Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Hamulce
Autor Wiadomość
mirage1
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 17:16   [CAxA] Hamulce

Hamulce

Mitsubishi Mirage/Dodge Colt 94’ 200 kkm
Story jest takie. 30 kkm na zat (temu) wymiana tarcz oraz klockow. Powód wibracje przy hamowaniu. Po wymianie bez większych zmian i do teraz wyczuwalne wibracje przy hamowaniu. Teraz pewnie już trzeba myślec o wymianie klockow bo słyszalne są już piski / tarcie przy hamowaniu lub przy skręcie w lewo bez hamowania. Na tarczach widać ze klocki nie ścierają tarcz pełną powierzchnią. Nadmienię, iż tarcze są produkcji kraju środka. Teraz tak czy ktoś przetaczał chińskie tarcze koszt ok. 80 PLN jakie rezultaty? Czy bezwzględnie należy zakupić nowe tarcze koszt ok. 300PLN. Co myslicie?
RK
Ostatnio zmieniony przez karolgt 25-08-2008, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-08-2008, 17:35   

w jakim stanei prowadniczki? byly czyszczone smarowane wymieniane gumki na zacisku?
jelsi nie masz przyczyne.... czesto wlasnie jedna z prowadniczek sie zapieka i klocek tylko jedna czescia dochodzi do tarczy (sciera sie pod katem) i powoduje wibracje na ukladzie, u mnie taki serwis z czyszczeniem srednio 1 raz na pol roku zalezy ile jezdze.

mirage1
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 18:42   

Wymiana miała miejsce 2.5 roku temu u rzekomo dobrogo mechanika ale czy te czynności wykonał to nie mam pojęcia.

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-08-2008, 19:43   

jesli masz komplet narzedzi zajrzyj do tych hamulcow sam bedziesz w stanie zdiagnozowac braki: (moja rada zainwestuj cale 32 zlote i kup reparaturki na oba kola )
1. sciagnij kolo :D
2. odkrec srobe 14 od zacisku u gory i srobe 17 od zacisku u dolu (to sa wlasnie prowadnice)
(wersja gdy nie mozesz odkrecic 17 mozesz odchylic zacisk i wysunac prowadnice z tulejki)
3. sciagasz zacisk wyjmujesz klocki i zaczynasz ogledziny:
a) gumka na tloczku czy jest cala, czy tlok wsowa sie bez wiekszych oporow (dobrze bylo by sprawdzic czy tlok nie ma ognisk rdzy (jakichs ostrych ubytkow gladzi)
b)gumka w prowadniczce u gory czy nie jest porwana czy w srodku nie jest mocno zanieczyszczona
c) gumka na dolnej tulejce (i sama tulejka do czyszczenia){ja uzywam srubokreta WD40 i szmatki (papier wodny nie jest zlym pomyslem ale bez drastycznego darcia tylko usowamy brud i ewentualna rdze}
d)czyscisz prowadnice Wd40 mozesz potrzebowac papierku sciernego (ja uzywalem 2000)

Jesli zainwestowales w reparaturki odpuszczasz sprawdzanie gumek tylko wymieniasz (przy okazji wymiany gumek na tlokach i uszczelki tloka musisz miec zapas plynu hamulcowego jako ze bedziesz musial rozszczelnic uklad.

do wkladania tlokow na miejsce spowrotem potrzebujesz smaru do hamulcow (moge ci go udostepnic ale nie wiem kiedy bede odstepny w wwa to samo dotyczy smaru na prowadniczki (uzywalem miedzianej pasty ale podobno sylikonowa jest lepsza- nie sprawdzalem)

po wyczyszczeniu i zlozeniu wsyztkiego do kupy powinienes zauwazyc duza poprawe.

do odkrecnia srob wskazany jest klucz nasadkowy (z doswiadczenia wiem ze potrafia siedziec mocno i klucz oczkowy obmyka sie niszczac srobe o plaskim mozesz zapomniec)

mirage1
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 20:36   

czyli mam do wykonania niniejsze czynności przed przetoczeniem lub wymianą tarcz?

ictus 
Forumowicz
fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Wysłany: 11-08-2008, 20:41   

u mnie bylo to samo... mocne wibracje przy silniejszym hamowaniu... poszly na czyszczenie i jest luxus

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-08-2008, 21:47   

zrob to przed przetpczneiem tarcz bo moze nei wymagaja tego jesli nie maja duzego rantu i nie sa porysowane.
A jesli sie pogiely w 8 to imnie pomoze przetaczanie :P tylko kupno nowych pozostanie ale najpierw serwis zaciskow bo koszt to okolo 100 zl z plynem hamulcowym i ze 3 godzinki roboty ale spokoj na dluzszy czas oczywiscie zalecana zmiana klockow :)

mirage1
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 21:50   

OK no to trza rekawy zakasać. Dzięki!

mechu102 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
Wysłany: 07-09-2008, 12:03   

hej
jakie proponujecie reperaturki zaciskow hamulcowych i gdzie je najlepiej kupic?
jaki jest koszt na jedno kolo??

jimodg
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2008, 15:54   

Witam wszystkich.
Ja mam inne pytanko dot. hamulcy.
Świeci mi sie kontrolka od ABS, choc sam nie wiem czy posiadam taki;) jak tak to na pewno nie działa (w książce jest napisane ze to kontrolka od ABS, tylko ze jest po niemiecku i mam lekki z tym problem... mozna sciągnąć wersje PL?). Kontrolka świeci sie a poprzedni wlasciciel powiedzial mi ze powodem jest to ze wsadził klocki bez czujników. Help:)
pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-09-2008, 16:40   

jimodg czy kontrolka świeci się cały czas i nie zgaśnie nawet jak włączysz zapłon, odpalisz auto i nie ruszysz z miejsca. Czy normalnie gaśnie i zapala się jak ruszysz?

jimodg
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2008, 17:36   

kontrolka swieci sie od momentu włączenia zaplonu caly czas i nie gasnie. nie mam pojecia co z tym zrobic. ostatnio chcialem wymienic klocki i nawet kupilem na tyl ale jak zdjalem kola to sie okazalo ze sa dobre. choc nie wiem czemu klocki nie lapią mi z tylu calych tarcz tylko ok 2/3 szerokości. pzdr

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-09-2008, 21:53   

jimodg napisał/a:
kontrolka swieci sie od momentu włączenia zaplonu caly czas i nie gasnie
Któryś z czujników będzie uszkodzony.

jimodg
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2008, 01:05   

ok dziekuje za odpowiedz. zajme sie tym w sobote. pozdrawiam

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 17-09-2008, 07:12   

Hugo napisał/a:
Któryś z czujników będzie uszkodzony.
Hugo, zobacz co napisał jimodg,
jimodg napisał/a:
poprzedni wlasciciel powiedzial mi ze powodem jest to ze wsadził klocki bez czujników

jimodg, jeśli masz tarcze z tyłu to masz ABS. Jeśli koleś od którego kupiłeś wózek zrobił cię w konia z tymi klockami to sprawdź czy przewody od ABS przy klockach nie są połamane.

Odpowiedz do tematu