Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Policja zmienia taryfikator - 500 zł za "czerwone"
Autor Wiadomość
karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2008, 22:28   Policja zmienia taryfikator - 500 zł za "czerwone"

Cytat:

Za przejazd na czerwonym świetle będzie groził mandat w wysokości 500 złotych. To jedna ze zmian, jakie przewiduje nowy taryfikator wykroczeń drogowych, nad którym pracuje Komenda Główna Policji.
Podwyższone mają być między innymi mandaty także za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych i niezachowanie odpowiedniego odstępu w tunelu.

Mariusz Wasiak z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji podkreśla, że zmiana taryfikatora ma dostosować mandaty do obecnych przepisów. Ma przewidywać bardziej surowe kary za najczęściej popełniane w ostatnim czasie wykroczenia, jak jazda na czerwonym świetle, która jest ostatnio plagą na naszych drogach.

Surowsze karanie kierowców ignorujących sygnalizację świetlną popiera wielu uczestników ruchu, zarówno pieszych, jak i kierowców. Podkreślają oni, że w miastach są skrzyżowania, na które piesi boją się wchodzić nawet kiedy mają zielone światło. Coraz częściej też można obserwować tragiczne efekty łamania tych przepisów.

Komenda Główna Policji planuje też obniżenie mandatów za przechodzenie przez jezdnię na czerwonym świetle. Argumentuje, że piesi na ogół nie przyjmowali wysokich mandatów, a sąd i tak karał ich łagodniej. Zmiany w taryfikatorze mogą wejść w życie najwcześniej za dwa - trzy miesiące.

Policja zmienia taryfikator - 500 zł za "czerwone"

jestem jak najbardziej za :)

p.s jak wygląda sprawa z parkowaniem na miejscu dla inwalidow na parkingach pod superkarketami? czy to policja/straż miejska moze wtedy karać czy tylko jakas "ochrona" ze sklepu?

p.s czy zdjecie idioty stojącego na takim miejscu (a nawet zajmującego 2 takie miejsca) bez nalepki oczywiscie moze byc "dowodem' do ukarania go?[/quote]

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 19-08-2008, 00:15   

Dla przejezdzajacych na Czerwonym powinno byc 1000 zł :D
Policja bedzie wystawiała :P
A co do zdięcia, to sam jestem tego ciekaw :P

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 19-08-2008, 01:01   

Ciekaw jestem o co chodzi z tymi odstepami w tunelach. Kazdy tunel ma kamery. W Krakowie tunele pokonuje sie w korku, czesto stajac(!). Bedzie hurtowo?

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 19-08-2008, 07:36   

karolgt napisał/a:
Za przejazd na czerwonym świetle będzie groził mandat w wysokości 500 złotych.
I bardzo dobrze :)

Tylko coś z tymi odstępami w tunalach może im nie wypalić bo nie wiem w jaki sposób chcą to sprawdzać i na jakiej podstawie wystawiać...

również podłączam się pod pytanie dotyczące parkowania...

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 19-08-2008, 07:42   

W tych tunelach to pewnie w razie stłuczki będzie argument, że za mała odległość i wyższy mandat.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 19-08-2008, 08:08   

dokladnie tak, nie chodzi o to zeby wystawiac mandat w tunelu za to ze ktos nie zachowuje odleglosci np. metra gdy wszyscy jadą OK (bo kto niby mialby latac z linijka i mierzyć?), tylko za spowodowanie kolizji w tunelu mandat bedzie wyzszy, wlasnie na podstawie tego przepisu.
Natomiast nie rozumiem tego argumentu ze obnizyli mandaty dla pieszych bo oni nie placili.... to moze trzeba popracowac nad egzekwowaniem kar lub sądami aby orzekały sprawiedliwie?
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2008, 12:05   

Kolejna teraz juz "glosno mowiona" planowana zmiana.
120km/h w terenie zabudowanym 1000zl - recydywa 2000zl, co dziwne zniesienie punktow za predkosc - masz kase mozesz gnac.
Kazdy fotoradar "sprawny" - brak pustych, dwa razy wiecej fotoradarow.
Drodzy Forumowicze (oczywiscie nie wszyscy). Wasze apele o zaostrzenie kar zostaly wstepnie wysluchane...

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 22-08-2008, 12:15   

mkm napisał/a:
120km/h w terenie zabudowanym 1000zl - recydywa 2000zl, co dziwne zniesienie punktow za predkosc - masz kase mozesz gnac.
Kazdy fotoradar "sprawny" - brak pustych, dwa razy wiecej fotoradarow.
Drodzy Forumowicze (oczywiscie nie wszyscy). Wasze apele o zaostrzenie kar zostaly wstepnie wysluchane...

