Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
pekniety kolektor
Autor Wiadomość
lukino
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 15:02   pekniety kolektor

Postanowilem raz jeszcze sprobowac poszukac wsrod Was pomocy. Ostatnie moje tematy zostaly zupelnie bez odpowiedzi i obawiam sie ze i z tym sie tak stanie, ale wlasciwie to nie mam gdzie zapytac.

Okazalo sie ze mam pekniety kolektor wydechu, ten glebiej... dzis zagladalem po moja Sigme i rzeczywiscie pekniecie solidne.

Czy ten kolektor daje sie jakos latwo wyciagnac? i czy szukac na wymiane czy mozna probowac to spawac albo kleic?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2008, 15:35   

Jakbys dal rade zrobic zdjecie to pewnie byloby latwiej... Ogolnie jezeli nie masz dobrych narzedzi to za odkrecanie sie nie zabieraj. Pourywasz sruby i narobisz sobie jeszcze wiekszego klopotu. Dostepu prostego podejrzewam, ze tez nie masz. Najprosciej byloby znalezc dobra uzywke na wymiane, ale biorac pod uwage fakt, ze masz malo spotykane auto na naszych drogach to pewnie bedzie trzeba spawac. Nie kazdy spawacz sie podejmie, ale spawac sie da. Niestety nie jestem z "Twojego" rejonu wiec nie moge Ci polecic warsztatu. Nie wiem tez z czego zrobiony jest kolektor w Sigmie, ale jak mawia "moj" blacharz dzisiaj pospawac da sie wszystko trzeba tylko wiedziec jak i miec czym. Sprobuj moze na regionalnym?

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 08-08-2008, 17:37   

kolektor wydechowy czy dolotowy ? jeden i drugi kupisz z tym że dolotowy będzie droższy .spawać bym nie spawał ...dlaczego bo to tylko spaw w jednym miejscu zaspawasz w drugim oslabisz charakterystykę materiału . to tak jak z wydechem albo blacharką - pęka w drugim miejscu. dolot przypasujesz od 3000 gt ,dodga ....ludzie mają ogłaszają się w częściach - to nie problem .poświęć czasu a znajdziesz .masz numer ten gość z warszawy może ma i jest pewny 509599505
Ostatnio zmieniony przez zbyszek05 09-08-2008, 15:14, w całości zmieniany 1 raz  

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 08-08-2008, 21:14   

Chyba mogę Ci pomóc bo mam taki kolektor i mogę go oddać za 100 złotych.Spawania nie polecam wydasz pieniądze a i tak po jakimś czasie znowu się zrobi dziura.Miałem już tak

RIPek
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2008, 16:13   

Witam
Ja swoje obydwa kolektory wydechowe spawałem.
Zrobiłem to własnymi rękami i od roku trzymają bez żadnych dodatkowych pęknięć.
Spawałem w swoim życiu już parę kolektorków wydechowych i żaden do mnie nie wrócił do poprawy.
Przede wszystkim po spawaniu trzeba powierzchnię gdzie przychodzi uszczelka przefrezować
bo się robi banan i od tego potem znowu pęka.
Spawanko to już inna bajka.

Jeżeli masz dostęp do spawarki na elektrody i do jakiejś frezarki możesz to naprawić tanim kosztem.
Zakup jest też dobrym wyjściem ALE.
Kolektor używany też ma naprężenia i na pewno też pow. uszczelki się odkształciła.
Więc jak będziesz miał pecha to jeśli go nie wyrównasz to za jakiś czas też ci pęknie.

rynio_di
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2008, 18:18   

Ja tajże spawałem już różne kolektory i nie widzę w tym problemu no chyba że to że przylgnię należy przeszlifować lub prze frezować. W dobie dobrych elektrod do spawania żeliwa i dostępu do spawarki wirowej samo spawanie jak napisał przedmówca to już bajka. Ja spawałem jeszcze elektrodą miedzianą w otulinie węglowej i do takiego spawania rozgrzewałem kolektor na kotlinie kowalskiej .I też nie było reklamacji.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2008, 21:46   

Witam!
Popieram przedmówców, ale Slaw ma po przystępnej cenie i po dotarciu na stole czy też po przefrezowaniu i nowych uszczelkach powinno być ok.
Pozdrawiam!

RIPek
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 22:48   

Witam
Oczywiście że kolega lukinopowinien sam w tym momencie zadecydować jaki wariant mu pasuje.
Wszystko jest kwestią jakimi możliwościami się dysponuje.
Nie chcę tutaj odciągać od zakupu kolektorka od kolegi z forum, ale chcialbym rozwinąć temat pękających kolektorów.

lukinonie wiem jak mocno masz pękniety kolektor.
Moje praktycznie poszly dookola , jutro wkleję zdjątka jak wyglądają pospawane po roku exploatacji.
Jestem w trakcie wymiany zaworów wydechowych po kolizji w wyniku zerwania paska rozrządu więc mam doskonale warunki do zrobienia fotek.

Odpowiedz do tematu