Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Blokująca się skrzynia
Autor Wiadomość
ramzinho 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 100KM
Wysłany: 23-09-2008, 00:52   [Cari 1.6] Blokująca się skrzynia

Witam

Mam w Carismie problem ze skrzynią biegów
Generalnie niby wszystko chodzi dobrze 1,2,3,4 wchodzą lekko bez żadnych problemów żeby wrzucić 5-tkę trzeba dobrze wychylić drążek w prawo ale też jest ok
Natomiast przy wstecznym zaczynają się problemy Bywa że nie załapuje może jakies 1/20 razy Jak się dobrze wychyli w lewo i przód to raczej wejdzie ale.... kiedy biorę znowu na luz to w jakies 6/10 razy skrzynia sie blokuje :/ Tzn nie mogę wrzucić żadnego biegu 1-4 Mogę wrzucic 5-tkę ale to nie rozwiązuje problemu Dopiero jak dam znowu wsteczny i znowu na luz mam szansę że się odblokuje jeżeli nie to znowu wsteczny i luz aż do skutku
Czy to jest problem związany z tymi słynnymi tulejkami czy może coś poważniejszego ? Może ktoś miał podobny problem ?

Proszę o radę

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2008, 07:45   

Zapewne to tulejki. Pierwsza rzecz to wymień tulejki i napisz czy pomogło?

ramzinho 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-09-2008, 10:44   

Wszedłem pod samochód, odkręciłem drążek od skrzyni i operując przy samej skrzyni dalej się zacina więc to nie tulejki :/
Zauważyłem że jeżeli ściągnę wsteczny podnosząc pierścień i delikatnie do środka to jest większe prawdopodobieństwo że się zablokuje
Jak wezmę na luz energicznym ruchem to jest większa szansa że będzie ok ale nie zawsze...

leser
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2008, 11:13   

problemy ze wstecznym:
*tulejki (około 80zł kpl)
*słabo wysprzęgla - wsteczny nie ma synchronizatora
*panewka w skrzyni (plastykowe panewki 45zł, wymiana w ASO volvo 20zł)
*regulacja drązka zmiany biegów

poza uwaloną skrzynią to raczej wiecej opcji nie przychodzi mi do głowy

Vil
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2008, 07:13   

Na bank tulejki. W zeszlym miesiacu wymienialem te same objawy. Wystarczy ze na pierwszym przegubie od skrzyni bedzie na teflonach luz ok. 1mm i wsteczny znika. rozkrec te przeguby wyciagnij tulejki teflonowe i sprobuj nawinac troche cienkiej tasmy teflonowej zeby zlikwidowac luzy. Jak wsteczny po skreceniu bedzie wchodzil to masz przyczyne zlokalizowana. Tulejki kupisz w sklepie z czesciami do volvo (tulejki mechanizmu wodzikowego zmiany biegow) koszt ok 50 z komplet,l przynajmniej w trojmiescie.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-09-2008, 16:06   

potwierdzam zdanie przedmówców, to tulejki są winne albo spróbuj tak jak pisze Vil, albo kup zestaw za 50 zł i wymień całe i bedziesz miał święty spokój :wink:

ramzinho 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2008, 22:25   

No ale rozkrecilem srube na tym przegubie przy samej skrzyni odlączając skrzynie od drążka biegnacego pod samochodem wiec wyeliminowalem wade tulejek na dwóch przegubach (wiecej ich chyba nie ma)
I jak biegi zmieniam pod samochodem przy samej skrzyni takim poziomym drążkiem to po wrzuceniu wstecznego i powrocie na luz skrzynia sie blokuje
Chodzi wlasnie o to zacinanie Wsteczny z reguly wchodzi bez wiekszego problemu ale pozniej jak wroce na luz to czesto sie blokuje Tak jakby w skrzyni sie cos zacinalo...
Ostatnio zmieniony przez ramzinho 27-09-2008, 22:34, w całości zmieniany 1 raz  

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Wysłany: 27-09-2008, 22:34   

wodziki skrzyni ??

ramzinho 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-09-2008, 19:52   

Wymienial ktoś te wodziki?
Ile taka naprawa może kosztować ??
Można sie w jakiś sposób upewnić że to akurat to ?

dzawor
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2009, 17:26   

Czesc Koledzy
Ja uwazam ze pierwsza rzecz to wymiana tulejek i sprawdzenie czy jest w skrzyni olej.
Jezeli kladziesz sie pod auto to sprobuj pokrecic walem za nim bedziesz probowal wrzucic poraz drugi bieg. Dodatkwo informacja, czasami w skrzyniach biegow jest takie jakby zabezpieczenie ze nie da sie wrzucic wstecznego bezposrednio z 5 biegu, tak jest u mnie w pajero, trzeba wycisnac sprzeglo i zrobic jakby pelen ruch drazkiem w pozycji luzu. Mam tez CAri 1,9 td i wiem ze tez mam do wymiany te tulejki. musialem tez poregulowac drazkiem zanim ustawilem go tak zeby miec wszyskie biegi. dodam ze tulejki sa na pewno od nowsci nie wymieniane. wiec kolego wymien tulejki i wyreguluj drazek i jak bedziesz wbijal biegi to miedzy nimi wycisniej i pusc sprzeglo.
Daj znac czy dziala.
Pozdrawiam forumowiczow

Necus 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 28-01-2009, 06:21   

Ja miałem to samo u mnie była to tulejka na drązku od skrzyni weszłem pod auto włozyłem w tulejke podgładke gumową skreciłem i działa

MarcinNaw 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V glx
Wysłany: 02-02-2009, 11:14   

koledzy mialem to samo wchodzila mi ciezko 1 i wsteczny weszedlem pod auto wyciagnelem plastikowa tulejke pojechalem to tokarza zrobil mi miedziana taka sama i juz koniec na wieki wszystko dziala super i wiem ze sie juz nei wyrobi tak szybko :)

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 02-02-2009, 19:46   

MarcinNaw napisał/a:
koledzy mialem to samo wchodzila mi ciezko 1 i wsteczny weszedlem pod auto wyciagnelem plastikowa tulejke pojechalem to tokarza zrobil mi miedziana taka sama i juz koniec na wieki wszystko dziala super i wiem ze sie juz nei wyrobi tak szybko :)

zastanawiam się że jak to by takie proste było to by skośnoocy inżynierowie na to wpadli ( ew. francuscy inżynierowie :) ), coś mi się widzi że tulejki są z teflonu bo właśnie mają być miękkie z jakiegoś powodu. Być może miedziane wyrobią wszystko dookoła... nie wiem, gdybam tak...

MarcinNaw 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V glx
Wysłany: 02-02-2009, 21:20   

kolego ni ewiem zagladalem ostatnio pod auto bo wymienialem przegub wewnetrzny specjalnie tak zagladalem na ta tylejke kolego ponad rok temu ja zakladalem i dalej jet tak somo ciasno dopasowana jak byla na poczatku no chyba ze sie wyrabia po 10 latach ;)

Odpowiedz do tematu