Jaki olej silnikowy |
Autor |
Wiadomość |
matezoma
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V
|
Wysłany: 28-09-2008, 19:39 Jaki olej silnikowy
|
|
|
Witam,
Znow przyszlo mi z racji weekendowych dylematow zameczyc Was kolejnym pytaniem, za co gory wybaczcie. Moja Cari ma 209 tys na liczniku i czas na zmiane oleju. Silnik jest teraz zalany syntetykiem castrol magnatec, zaznaczam ze silnik oleju nie bierze. I teraz moje pyytanie, czy dalej trzymac sie syntetyka czy juz zmienic na pol-syntetyk? I jakiej firmy olej byscie polecali. |
|
|
|
 |
kaem74 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2008, 19:53
|
|
|
Moim zdaniem zostań przy tym oleju, którym masz zalany silnik. Nie ma powodów do zmiany na półsyntetyk no chyba że tylko dlatego bo tańszy. |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 28-09-2008, 21:04
|
|
|
Jeśli nie masz żadnych problemów z silnikiem a na pewno nie masz jeśli jeździsz na tym oleju to na pewno trzymaj się tego oleju, silnik ma lżej i mniej pali a najważniejsze że nie bierze oleju, ja bym lał ten olej pomimo ceny |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2008, 21:18
|
|
|
jak jest dobrze to nie ma co kombinować |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 28-09-2008, 21:55
|
|
|
aż sie zdziwić można... 209 tyś na liczniku a tu cały czas syntetyk gdy przy tym przebiegu większość daje już mineralny
jeśli chodzi idealnie to nie zmieniaj |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
matezoma
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V
|
Wysłany: 28-09-2008, 23:51
|
|
|
No wlasnie mam z tym dylemat, bo co artykul to inna opinia. Wedlug jednych juz dawno powininem na pol-syntetyku pomykac, a wedlug innych trzymac syntetyk. Mechanik jest za pol-syntetykiem, mimo ze silnik jest w tip-top stanie, ale przebieg juz spory. I kij bombki strzelil, az glowa peka od roznorodnosci opinii ;p |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-09-2008, 08:57
|
|
|
Opinie i artykuły dotyczą europejskich silników. Na japońskich, nawet mechanicy się nie znają. Jeżeli nie bierze oleju, to nie zmieniaj na półsyntetyk, niepotrzebnie zwiększa się opory silnika. Półsyntetyk jest gęstszy gdyż jest w 70% mineralny (nie wiem dlaczego nie nazywa się trzydziesto-procentowo syntetyk ) . |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 02-10-2008, 21:20
|
|
|
z tego co się orientuje CASTROL MAGNATEC to pół syntetyk a CASTROL EDGE to pełny syntetyk z tego wynika ze auto masz zalane półsyntetykiem, nic dziwnego ze nie gubi ci oleju. ja swój mam zalany EDGE 0-w30 i nie bierze mi grama oleju przejechane ma 150 tys. niemniej wcześniej miałem zalanego forda castrolem edge i to dobry olej z tym ze zasadniczo rożni się ten sam produkt kupiony w innych krajach UE i w "naszym pięknym kraju"
carisma 1,6 1,8 gdi
carisma 1,6 1,8
poza tym dobrze skonsultować wymianę oleju z dobrym mechanikiem, trzeba mieć na uwadze ze to są produkty rekomendowane przez producenta do danego typu silnika, oczywiście nie biorą pod uwagę znacznych przebiegów, na które podczas dobierana oleju należy zwrócić uwagę. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 04-10-2008, 15:38
|
|
|
matezoma, zamiast zakładać nowy temat trzeba było trochę poszukać bo to najczęściej zadawane pytanie i najwięcej tematów jest o olejach.
Jeszcze troche a nic nie bedzie można znaleźć w Szukajce.
Utopimy się we własnym sosie a raczej w oleju. |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2008, 15:46
|
|
|
rasiak1980 Castrol Magnatec 5W-40 to w pełni syntetyczny olej - a Castrol Magnatec 15W-40 to mineral.
Nie zmieniaj - po co?. Ja mialem 229k przebiegu na Mobil 1 0W-40 i polykal z max do min na 15k km - ale chodzil jak brzytwa! Pytalem paru specow od miskow czy zalac pol-syntetyka bo to juz tak duzo itd. Powiedzieli ze nie ma zadnej przeslanki zeby zmieniac - Tobie tez to radze tym bardziej ze nic Ci oleju nie ubywa. Nie ruszaj to misia nie popsujesz |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 05-10-2008, 10:16
|
|
|
matezoma, poczytaj ostatni wątek o mojej Cari..
Kliknij poniżej na MOJA |
|
|
|
 |
sslay [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2008, 12:05
|
|
|
Węgiel Castrol Edge to syntetyk Magnatec to pól-syntetyk a Castrol GTX to mineralny niezaleznie od ich specyfikacji. |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2008, 16:49
|
|
|
znaczy ze syntetyk to syntetyk, a półsyntetyk to półsyntetyk
nie należy dorabiać ideologii do nazw olejów
a poza tym magnatec - to nazwa marketingowa
symbolizująca technologię pseudo-inteligentnych molekuł |
|
|
|
 |
sslay [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2008, 20:15
|
|
|
Mieszkam w UK i pracuje od niedawna w hurtowni z asortymentem do samochodów i na opakowaniach olejów wyraźnie jest napisane.Naprawdę zadziwiające jest dla mnie co pisze strona Castrol Polska. |
|
|
|
 |
|