Przesunięty przez: lukasz12 31-01-2010, 13:36 |
SPRZĘGŁO |
Autor |
Wiadomość |
cubus89 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 22:13 SPRZĘGŁO
|
|
|
Gdy auto postoi ze dwie godziny ale w sumie nie ma reguly to czasami jak wsiade i wcisne sprzeglo to mi wpada i nie wraca do gory jak juz odpale i je odbije recznie wszystko wraca do normy i podczas jazdy jest cacy.. Co jest powodem??? |
|
|
|
 |
krzysius
Forumowicz
Auto: sigma 3000
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 130 Skąd: legnica
|
Wysłany: 27-09-2008, 07:50
|
|
|
pompa lub silownik lezy jedno z dwoch |
|
|
|
 |
sebi629
Forumowicz TAXI Sigma - Jedyna
Auto: sigma '94 24v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-10-2008, 15:52
|
|
|
Zacznie Ci wpadac i w czasie jazdy. Jeszcze troche. Wtedy to jest dopiero jazda jak pedal w podlodze a auto jedzie dalej i chce przyspieszac. Adrenalina skacze jak nic. Lepiej od razu zainwestuj w zestaw naprawczy. Kosztuje grosze a przuwraca dawna swietnosc.
Pozdrawiam Sebek |
|
|
|
 |
cubus89 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2008, 11:16
|
|
|
W sigmie wymieniona pompa sprzegla. Ona byla powodem... No wlasnie wpadlo w czasie jazdy... |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2008, 16:09
|
|
|
to ja mam takie małe pytanie.... zestaw naprawczy ... od czego kupić lub gdzie kupić w Wawie... Byłem w Nippon Car i dowiedziałem się że sigma nie jest skatalogowana i nie wiadomo co sprzedać. A ja jutro oddaje misię do przegladu a ponieważ po 5 misięcznym staniu od czasu do czasu pedał się sam z siebie wciaga to zacząłbym od wymiany zestawu... a tu
Może ktoś kupował to i wie od czego to było lub jak powiedzieć gościowi żeby to znalazł???? |
|
|
|
 |
krzysius
Forumowicz
Auto: sigma 3000
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 130 Skąd: legnica
|
Wysłany: 03-12-2008, 17:35
|
|
|
CO TO W WARSZAWIE JEST TYLKO JEDEN SKLEP MOTORYZACYJNY!!!!! ROZRÓZNIACIE POMPE SPRZĘGŁA OD SILOWNIKA SPRZĘGLA!!!!KOLEGO NACHBAR (W JEZYKU NIEMIECKIM OZNACZA TO SĄSIAD)JEŚLI WPADŁ CI PEDAŁ SPRZEGLA TO SPRAWDZ CO BYŁO POWODEM .BO ALBO MASZ USZKODZONĄ POMPE SPRZĘGŁA LUB SIŁOWNIK SPRZĘGŁA,TU GDZIE CI CIEKNIE TO TO USUŃ (ZOBACZ CZY SKRZYNIA SUCHA LUB CZY DYWAN W ŚRODKU NIE JEST ZALANY PŁYNEM HAMULCOWYM pozdrawiam kristoff |
|
|
|
 |
sebi629
Forumowicz TAXI Sigma - Jedyna
Auto: sigma '94 24v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-12-2008, 17:37
|
|
|
Ja swoj zestaw kupowalem w Japan Carsie. Najlepiej miec pompe albo wysprzeglik na wzor ale z tego co pamietam to wlasnie Sigmy nie ma w katalogach. Ale pompa i wysprzeglik byly takie samo w innych modelach. O ile mnie pamiec nie myli to pasuje z Pajero. