Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:18 |
Parujące szyby w Outlanderze Turbo |
Autor |
Wiadomość |
Blanco28 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2008, 19:07 Parujące szyby w Outlanderze Turbo
|
|
|
Witam wszystkich,
Z powodu zimna jakie od niedawno nastało w Polsce zacząłem używać po raz pierwszy w moim niedawno kupionym Outlanderze (turbo) ogrzewania. I z tym wiąże się mój bardzo irytujący problem. Otóż już po kilku minutach parują mi wszystkie szyby, nawiew trzeba przełączać na odparowywanie szyby (nawet nie na ogrzewanie nóg+odparowywanie). Szyba odparowywuje w miarę szybko ale podczas odparowywania przez nawiewy nie leci na kierowcę ani na pasażera ciepło i w samochodzie nie jest tak ciepło jak bym chciał... Przy ustawieniu ogrzewania na jakąkolwiek inną opcję niż odparowywanie szyby kończy się po kilku chwilach parowaniem szyby...
Powiem od razu, że temperatury w samochodzie nie ustawiałem na więcej niż 22-24 stopnie.
Trochę mnie to martwi przed zimą gdy będę chciał ustawić temperaturę na jeszcze wyższą...
Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu i czy zanotowali to również inni użytkownicy Turbików???
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 21-09-2008, 19:49
|
|
|
Blanco28 napisał/a: | Otóż już po kilku minutach parują mi wszystkie szyby, nawiew trzeba przełączać na odparowywanie szyby |
Dlaczego zaparowują szyby? Czy można temu zapobiec?
Parowanie szyb to nic innego niż osadzanie się na nich wilgoci z powietrza. Pomocne może tu być odpowiednie użycie klimatyzacji.
W chłodne i wilgotne dni powietrze zawiera dużo wilgoci, a pasażerowie wsiadający do samochodu wnoszą do niego jej jeszcze więcej na ubraniu i butach. Dodatkowo efekt ten jest pogłębiany przez oddychanie. Na szybach osadza się także woda parująca z mokrych dywaników. System klimatyzacji wysusza powietrze w kabinie, szybko oczyszczając szyby. Osuszanie można znacznie przyspieszyć zamykając dopływ powietrza do kabiny z zewnątrz (tryb zamkniętego obiegu powietrza).
Efektywny sposób osuszania zaparowanych szyb:
• Włączyć klimatyzację
• Skierować nawiew na szybę przednią
• Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samochodach jest to niemożliwe w połączeniu z nawiewem na szybę, wówczas należy przejść od razu do następnego punktu)
• Ustawić dmuchawę i ogrzewanie na maksimum
Po krótkim czasie należy wyłączyć zamknięty obieg powietrza, a dmuchawę ustawić na mniejszą intensywność. |
EA5W

|
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-2008, 20:56
|
|
|
Włączona klima załatwi sprawę. Warto też zajrzeć do filtra kabinowego. |
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2008, 21:03
|
|
|
Wymieniaj częściej filtr kabinowy powietrza.
Dbaj również o to aby nie wnosić do auta więcej wody niż to jest konieczne. Dużo wody gromadzi sie w dywanikach i pod nimi. Mokre dywaniki warto wyjmowac i suszyć na zewnątrz samochodu.
A jeśli chodzi o samą przednią szybę, to ważne, aby była czysta od wewnątrz. To ogranicza zaparowywanie. |
|
|
|
 |
pimelodus [Usunięty]
|
Wysłany: 23-09-2008, 00:02
|
|
|
Zobacz czy działa tryb auto,miałem taką przygodę/jest wilgotno,pada w środku sauna ale
trochę chłodno włączyłem ogrzewanie,i klimę na zewnątrz +24 automat zwariował,dawał tylko
klimę,gdy temp.spadła do 18,odblokował ciepło. poprzednio w sceniku klima i ogrzewanie zawsze działały w każdych nastawach. |
|
|
|
 |
Leszek_Kamil [Usunięty]
|
Wysłany: 23-09-2008, 16:10
|
|
|
załącz klime pomaga w 100% |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-10-2008, 23:25
|
|
|
sugeruje- przy płci pięknej -uchylac okna ciut wcześniej(też mi cosik parują) zimny nawiew pomaga (Leszku pozdrawiam) |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2008, 00:52
|
|
|
gootek napisał/a: | jeśli chodzi o samą przednią szybę, to ważne, aby była czysta od wewnątrz. To ogranicza zaparowywanie. | polecam jeszcze zastosowanie tego  |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-10-2008, 09:52
|
|
|
Blanco28, wszyscy dobrze podpowiadaja i chyba nie zostalo nic do dodania. Ja jednak zwrocilbym uwage na obieg powietrza. Opisane przez Ciebie objawy pojawiaja sie w chwili zamkniecia wolnego przeplywu. Juz po chwili szyby zaczynaja parowac. Moze tu jest przyczyna. Zle ustawienie parametrow nawiewu lub jakas niedroznosc w ukladzie, liscie, inne zanieczyszczenia organiczne. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
etom [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 10:40
|
|
|
Cytat: | Parujące szyby w Outlanderze Turbo |
To maże być powodem dwóch spraw:
1. Zapchany filtr kabinowy - sprawdź intensywność nawiewu
2. Masz włączony obieg wewnętrzny powietrza - lamka na lewym kółku temp. powietrza
aby oddmuchać szyby należy przełączyć lewe kółko na nawiew przedniej szyby= skrajnie w prawo, wtedy i klima włączy się na ile jest potrzebna/ chyba że padła/
[ Dodano: 27-12-2008, 10:45 ]
czekoladka_1981 napisał/a: | • Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samocho |
Absolutny BŁĄD!!! Obieg musi być otwarty!!! Właśnie z powodu zamknięcia wzrasta wilgotność wewnątrz i nie ma przedmuchu kabiny , stąd ten efekt OBIEG MUSI BYĆ OTWARTY a nadmuch na przednią szybę wtedy w outku włącza się też chwilowa klima co przyśpiesza oddmuchanie szyb. Tak to działa!!! Sprawdzone !! |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 27-12-2008, 19:50
|
|
|
etom napisał/a: | czekoladka_1981 napisał/a:
• Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samocho
Absolutny BŁĄD!!! Obieg musi być otwarty!!! |
Tak też pisałam że:
(w niektórych samochodach jest to niemożliwe w połączeniu z nawiewem na szybę)
Proszę czytac dokładnie i ze zrozumieniem |
EA5W

|
|
|
|
 |
|