[Cari 1.6] Reflektory przednie czy każdy tak ma<99 |
Autor |
Wiadomość |
lukjar6
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma GL
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 23-08-2008, 04:41 [Cari 1.6] Reflektory przednie czy każdy tak ma<99
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie do forumowiczów odnosnie reflektorów czy u wszystkich właścicieli misków przed 99r przednie lampy kiepsko świecą, bo u mnie jest tragedia, kupiłem nowe żarówki (+50%) i nic poza tym że jaśniej wcale lepiej drogi nie oświetalają, czy da się coś z tym zrobić poza wymianą lamp na nowe? Porównując do starej fiesty to tam jest o nieeebo lepiej. Proszę poradzcie coś jak możecie. Pozdrawiam. |
_________________ Moja pasja, moje życie..
 |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 23-08-2008, 08:25
|
|
|
Ja mam Cari po lifcie z nowymi reflektorami i muszę powiedzieć że jestem zadowolony z odległości oświetlanej drogi przed samochodem. Nie wiem jak jest w starszej Cari bo nie mam porównania. Ale w porównaniu z DU Tico to niebo a ziemia.
Żarówki mam standardowe Osram-a (nie żadne tam +30%, czy +50%)
Jak mi się przepalą to założę jakieś lepsze żarówki i zobaczę czy jest jakaś różnica. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 23-08-2008, 09:38
|
|
|
w starej Cari tak jest. Niestety jakosc oswietlenia nawet z nowymi reflektorami nie powalała, wiec w kilkuletniej Cari bedzie tylko gorzej. Na poczatek mozesz tez zrobic to co i ja zrobilem w swojej, przez otwor od zarowki sprobowac wyczycisc. Ja do tego celu uzylem miekkiego miedzianego drucika (chodzilo o to zebym mogl go sobie dowolnie wyginac, zeby w zakamarki sie dostac) na koncu ktorego owinalem kawalek mokrej szmatki i tym wymylem caly reflektor od srodka (byl tak brudny ze jedna taka mokra szmatka nie wystarczyla zeby go doczyscic). Roznica byla znaczaca. Mozesz tego sprobowac, tym bardziej ze koszt zaden a efekt jest, kwestia czy bedzie Cie zadowalał. AQ wymienic reflektory zawsze zdazysz.
Niektorzy tez wyjmowali reflektory i je myli bardziej dokladniej, kwestia Czy Ci sie chce aż ttak rozbierać samochód.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2008, 20:57
|
|
|
Przed Cari miałem Astrę F i tam były takie same żarówki jak w Cari przed liftem, reflektor również starego typu. Wstawiłem lepsze żarowki i tak rozpoczęła się tragedia...
...wypalone stare odblaski praktycznie przestały spełniać swoją funkcję (mocniejsze żarówki Philipsa widocznie mocniej się nagrzewały i odblask nie wytrzymał), musiałem wymienić reflektor. Ze względu na cenę (oryginały produkowały 2 firmy, ceny 280-420zł za sztukę) kupiłem zamienniki i tu kolejna porażka, prawy reflektor reklamowałem 3 razy zanim dostałem taki, który nadawał się do założenia (też nie był idealny, źle odbijał światło).
Mam Cari pół roku i to co ewentualnie zrobię to umyję lampy, jeśli to nie pomoże to wymiana, ale tylko na orygianły. |
|
|
|
 |
drd1812
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 1231 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 24-08-2008, 00:27
|
|
|
Mycie reflektorów, odbłyśniki, wewnętrzna strona klosza, zewnętrzna strona klosza. Więcej nie da się zrobić, chyba że wymiana. |
|
|
|
 |
lukjar6
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma GL
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 24-08-2008, 00:50
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Dzis sprawdzałem jak tam dotrzec i chyba trochę rozkręcania mnie czeka , ale spróbuje może to cos pomoże. Jak skończe to dam znać jaki efekt.
Pozdrawiam |
_________________ Moja pasja, moje życie..
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 24-08-2008, 08:40
|
|
|
Zanim nie wymieniłem lamp z powodu stłuczki parkingowej (góral mnie szmelcwagonem trachnął przy cofaniu) to szkła lamp wyczyściłem przez otwór na żarówkę.