:? ...w sumie im sie nie dziwie jak fotoradar kosztujacy ponad 200 000 zl zwraca sie w ciagu paru tygodni to najlepiej je powstawiac co 200metrow :? ehh....
najgorsze jest to ze tam gdzie mozna pojechac szybciej i bezpiecznie to nie mozna bo sa beznadziejne znaki ograniczajce :? ...ja juz robia takie zmiany to niech zniosa ograniczenia predkosci na autostradach...
W Niemczech ze wszystkich krajow Unii jest najmniejszy wspolczynnik wypadkow na autostradach...
Jeszcze jedna sprawa w Polsce brakuje torow wyscigowych takich jak chocby ten w Nurburgringu, gdzie za 7Eurpo mozna sobie jezdzic bez rzadnych ograniczen...
Mysle ze w Polsce wiele osob by chcialo z takiej opcji skorzystac. Wtedy na ulicach moze byloby bardziej bezpiecznie :?:
Pozdroo

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 22-08-2008, 12:19   

mi fotoradary nie przeszkadzaja,

ale zniesienie punktów to przegięcie bo teraz jak masz kase to możesz robić co ci się tylko podoba... przecież to jest chore i polega jak wszystko na zgnojeniu najbiedniejszych :?

chory jest nasz kraj... :(

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 22-08-2008, 17:58   

mkm napisał/a:

120km/h w terenie zabudowanym 1000zl - recydywa 2000zl, co dziwne zniesienie punktow za predkosc - masz kase mozesz gnac...

Jeśli to prawda z tymi punktami to ja nie mam słów :roll:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 22-08-2008, 18:15   

Na pewno jest to uklon w stosunku do osob ktore jezdza duzo i bardzo duzo....i najbardziej dla "nadzianych" ...
Pozdroo

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-08-2008, 13:35   

A ja slyszalem ze to chodzi o to zeby zdjecia z fotoradau nie musial przegladac policjant (bo tylko on moze wstawiac punkty) a tak to mozna kogos wziasc z bezrobocia i bedzie czytal rejestracjie i wystawial mandaty ale bez punktow (ale to tylko tak slyszalem)

Krzychu

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 24-08-2008, 09:37   

Za przejeżdżanie na czerwonym dawałbym co najmniej 2000PLN mandatu.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 24-08-2008, 16:07   

tomekrvf napisał/a:
Za przejeżdżanie na czerwonym dawałbym co najmniej 2000PLN mandatu.

100% poparcia. Moze dodalbym "do"2000.
Co do predkosci. To znowu boje sie, ze za 3-4 lata bedziemy czytac jak to ta zmiana nie poprawila sytuacji na drogach. Pamietam jak ladnych pare lat temu zostalem zlapany na przekroczeniu predkosci w Austrii. Przekroczenie nie bylo "wielkie", mandat prawie "symboliczny". Dlaczego caly czas pamietam ta kontrole? Poniewaz z racji tego, ze mi sie spieszylo mialem przymusowy godzinny postoj w towarzystwie innych "zlapanych". Godzina nudy na parkingu w szczerym polu podzialala wtedy niezwykle wychowawczo. I wg mnie w tym kierunku powinny isc zmiany.
Co do wysokosci mandatow. Jestem zachwycony systemem (prawdopodobnie) finskim, gdzie wysokosc mandatu to "wskaznik za przewinienie" razy dzienne pobory. To jest wg mnie najsprawiedliwsze.

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2008, 20:17   

Cześć!

A co powiecie na temat świateł bezkolizyjnych? Osobiście nie mam nic do nich, ale wydaje mi się że one to dopiero utrudniają ruch! Wyobraźcie sobie sytuację że przyjeżdżacie do Olsztyna, tu akurat mieszkam, tu duża większość świateł jest bezkolizyjna, gdziekolwiek dojechać to poważnie trochę czasu schodzi - trochę mniej jak zna się skróty :twisted: (żeby jechac z falą to trzeba jechać około 110 km/h - wiem bo sprawdziłem... :P ) Codziennie widzę tylu ludzi którzy łamią przepisy tylko z tego względu że bardzo długo czekają ja dojazd do domu oddalonego o 10 km, znacie jakieś usprawiedliwienie dla nich? Jestem trochę za nimi ale nie wiedzą co może ich spotkać jak jakiś raptus ruszy z innej strony już na żółtym... :-X Ostatnio sam złapałem się na tym że bardzo do tych świateł się przyzwyczaiłem - byłem w Łomży , skręcałem w lewo na skrzyżowaniu, patrzę a tam z przeciwka leci auto i nie ma zamiaru się zatrzymać... dopiero po chwili okazało się że tu jest zupełnie inna organizacja świateł...

Pozdro!

Odpowiedz do tematu