|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
"Świerszcz pod maską" |
Autor |
Wiadomość |
roberto79
Forumowicz
Auto: carisma 1,6 benz.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-09-2008, 09:15 "Świerszcz pod maską"
|
|
|
Witam was.Chce przedstawic swój problem.Więc wyglada to tak.Idę rano do samochodu,odpalam,i świerszczy mi cos pod maska,bardziej od strony pasażera.Wymieniłem pasek klinowy,i dalej to samo.Świerszczenie o którym piszę,trwa krótko,odlicze do pięciu i robi sie cicho.Myślałem tez o wymianie rolek podtrzymujących pasek,ale niewiem czy robic koszt.Może ktoś z Was mi cos poradzi.dzieki. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-09-2008, 09:29
|
|
|
Tyle że tam pasków jak psów jeżeli masz klimę to z paskiem rozrządu są trzy. Mogą świerszczeć łożyska alternatora, lub co gorsza łożysko rolki napinacza paska rozrządu. Postaraj się szybko zlokalizować który to element, jeżeli to łożysko tzn, że pracuje przez chwilę na sucho, zanim zgarnie resztki smaru. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 30-09-2008, 10:14
|
|
|
Jak wyzej ... oraz moze tez pompa wody gwizdac. |
|
|
|
 |
roberto79
Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2008, 11:40
|
|
|
Właśnie wróciłem z przejażdzki,i świerszcz nadal był(lecz nie był to gwizd).Mechanik ma mi to rozkręcić,i zobaczyc czy to rolki paska wspomagania czy co innego.a ja tam nieznam bardzo sie na samochodach,więc musze zdac sie na kogoś.dzieki.
[ Dodano: 30-09-2008, 11:41 ]
Chciałem jeszcze dodac że ten"świerszcz"zaczął sie od dni kiedy zaczęło byc mokro i padało,bo jeszcze w sierpniu jak było sucho było ok. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 30-09-2008, 12:33
|
|
|
To według mnie napinacz paska rorządu odpada bo tam woda nie powinna się dostać. Według mnie to mogą być łożyska alternatora albo pompa wody. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 30-09-2008, 12:48
|
|
|
Nie wiem jak sie fachowo ta czesc nazywa wiec bedzie troche chaotycznie. U mnie w Colcie, a wczesniej w Starletce takie dzwieki (swierszcz z metalicznym piskiem") wydawal "wysprzeglik"(?). Czesc przy skrzyni biegow od sprzegla. Prysnij Wd-40, albo poruszaj ruchomymi czesciami "wysprzeglika?' na pracujacym silniku i zobacz czy dzwiek nie znika. |
|
|
|
 |
roberto79
Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2008, 16:52
|
|
|
Dzieki bardzo.Po dziesiejszej jezdzie wydaje mi się ,że może to byc pasek wspomagania,bo przy mocniejszych skrętach było głośniej.A teraz jak wracałem cisza.Z tym wysprzęglikiem bede miał problem,bo nie mam pojecia gdzie tego szukac\?
[ Dodano: 06-10-2008, 10:47 ]
Wróciłem od mechanika,jednak to był pasek wspomagania.Teraz cisza,nawet muchę słychać.Dzieki.pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|