Rurkę miedzianą dogiąłem w kształt litery U i na końcu przymocowywałem płatki kosmetyczne, zwilżałem je rozpuszczalnikiem do ftalowych i od wewnątrz tym tarłem szkło lampy.
Brudu było co niemiara. Na każdą lampę zużyłem po pół paczki tych wacików. Po tym zabiegu lampy świeciły bardzo dobrze.
Trzeba tylko uważać by pchając to do środka lampy nie pouginać takiej blaszki osłonowej/cieniującej która jest umieszczona wokół bańki żarówki wewnątrz lampy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-08-2008, 10:35
|
|
|
a ktos rozklejal?? bo jak szwagier w vectrze b to robil to zdjal te zapinki metalowe i mowil ze bez problemu dalo sie lampe rozlozyc bo ten silikon na ktory sa sklejone byl ciagle plastyczny |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 24-08-2008, 15:37
|
|
|
No właśnie też chciałbym sie dowiedzieć czy da sie rozkleić, bo ostatnio zauważyłem ze chyba urwał mi sie albo odczepił odbłyśnik w prawej lampie i nie dziala silniczek od ustawiania. Przez co lampa świeci za bardzo na bok.
A i jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia czy obie lampy w cari powiny świcic tak samo mocno? Bo zauważyłem jak wjezdzam do garażu , że lewa jakby swicila troszke słabiej. |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-08-2008, 15:45
|
|
|
u mnie prawa swieci slabiej, ale to raczej wlasnie przez brud niz ze cos swieci slabiej/mocniej |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 24-08-2008, 17:39
|
|
|
To u mnie pewnie bedzie to samo bo lewa lampa chyba jest starsza, tak mi sie przynajmniej wydaje |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 24-08-2008, 18:11
|
|
|
w kilkuletniej (a pewnie juz 10-cio letniej) Cari warto tez sprawdzic stan kostki zakladanej na żarówkę. U mnie po latach coś było nie tak i ta kostka lekko się nadtopiłą, czego nie zauważyłem normalnie, tylko włąśnie lampa jakby słabiej świeciła i żarówka nie zapalała się za każdym razem. Po wymianie kostki i tych wsuwek w kostce co wchodzą na koncówki żarówki, obie lampy świeciły tak samo. SPrawdzić nie zaszkodzi.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
gzyluk [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2008, 18:29
|
|
|
+najlepiej sprawdzic oblaski czy nie ma zmatowien, odpryskow jesli ma to najlebszym sposobem wymiana na nowy reflektor
+sprawdzic czystosc szkla od str. wew. reflektoru jesli brudne to wyczyscic
+stan zew. szkla reflektora jesli posiada duzo drobnych odpryskow od tzw "drobnych kamyczkow ulicznych" tez mozna wymienic na nowy lub pomeczyc sie dalej
*czyszczenie wew.strony szkla reflektora
-przygotowac
srodek czyszczacy
szmatke lub waciki
silikon bezbarwny
narzedzia potrzebne do zdemontowania i rozdzielenia szkla od reflektora oraz oczyszczenia spoin po starym uszczelnieniu
checi i cierpliosci przedewszystkim
-duzo ostroznoci tez nie zaszkodzi by nie polamac obudowy oraz by szko nie peklo
*kazdy reflektoz z szybka szklana jest do rozmontowania
[ Dodano: 24-08-2008, 18:34 ]
ale ludzie miejcie litosc nad oczami innych kierowcow oraz nad reflektorami i ich zlaczkami ele. do zarowki
NIE MONTUJCIE ZAROWEK H-4 12V P43 100/90 |
|
|
|
 |
mario23 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2008, 16:14
|
|
|
A czy ktoś dysponuje wiedzą na temat tego czy lampy od cari po lifcie będą pasowały do tej przed? Wiem że wszystko da się założyć, ale nie ingerując w strukturę auta(bez cięcia błotników). |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 21-09-2008, 16:28
|
|
|
na pewno nie, przed liftem miałeś oddzielnie kierunki i drogowe, a po lifcie są razem...wiec jest kompletnie inne mocowanie, ale na upartego z klepaniem blachy i pewnie jakimiś innymi przeróbkami wsadziłbyś je do siebie, innego wyjścia ja nie widzę |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
|