|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
jaki olej do cari 1.6 lpg |
Autor |
Wiadomość |
marcin84k
Mitsumaniak
Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: chrzanów
|
Wysłany: 28-09-2008, 00:14 jaki olej do cari 1.6 lpg
|
|
|
obecnie jest zalana plantinium gaz 10w/40 , przebieg 190 tys |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 28-09-2008, 07:57
|
|
|
jeśli ci się nigdzie nie poci to zostaw jeszcze półsyntetyk w końcu Cari to nie zwykłe auto i tu minerał możesz zalać ok 250tyś, o ile sie nic nie dzieje złego.
a co do tego czy do specjalny do gazu to moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia, najważniejsze by przestrzegać terminów |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 28-09-2008, 11:07
|
|
|
Ja właśnie wczoraj wymieniłem olej u siebie.
Poprzednio miałem Texaco synth. 5W-40.
Teraz zalałem PANOLIN RACING Synth. 5W-40 API SL/CF
Z tym, że ja dopiero mam 125 000km.
Jak narazie zero problemów i wycieków. Jaki poziom był podczas zalania taki sam jest przy spuszczaniu |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 28-09-2008, 11:08
|
|
|
dokladnie jak siwek napisal, jesli mozesz kupic olej ktory masz teraz to kup ten sam, jesli jest niedostepny to kup inny tej samej klasy lepkosciowej i nie musi byc z dopiskiem "gaz" |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 11-07-2009, 21:16
|
|
|
odswierze temacik,
Prosze o subiektywne opinie na temat oleju. Autko kupilem ja wiecie w grudniu, nie wiem niestety jakim olejem jest zalane ( firmy nie znam) jest tylko kartka, ze to 10W-40 i zalecaja wymiane po 15kkm. minelo juz 12, wiec jako ze mam gaz postanowilem wymienic troche wczesniej.
1.Zastanawiam sie wiec co wlac. Ojciec w mondeo uzywa od zawsze lotosu... macie jakies opinie na jego temat? Mam przebieg 104 kkm
2.A jeszcze pytanko dot. filtra oleju- sa jakies rozne rodzaje/producenci, czy po prostu mam kupic jakikolwiek w sklepie pasujacy do Cari?
3.oleju ma wejsc 3.8l, tak?
4.jesli spuszcze olej na rozgrzanym silniku, to ile czasu musze czekac aby splynol on w calosci? ( 5-10 minut wystarczy)Pytam bo jest taki gostek u mnie w okolicy handlujacy "olejami z beczki" i jesli kupuje u niego wszystko to wymienia gratis. A ceny ma rozsadne , wiec chce do niego podjechac chyba. do tej pory bylem u niego Tico 2 razy i lalem lotos. Tyle tylko, ze Cari to nie Tico, wiec pytam Was o rade.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-07-2009, 22:33
|
|
|
Ja powiem ci tak. Ja bym nie lał Lotosa tylko kupił cos lepszego, np. Castrol, Mobil. Ja teraz zalałem Valvoline Maxlife i jestem zadowolony. Zauważyłem po jego zalaniu mniejsze zużycie oleju. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Babajaro1
Nowy Forumowicz
Auto: 1,8 gdi
|
Wysłany: 11-07-2009, 23:23
|
|
|
Ojciec twój wlewa lotos bo jest do tego oleju przyzwyczajony kiedyś nie było takich "luksusów" jak total czy mobil. Co do filtra to nawet nie wiem jaki mam, jeżeli chcesz zrobić to wmaire tanio to ja w tym tygodniu zmieniałem olej na Rydza przy Dąbrowskiego i za całą usługę zapłaciłem 120 zł, a więc chyba nie za dużo jak na możliwości innych |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-07-2009, 23:43
|
|
|
arekb napisał/a: | 1.Zastanawiam sie wiec co wlac. |
olej, moze byc nawet ten lotos 10W-40, a jak chcesz wlac dobry olej a tani kup olej sygnowany przez GM
arekb napisał/a: | 2.A jeszcze pytanko dot. filtra oleju- sa jakies rozne rodzaje/producenci, czy po prostu mam kupic jakikolwiek w sklepie pasujacy do Cari? |
musisz kupic pasujacy do cari - najlepiej purflux albo knecht filtrona odradzam inne chinszczyzny tez (sam sobie pluje w brode ze z 2 razy zastosowalem ww.)
arekb napisał/a: | 3.oleju ma wejsc 3.8l, tak? |
nie musi, wystarczy ze gdzies miska przyhaczyles, wbila sie do srodka i juz wejdzie mniej, uznajmy ze tak optymalnie jest jak wejdzie 3,5l
arekb napisał/a: | 4.jesli spuszcze olej na rozgrzanym silniku, to ile czasu musze czekac aby splynol on w calosci? ( 5-10 minut wystarczy)Pytam bo jest taki gostek u mnie w okolicy handlujacy "olejami z beczki" i jesli kupuje u niego wszystko to wymienia gratis. A ceny ma rozsadne , wiec chce do niego podjechac chyba. do tej pory bylem u niego Tico 2 razy i lalem lotos. Tyle tylko, ze Cari to nie Tico, wiec pytam Was o rade.
Pozdrawiam |
olej spuszczasz na rozgrzanym silniku, tak dlugo, az wyleci caly
u mnie robia zawsze tak - przez bagnet odciagaja ile sie da, pozniej odkrecaja korek, nastepnie filtr, zakladaja nowy filtr i po tym zakrecaja korek, wlewaja swiezy olej |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 23-07-2009, 21:21
|
|
|
mam lac połsyntetyk, tak? Czy moze syntetyk sprobowac? ( ale skoro ktos przywiesił kartke 10W-40 to musze chyba polsyntetyk lac)
Edit>
Znalazlem na alledrogo sklep w Lodzi, gdzie sprzedaja :
CASTROL MAGNATEC 10 W 40 4L za 95PLN
VALVOLINE OLEJ MAXLIFE 10W40 4L za 89PLN
dodam jeszcze , ze za lotos z beczki ( do Tico) placilem 18pln za litr x4=72PLN
Chyba kupię ten Valvoline. Co o tym sadzicie?
http://moto.allegro.pl/it...sklep_lodz.html
Jeszcze pytanko moja Cari 1.6 16v 2000r ma silnik 4G92 ? tak?
Znalazlem fajny link. Moze komos sie przyda
http://lubricantadvisor.v...com/product.asp |
|
|
|
 |
|
|