Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] zawór wyprzedzenia kąta wtrysku (zawór korekcji
Autor Wiadomość
tyniek1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 td
Wysłany: 17-09-2008, 00:09   [Cari 1.9TD] zawór wyprzedzenia kąta wtrysku (zawór korekcji

witam!!! w mojej Cari 1.9td najprawdopodobniej padl zawor wyrzedzenia kata wtrysku - szaprie na zimnym silniku na niskich obrotach, dymi na niebiesko - swiece sa ok. Gdzie moglbym kupic taki zawor, prosze o link,
w ktorym miejscu znajduje sie ten zawor, czy bede w stanie go samodzielnie wymienic????
z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2008, 08:21   

Znajdziesz takie na allegro, niestety nie mam linku, ale kilka postów wcześniej jest taki.
Jeżeli zawór jest uszkodzony, względnie zacięty, to nie słychać chrakterystycznego terkotania, po przekręceniu kluczyka. Jeżeli tak jest to najpierw spróbuj go ostukać czymś, może jest tylko zacięty.

Pozdrawiam
Werwolf

tyniek1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-09-2008, 15:47   

dziekuje za informacje, rzeczywiscie turkotu nie slychac, wczesniej byl słyszalny, ale mam jeszcze jedno małe pytanie, w którym miejscu mam go szukać aby go ostukać, to pierwszy mój diesel i nie mam zielonego pojecia o budowie tego silnika jak i osprzetu,
czy mam moze ktos jakiegos jpg??
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

xxcarixx 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
Wysłany: 17-09-2008, 17:07   

tyniek1
http://moto.allegro.pl/it...cas_delphi.html
tutaj masz ten zaworek
później może uda mi sie strzelić fotke tego zaworka, w którym miejscu jest na pompie

ryq 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD '97
Wysłany: 17-09-2008, 19:31   

W mojej Cari mam podobne objawy - przy tym jeszcze zaczela palic jak smok. Czy to tez moze byc zwiazane z tym zaworkiem?

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 17-09-2008, 21:56   

tyniek1 napisał/a:
mam jeszcze jedno małe pytanie, w którym miejscu mam go szukać aby go ostukać

na pompie wtryskowej pod linką gazy jest takie małe walcowe urządzonko do któego dochodzi jeden wężyk z podciśnieniem i dwa przewody elektryczne na jednej kostce to własnie jest ten zaworek. Poniżej jego jest podobny dużo większy zawór turbo. Wszystko to jest od przodu pompy czyli jak otworzysz maskę to widać to na wprost.
Cytat:
W mojej Cari mam podobne objawy - przy tym jeszcze zaczela palic jak smok. Czy to tez moze byc zwiazane z tym zaworkiem?

możliwe

[ Dodano: 17-09-2008, 22:30 ]
tu macie parę linków co znalazłem na samym Allegro
http://allegro.pl/item439...cas_delphi.html
http://allegro.pl/item439...cas_delphi.html
http://allegro.pl/item434...za_cav_luc.html
http://allegro.pl/item436...estawiacza.html
ceny różne i jakości też :)

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

tyniek1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-09-2008, 00:03   

dziekuje koledzy za pomoc
pozdrawiam

ryq 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD '97
Wysłany: 18-09-2008, 11:26   

Ja również dziękuję. Przed wyjazdem do mechanika postanowiłem sam sprawdzić co się dzieje. Popukałem trochę w zaworek i "terkotanie" powróciło. Samochód pali lepiej, nie szarpie. Nie wiem jeszcze jak ze spalaniem, ale wzrosło ono mniej więcej w momencie awarii zaworka, więc jest szansa, że wróci do normy. Polecam najpierw samemu spróbować, a nie płacić od razu mechanikowi:)

Dołączam zdjęcie pompy z mam nadzieję dobrze zaznaczonym zaworkiem.

Kylek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 18-09-2008, 14:36   

U mnie podobne objawy i chyba też zaworek...

Mam jednak pewne (być może głupie) pytanie:
Na zdjęciu ryq-a widać siłownik. Jest on zamontowany w taki sposób, że u dołu ma taką białą obwódkę. Czy można go zamontować odwrotnie? Innymi słowy, czy może on być nie tak, jak na zdjęciu, ale "do góry nogami"? Czy taki odwrotny montaż w jakikolwiek sposób wpływa na pracę siłownika?

Pytam, bo nie mogłem go zamontować tak, jak jest u ryq-a i wcisnął się dopiero w odwrotny sposób...

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-09-2008, 19:56   

ryq, dobrze zaznaczyłeś
Kylek, siłownik powinien być zamontowany tak jak ma to ryq
być może odwrotny montaż w niczym nie przeszkadza

SHEAKESBEER

.

Guido
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2008, 09:52   

Witam, mam podobny problem jak koledzy - problem z porannym odpalaniem, dymienie na niebiesko na zimnym silniku - co ciekawe na ciepłym też występuje lekkie dymienie nie tak mocne jak na zimnym, ale jednak jest dosyć widoczne. Świece są niedawno wymienione na Beru, wczoraj sprawdzałem i są ok. Poprzednie świece były ok ale wymieniłem żeby wyeliminować ich ewentualne uszkodzenie. Co ciekawe słychać charakterystyczne terkotanie zaworka. W związku z powyższym mam pytanko: czy spotkał się ktoś z przypadkiem, że pomimo słyszalnego terkotania zaworka był on jednak uszkodzony, i po jego wymianie podobne jak u mnie problemy minęły ? Dodam może jeszcze, że czujnik odpowiadający za grzanie świec powinien być raczej ok, ponieważ im silnik jest cieplejszy tym krócej grzeją świece. Tak pomału brakuje mi już pomysłów co może być przyczyną :cry: Spalanie jest w granicach normy 6-7 litrów w zależności od stylu jazdy :lol: Ma ktoś jakiś pomysł ?

Pozdrawiam
Guido

tyniek1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-09-2008, 21:49   

witam
Po wymianie zaworu korekcji wtrysku wszystkie wczesniej wymienione zjawiska zanikły :) silnik pracuje rowno, nie szarpie i nie dymi, koszt 220 zł-allegro.
dziekuje za pomoc
pozdrawiam

kuladencer 
Forumowicz
SZEDSEX

Auto: CARISMA 1.9 TD GLS
Wysłany: 24-09-2008, 20:59   

tyniek1 napisał/a:

Po wymianie zaworu korekcji wtrysku wszystkie wczesniej wymienione zjawiska zanikły :) silnik pracuje rowno, nie szarpie i nie dymi, koszt 220 zł-allegro.

witam, mozesz mi powiedziec czy ten zawór co wymieniłes tyka tylko przy grzaniu swiec, czy caly czas podczas pracy silnika ??
pozdrawiam

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2008, 20:30   

kuladencer napisał/a:
czy ten zawór co wymieniłes tyka tylko przy grzaniu swiec, czy caly czas podczas pracy silnika ??

tylko podczas grzania świec

SHEAKESBEER

.

kuladencer 
Forumowicz
SZEDSEX

Auto: CARISMA 1.9 TD GLS
Wysłany: 27-09-2008, 09:32   

o to mam pytanie, poniewaz po podlaczeniu nowego elektrozaworu, zdawalo mi sie ze cyka nawet po odpaleniu, przez co to :?: chcialbym to usunac, zeby nie zepsuc odrazu nowego zaworu.odlaczylem go odrazu i podlaczylem stary, bo własnie zdawalo mi sie ze jest cos nie tak :?

Odpowiedz do tematu