Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A/W 2.0] LPG, silnik gaśnie na luzie
Autor Wiadomość
adamos25 
Forumowicz

Auto: mitsubishi galant 2.0 1997r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-09-2008, 20:24   [EA2A/W 2.0] LPG, silnik gaśnie na luzie

Niedawno do mojego Galanta 2.0 1997r załozylem instalacje gazowa i pojawil mi sie maly problem .Mianowicie autko chodzi na wspomnianym gazie bardzo dobrze ma jednak maly defekt a mianowicie jak jade i wrzuce auto na luza to wtedy kontrolki sie zapalaja i gasnie mi , dlaczego ????co to moze byc ?? prosze moze ktos cos doradzi .dzieki
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 16:17, w całości zmieniany 2 razy  

lukpaw 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 1997 LPG Vialle
Wysłany: 27-09-2008, 20:33   

Ktos na forum juz pisal o tym, popatrz na dział warsztat - LPG ja mialem kiedys taki problem w golfie i chodzilo o bledy ktore pamietal komputer wtedy wystarczylo wyciagnac kleme z aku na kilka minut a potem odpalic auto bez wciskania gazu az do momentu kiedy wlaczy sie wentylator gdy sie wylaczy zgasic auto i powinno byc ok, ale to bylo w golfie. Mozesz sprobowac nie daje glowy ze poskutkuje, poszukaj tez w dziele warsztat.

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 28-09-2008, 20:16   Re: problem z instalacja gazowa

adamos25 napisał/a:
Niedawno do mojego Galanta 2.0 1997r załozylem instalacje gazowa i pojawil mi sie maly problem .Mianowicie autko chodzi na wspomnianym gazie bardzo dobrze ma jednak maly defekt a mianowicie jak jade i wrzuce auto na luza to wtedy kontrolki sie zapalaja i gasnie mi , dlaczego ????co to moze byc ?? prosze moze ktos cos doradzi .dzieki

Jaką instalację założyłeś bo jeżeli II gen. to kwestia reg.

--------------------------------------------------------------------------------

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 28-09-2008, 21:56   

Jeżeli gaśnie w takiem momencie to masz 2 generacje pewnie, dmucha w dolot i go dławi - standardowy problem w instalacji mixerowej, z dolotem ustawionym w kietunku jazdy. Możesz zrobić tak:
1. Wywalić przednią część dolotu - ten cały lej co wchodzi do puchy powietrza. Wada - zmieniasz pojemność układu dolotowego i zasysasz ciepłe powietrze.
2. Zatykasz dolot w tym kielichu np szeroką taśmą klejącą, a wycinasz otwor wlotowy na górze tego leja dolotu. Wada, niszczysz oryginalny element dolotu.
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 29-09-2008, 00:07   

Nic nie trzeba ciąć poprostu odpinasz rurę idocą do obudoway fitra od uchwytu na wzmocnieniu czołowym i kierujesz go na lampę. Czasami potrzebna jest reg. przepustnicy (śrubką od góry pod zatyczką). Powodzenia

--------------------------------------------------------------------------------

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 29-09-2008, 11:04   

ta, w galancie jest ta rura sztywna, nie wygniesz nic.
Pomoc dla Kamilka

pepi 
Forumowicz

Auto: gitarowe
Wysłany: 29-09-2008, 11:34   

Witam
Myślę ze nie jest to tylko kwestia II gen
Ja mam nowa sekwencje i miałem dokładnie taki sam problem
Jest to kwestia ustawień komputera
kupiłem sobie kabel i mam soft i działa to na 2 sposoby
Możemy sterować średnica wtrysku albo mieszanka
Jeśli w jednym lub 2 przypadku przesadzimy z oszczędnością auto przy momentalnym spadku obrotów (kiedy nagle wrzucimy luz) będzie nam gasło
Jest to kwestia regulacji komputera

