[Cari 1.8 GDI] wyświetlacz centralny (komputer pokładowy) |
Autor |
Wiadomość |
Tenor
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 28-08-2008, 19:07 [Cari 1.8 GDI] wyświetlacz centralny (komputer pokładowy)
|
|
|
Witam, jestem świeżo upieczonym użytkownikiem cari (forum przejrzałem ale odpowiedzi na nurtujący mnie problem nie znalazłem- może nie dość skutecznie?- z góry przepraszam), a mianowicie : jako że nie posiadam (od momentu zakupu) oryginalnego radia , mój komputer pokładowy pokazuje trzy wartości: temp. zew., ilość kilometrów możliwych do przejechania na benzynie w baku oraz godzinę. Mam pytanie odnośnie tej drugiej wartości.Od pewnego czasu kiedy zatankuję , liczba kilometrów możliwych do przejechania na zatankowanej benzynie nie zwiększa się. Dopiero za trzecim,czwartym odpaleniem silnika, wskakuje nowa ("poprawiona")liczba kilometrów.Wcześniej , po zatankowaniu i odpaleniu silnika komputer od razu wyświetlał nową liczbę km. HELP! |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2008, 20:54
|
|
|
prawdopodobnie musisz zresetowac srednie spalanie i dystans jaki mozesz zrobic na paliwie zrobisz to tym czarnym nie opisanym przyciskiem pod wyswietlaczem, pozdro |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-08-2008, 21:05
|
|
|
Srednie spalanie caly czas nawarstwia sie i nawarstwia wiec wraz z mijajacymi kilometrami ciagle coraz wolniej i rzadziej zmieniaja sie parametry spalania...
3eba co jakis czas resetowac komputerek.
A najlepiej kup sobie ory radyjko i bedziesz mial po klopocie
dobrze gra
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Tenor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2008, 11:53
|
|
|
Wielkie dzięki za wyjaśnienie problemu P.S. czy komputerek należy zresetować zdejmując klemę z aku czy też wystarczy zadziałać przyciskiem w komputerku? |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 14:25
|
|
|
wystarczy tylko zadzialac owym przyciskiem |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 29-08-2008, 15:53
|
|
|
Tenor napisał/a: | w komputerku? |
tzn w radyjku firmowym (takim bialym)- tak
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 16:02
|
|
|
Podepnę się z pytankiem odnośnie wyświetlacza centralnego. Co oznacza na nim symbol A/P i co oznacza jak zaczyna pulsować? |
|
|
|
 |
Tenor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2008, 16:03
|
|
|
Dzięki za info. P.S. Niestety nie mam radyjka firmowego. Zatem pozostaje ten czarny nieopisany przycisk. Czy ktoś mógłby mi udzielić info jak to zrobić. Serdeczne dzięki za odpowiedź (mam nadzieję że nie zadaję tego pytania jako tysięczna osoba z kolei ) Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 29-08-2008, 16:21
|
|
|
byczeks Chodzi Ci o wyświetlacz od klimy auto bo po zdjęciach widzę że masz Cari przed liftem? Jeśli mryga to znaczy że dostało się troche wilgoci(po ostatnich ulewach bardzo możliwe).Jak podeschnie tozacznie spowrotem świecić. Także narazie niczym się nie przejmuj. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 16:29
|
|
|
Tak mlun, o wyświetlacz od klimatronika Cari przed liftem. Zdarza się to czasami. Jadę sobie i nagle ekran zaczyna świecić jaśniej i zaczyna mrugać to A/P. Wogóle jak załączam klimę to na starcie czuć taką jakby wilgocią i pleśnią. Muszę ją odgrzybić. Może to A/P ma z tym związek? |
|
|
|
 |
mlun

|
Wysłany: 29-08-2008, 17:14
|
|
|
No nie wiem. Może śmierdzi wilgocią bo właśnie sporo wody zosatejw w układzie i dlatego mryga. A czyściłeś sobie ten filtr wogóle? Przez rok niezły syf tam się potrafi zebrać:P |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 17:31
|
|
|
Nie czyściłem. Samochód dopiero mam dwa miesiące i nie wiem, czy ktoś kiedykolwiek czyścił. W takim razie jakie zabiegi należy zrobić żeby było ok? |
|
|
|
 |
mlun

|
Wysłany: 29-08-2008, 17:38
|
|
|
Wiesz co poszukam i później wkleje link do tematu jak wyjąć i wyczyścić filtr(chyba że ktoś wcześniej to zrobi). A jak go już wyjmiesz i rozbierzesz na części to myjesz ciepłą wodą z płynem,suszysz i wkładasz.Już samo to moze dać wiele i nieprzyjemny zapaszek może zniknąć. Dla pewności można na własną rękę odgrzybić.Ostatnio to robiłem i można uznać że jestem zadwolony(czasem coś zaśmierdzi ale to już chyba nie z samego grzyba tylko poprostu z wilgoci po włączonej klimie. Ważne że nie śmierdzi jak kiedyś na samym nawiewie).
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Oto obiecany link. |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-08-2008, 19:31
|
|
|
Podłącze sie i ja do tematu o klimie. Mam mianowicie pytanie jak zdjąć tą białą osłonę od filtra bo po odkręceniu tych 4 śrób nie moge za nic tego zdjąć. Może są tam jeszcze jakieś inne mocowania? Dajcie znac jak ktoś juz to rozbierał. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
mlun

|