezpieczenie kosztuje 4600.
lemon222 napisał/a: | Ja jakoś nie mam przekonania do Hestii, Link4, Generali i inne takie ubezpieczalnie
................................................................
|
Zgadzam się Link4 to firma 'krzak'. Przy tak niskich składkach na czymś trzeba sobie odbić, bo odsetek kierowców z kolizjami jest prawdopodobnie u każdego ubezpieczyciela podobny. Jeśli chodzi o Hestię to nie miałem wyrobionej opinii. Trudno mi powiedzieć czy te moje 4600 zł u nich czasem nie wynika z mojego wieku itd i jest to kolejna firma z tanimi ubezpieczeniami.
Co do PZU, sam miałem u nich AC i OC na poprzednie auto. Co do różnicy pomiędzy twoją składką a moją, jak już pisał kolega looq różnica w wartości auta i do tego moją zwyżka +30% za wiek (nie pamiętam już czy tylko na OC czy na OC i AC).
looq napisał/a: |
.....................................................
PZU to chyba najdroższy zakład Ubezpieczeń w Polsce.
|
Generali, online'owy kalkulator - AC w wysokości 10 tys zł (hmm chyba nie lubią młodych kierowców )
Grasshopper napisał/a: |
Ja niedawno likwidowałem szkodę na moim samochodzie z AC w Hestii (wykupiłem pakiet) i wszystko poszło szybko i sprawnie. Sam nie mogłem się nadziwić, że elementy uszkodzone w znikomym stopniu zakwalifikowane zostały do wymiany, a nie np. zignorowane, jak często to ma miejsce w PZU na przykład.
Pozdrawiam
|
Czy to ubezpiecznie w ramach 'programu specjalnych ubezpieczeń komunik. dla samochodów marki mitsubishi' (przed chwilą znalazłem pełną nazwę tego produktu). Rozumiem, że wszystko było zrobione w ASO ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2008, 09:42
|
|
|
Cytat: |
Czy to ubezpiecznie w ramach 'programu specjalnych ubezpieczeń komunik. dla samochodów marki mitsubishi' (przed chwilą znalazłem pełną nazwę tego produktu). Rozumiem, że wszystko było zrobione w ASO ?
Pozdrawiam |
Wszystko w ASO na nowych, oryginalnych częściach.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 30-04-2008, 08:21
|
|
|
Pakiety hestii u dealerow maja:
- zniesienie udzialu wlasnego i konsumpcje sumy ubezpieczenia
- zagwarantowna sume ubezpieczenia
- rozliczenie szkody bezgotowkowo u dealera
- samochod zastepczy na 7 dni
- assistance bez ograniczenia km
tyle z glowy pamietam. |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 512 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-04-2008, 08:45
|
|
|
Ja właśnie jestem na etapie wznawiania ubezp. w Hestii (mam od nowości)
Do tej pory wszystko było ok, ale w tym roku zmieniła się panienka, która nas obsługuje, i ta nowa to porażka.
Koresponduje z nią żona i kosztuje ją to trochę frustracji.
Przykładowo:
- panienka wyceniła Colta "z czapki" nie pytając o nic. Na nasze pytanie jaki przyjęła przebieg, panienka stwierdziła że "Skoro nie podała Pani przebiegu to przy wycenie wzięłam standardowy przebieg jaki podany jest w ksiażkach".
- po którymś z kolei mailu panienka łaskawa była spytać, czy Colt jest 3d czy 5d.
- próba dowiedzenia się od niej, jakie elementy wyposażenia dodatkowego wzięła pod uwagę przy wycenie, to zadania ponad jej siły
- prosi o przelew zanim przefaksuje polisę
Itp itd. Nie wiem, czy nie skończy się zmianą ubezpieczyciela... |
_________________ michalp
 |
|
|
|
 |
strk [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2008, 14:42
|
|
|
dla 2 letniego colta 1800pln w Hestii u dilera. Samochód wyceniony na 37000-rok temu. 3 lata bezszkodowej AC i OC. To doskonała cena, bo za 4 letniego punto zapłaciłem w generali 1600pln (wiadomo jaka wartość ). PZU i oferta Hestii "z ulicy" to 3400 do 7700(!!!!) pln. To ostatnie to hestia-baba chyba coś polmyliła, ale liczyła dwa razy i trzymała się tego uparcie. |
|
|
|
 |
piciu_p [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2008, 13:18
|
|
|
W poniedziałek pojechałem do salonu opłacić ubezpieczenie na kolejny rok.
Obecna wartość rocznego Colta 1.3 inform - 35200zł.
Ubezpieczenie ErgoHestia - 1300zł |
|
|
|
 |
|
|