Jak oglądać filmy na kompie? |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 08-09-2008, 20:13 Jak oglądać filmy na kompie?
|
|
|
Temat pewnie banalny a że ja cierpliwy nie jestem stąd moje pytanie. Rzadko oglądam filmy na kompie no ale czasem chciałbym, a tu akurat w tym momencie .... zonk. Decydując się na Vistę sugerowałem się opinią, że wbudowany w niej moduł Media Center będzie bez problemu m.in. odtwarzał filmy. Jak widać lipa
Wróciłem do sprawdzonego wcześniej Bestplayera - lipa. Ściągnąłem Allplayera - lipa, Winamp odtwarza tylko dźwięk ....
Czy jest jakiś program, który zainstaluję raz i nie będę miał problemów z odtworzeniem jakiegoś filmu dziś, jutro, za miesiąc, za rok? Ewentualnie pakiet kodeków - ale jeden a nie do każdego filmu szukanie i doinstalowanie kodeka? |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 08-09-2008, 20:29
|
|
|
sciagnij najnowsze ffdshow - poszukaj przez google, bo nowe wersje pojawiaja sie codziennie
do tego np. bestplayer jako odtwarzacz, bo ffdshow to komplet dekoderow divx/xvid itd. itp.
jeszcze do czasem przydaje sie program real alternative do plikow real'a oraz quicktime do plikow mov z apple |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 08-09-2008, 20:51
|
|
|
Masz dwa wyjścia:
1) albo instalujesz pakiet kodeków np. K-Lite Codec Pack który umożliwi ci odtwarzanie dowolnym playerem filmideł
2) albo instalujesz playera który ma wbudowane kodeki np. VLC Player którym to będziesz odtwarzał sobie filmidła |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2008, 09:46
|
|
|
Najlepiej byłoby pościągać sobie wszystkie potrzebne kodeki i instalować je po kolei, ale można załatwić wszystko za jednym razem instalując (wspomnianego wcześniej) K-Lite Codec Pack:
- tutaj link do nowej edycji Link do K-Lite Codec Pack
Potem proponuję zainstalować AllPlayera:
- link Nowy AllPlayer |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-09-2008, 10:09
|
|
|
Ja jestem przeciwnikiem tych pakietow kodeków. Ja instaluje Divx-a, potem realalternate, ewentualnie jeszcze qtimealternate i 99% filmow mi odtwarza zwyklym allplayerem a jak nie odtwarza to trudno nie bede instalowal milonow kodekow i robil sobie sieczki z kompa
Krzychu |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-09-2008, 10:22
|
|
|
ja tez jestem przeciwnikiem takich kobyl - dlatego biore ffdshow, bo zajmuje kilka MB a nie jak KLite 10x wiecej... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2008, 12:43
|
|
|
Macie chłopaki rację.
Ja u siebie mam też tylko te potrzebne, ale dla laików (sorry JCH ) takie paki są najbardziej strawne i załatwiają problem. Dużej, jak ktoś to nazwał, "sieczki" też nie robią - nie demonizujmy..... |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2008, 13:45
|
|
|
zainstalowanie jakiegos K-Lite mega/full pack załatwia sprawe. To tylko 20-30 MB instalacji, nie robi nic zlego w systemie. A przydaje sie zawsze, nie tylko dl ogladania normlanych filmow, ale tez 95% filmikow z aparatow/kamer itd.
a jeśli juz totalnie bez instalacj ito istnieje wiele softu ktory uruchamia sie z CD np Movix
kiedys tego uzywalem na slaby komputerze i dzialalo ok, teraz pewnie tez. Bazuje na mplayerze. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 09-09-2008, 14:35
|
|
|
Przecież już wcześniej pisałem że jak nie chcesz kompletnie żadnych instalacji kodeków na kompie to instalujesz VLC player'a który ma "zaszyte" w sobie kodeki ale wtedy nim odtwarzasz filmy i masz spokój z kodekami i system "czysty". |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-09-2008, 11:03
|
|
|
Tak ale czesto na stronach masz umiszczone filmy w qtimie czy real-u i wtedy juz ci nie odtworzy ten "zaszyty w sobie" A nawet nie chodzi mi o iles tam MB tylko np. chce sobie potem z kamery zrobic film w DivX-ie albo Xvid-e i sie okazuje ze na liscie kodekow mam 50 kodekow zamiat 3 czy 4-rech.... a w sumie nie znam pochodzenia potem spakuje czyms film i dam koledze i co tez bedzie musial zainstalowac to co mam?? A jak wezme takiego Divx czy Xvid-a ktore sie juz mocno cywilizuja to jest to standart i jak spakuje to u kolegi odtworze.
Krzychu |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-09-2008, 15:31
|
|
|
Polecam Vista Codec Package. Ma wsyzstkie kodeki jakie są potrzebne.
I link Vista Codec Package |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
Nowy Forumowicz
Auto: bmw e46
Kraj/Country: Portugal
|
|
|