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 29-09-2008, 12:30   

pepi, masz rację w wyższej generacji to może być kwestia regulacji.
Pomoc dla Kamilka

pepi 
Forumowicz

Wysłany: 29-09-2008, 13:11   

ale w starych będzie to samo tez regulacja miąłem kiedyś skodę na starej instalacji i zdarzały sie takie akcje z gaśnięciem, i ustawiało się to na „parowniku) nie jestem pewien na 100% czy tak się to nazywało
ale robiło się to mechanicznie a w sekwencjach programowo
jest tez kwestia jakości gazu - jak się wleje jakieś dziadostwo to tez będzie gasło
ja tankowałem na każdej stacji w mieście i liczyłem jak się auto sprawowało jeśli chodzi o moc i ile się przejeżdżało na baku, osobiście jeśli chodzi o Zabrze polecam Shella

kokoksik 
Forumowicz
żubrCzasemSieStawia

Auto: galant 2,0 97r. EA2A
Wysłany: 09-02-2009, 16:27   

wam
to samo mam :?
sekwencja stag4 Tylko że ja mam ta jadąc na czwórce i nie przekraczając 5000 obr/min nic się nie dzieje jak wybije na luz ( trochę obroty przydusi ale nie zgaśnie) gorzej jest gdy przekroczę te 5000 wtedy już gaśnie i mam jeszcze jeden mankament obroty na gazie sięgają 750 a jak włączę światła jest jeszcze gorzej aż trzęsie samochodem i nie wiem czy można coś z tym zrobić :?: a benzynie obroty są w granicach 850 Byłem u gaziarzy mają mi poprawić mapę tak aby nie gasł a z obrotami są bez silni mówią ze na komputerze tego nie da się ustawić co myślicie o tym :?:

pepi 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2009, 17:41   

kokoksik napisał/a:
co myślicie o tym :?:

mysle ze po prostu albo sa nie kumaci albo leniwi

no chyba ze trafil ci sie jakis trefny gaz ale jak dzieje sie tak tez po kilku tankowaniach gdzie indziej to gazownicy cos spartolili

Budzik 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant v6 24
Wysłany: 09-02-2009, 20:58   

miałem to somo .Po pierwsze ni wrzuca się na luz(podbno bylo to dore w 70-ych latach i tak mnie w 75r uczono na kursie prawka ).mechanicy twierdzą dzisiaj że tak nie wolno jeżdzić boszkodzi silnikowi i bespiecznel jeżdzie.Po za tym musisz udać się na przegląd po 1000km (wtedy mębrana już się uloży)i powiedzieć by wyrgulowali do prawidlowo już ułożonej mębrany i napewno będzie już tylko frajda z taniej jazdy.Narka Budzik(myślę żeCię uspokoiłem)

nikiniko 
Mitsumaniak
Andrzej

Auto: Galant Elegance 01' EA2A 2,0
Wysłany: 09-02-2009, 21:32   

miałem podobny problem. Instalacja II gen.
Przyczyną była dziurka w przewodzie dolotowym. Po wymianie harmonijki problem ustał i spadło zużycie gazu :)

kokoksik 
Forumowicz
żubrCzasemSieStawia

Auto: galant 2,0 97r. EA2A
Wysłany: 10-02-2009, 14:48   

Budzik, ja nie jeżdżę tak że się rozpędzam i wybijam na luz takie sytuacje z gaśnięciem dzieją mi się w sytuacjach ekstremalnych np ostatnio wymijałem bete bodajże piątkę i piesek wyskoczył mi na drogę więdz ja sprzęgło i hamulec a że obroty były blisko 6000 to zgasł a wtedy to ani hamulec nie trzyma i kierownicą się ciężko kręci a nie daj boże żeby mi się tak stało przed jakimś ostrym zakrętem To pewnie byłby to mój ostatni post :(

[ Dodano: 10-02-2009, 14:51 ]
PS
Budzik, a poco mi membrana w sekwencji czy parownik nie służy po to tylko by ogrzać gaz :?:

metzger 
Mitsumaniak
a.k.a Jedi

Auto: EA2A 4G63 '97
Wysłany: 11-02-2009, 14:29   

:shock: :O a po co sprzęgło??? je się dopiero wciska przy końcowym etapie hamowania, przynajmniej tak mnie uczyli na prawie jazdy

Piszę poprawnie po polsku

Odpowiedz do tematu