Przesunięty przez: Hubeeert 29-05-2007, 12:43 |
[E55A 2.0] Wszystko o klimie |
Autor |
Wiadomość |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-03-2006, 19:30 [E55A 2.0] Wszystko o klimie
|
|
|
Nadchodzi wiosna (choć za oknem nie widać) i czas pomyśleć o klimie
Mam pytanko ile powinno znajdować się czynnika w instalacji??
Jaki filtr pyłkowy i gdzie go szukać ?? jaka cena takiego filtra
ostatnio natknąłem się w chyba w Tesco na środek do odgrzybiania instalacji w sprayu koszt ok. 30zł nazwy nie pamiętam, może macie jakieś które polecacie?? |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 12:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2006, 20:56
|
|
|
No właśnie też pierwszy raz mam samochód z klimą od października 2005 czy coś powinienem teraz zrobić? Filtr kabinowy wymieniłem |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2006, 21:25
|
|
|
ile czynnika powinno byc mozna wiedziec dla wlasnej ciekawosci bo sobie nie wyobrazam jak mozna samemu sprawdzic i ewentualnie dobic klime (bez odpowiedniego sprzetu). wiec tu radzilbym pojechac do jakiegos zakladu.
mozna sobie samemu odgrzybic klime zapuszczajac srodek na parownik (bezposrednio) lub wpuscic go w obieg. |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2006, 20:37
|
|
|
ja nabijałem swoją i nabito mi 650ml i chciałem się upewnić ile podaje producent
może ktoś dysponuje takimi danymi ?? |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-03-2006, 16:43
|
|
|
Każdy szanujący się zakład ma do danego modelu tabele w której podane są wagowe ilości czynnika.
W ubiegłym roku wymieniałem czynnik i butla stała na wadze, ale nie pamiętam już ile czynnika weszło.
Drugą ważną rzeczą jest czystość kanałów powietrznych, można je czyścić na dwa sposoby:
1. metodą cyrkulacji czynnika bakteriobójczego wewnątrz kabiny - plusem jest nie tylko oczyszczona instalacja ale i oczyszczone i pachące wnętrze
2. metoda natrysku środka bezpośrednio na kanały dolotowe. To bardziej radykalna metoda
Dodatkowo należy dbać o parownik i czyścić go chemicznie, również poprzez natrysk
Osobiście stosuje obydwie metody, nr 2 raz do roku; nr 1 dwa - trzy razy w roku. Parownik oczyszczam równolegle z bezpośrednim czyszczeniem kanałów ale stosując różne środki chemiczne.
I na koniec, ważne jest żeby raz na jakiś czas (np raz na miesiąc) niezależnie od temp zewnętrznej uruchomić na jakiś czas klimę (ja trzymam ją około 15-20 min). W ten sposób nawilża się uszczelki co wydłuża ich żywotność. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2006, 19:48
|
|
|
Grześku napisał/a: | można je czyścić na dwa sposoby:
1. metodą cyrkulacji czynnika bakteriobójczego wewnątrz kabiny - plusem jest nie tylko oczyszczona instalacja ale i oczyszczone i pachące wnętrze
2. metoda natrysku środka bezpośrednio na kanały dolotowe. To bardziej radykalna metoda |
Właśnie dziś kupiłem środek do czyszczenia metodą nr 1
ale jeszcze nie czyściłem jak kupię filtr pyłkowy i wymienię to wówczas.
Grześku napisał/a: | Parownik oczyszczam równolegle z bezpośrednim czyszczeniem kanałów ale stosując różne środki chemiczne. |
czym czyścisz parownik ?? możesz coś polecić ?? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 14-03-2006, 20:10
|
|
|
polecić można WURTH, mi dodatkowo polali parownik czymś co oryginalnie stosuje się w Toyotowych serwisach...bardzo ładnie pachniało mi przez dobry miesiąc po tym...grzyb sie wyniósł na dobre
a środka chłodzącego wchodzi 630-670 gramów(ml)
co do eksploatacji klimy
-sprawdzanie,układu, uszlachetnianie środka chłodzacego co 2 lata
- odgrzybianie co roku po zimie |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-03-2006, 07:50
|
|
|
Uzywam przede wszystkim produktów Wurtha - do parownika A0893 764 10 (jeden pojemnik na dwa użycia), do natrysku wnętrza inny mały jednorazowy pojemniczek (numer wpiszę później).
Natomiast do odgrzybiania kanałów stosuję Spirit64 KlimaSpray.
Nazwa trochę myląca - tego nie da się pić (Mateusz nawet nie próbuj )
link do spirit'a |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2006, 22:55
|
|
|
gdzie w galu 95 znajduje się filtr pyłkowy ?? |
|
|
|
 |
PiotrKula [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2006, 12:34
|
|
|
nie wiem czy od tego czasu zmienili, ale w 99, musisz otworzyc schowek a wlasciwie wyjac cala ta "szuflade" i za nia znajduje sie filtr, przypuszczam ze miejsce nie zmienilo sie od lat, ale oczywiscie moge sie mylic.
pozdrawiam
piotr kula |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 08:43
|
|
|
Witam
Wyciągnąłem schowek jednak filtra nie znalazłem
czy ma ktoś zdjęcie elementu w jakim go szukać ??
Już zaczyna śmierdzieć i nie mogę wentylować brrrr... okropieństwo |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 18-04-2006, 15:40
|
|
|
tak wyglada filtr, jest mniej wiecej na srodku schowka, przykrecany 3 srubkami.
EDIT Zdjece z serwisu InterCarsu |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
Ostatnio zmieniony przez krzysio1972 18-04-2006, 15:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2006, 18:23
|
|
|
Ja jestem zupełnie zielony w sprawach klimy może polecicie jakiś zakład w okolicach Warszawy. Na co powinienem zwrócić uwagę jak juz do takowego pojade? |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2006, 08:25
|
|
|
krzysio1972 - Wielkie dzięki
[ Dodano: 24-04-2006, 15:19 ]
hmmm rozkręciłem i nie ma tam niczego takiego zarówno od czoła (tz. patrząc od strony schowka) jak i od dołu.
Czy jest możliwe aby jego nie było??
Jak znajdę chwilkę to jeszcze raz wyciągnę schowek i zrobię fotki.
Pozdrawiam
[ Dodano: 25-04-2006, 20:46 ]
Widok od przodu
i od dołu po zdemontowaniu kanałów ogrzewania na nogi
Nie widziałem tam takiego elementu, który by przypominał filtr - hmmm chyba go tam nie ma
dodam że szukałem w katalogi Inter Cars i nie znalazłem filtra do mojego modelu
rocznik 1995, 20 16V 137KM Hatchback
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszek g [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2006, 08:32 klima i troszke info.
|
|
|
Witam klubowiczow.Jest to pierwszy moj post,dlatego przepraszam jezeli zrobie cos nie tak. Mam slady oleju na chlodnicy[skraplaczu] klimy.Zdaniem mechanika,do wymiany.Moje ptanie:jaki koszt nwej lub z odzysku moze cos z innego autka? Jezdze Galantem z95r 2lV624v automat.Czy ten symbol jest ok.{6V12} Czy moge uzyskac wiecej informacj o aucie JMBSRE54ATZ000159. DZIEKI. |
|
|
|
 |
|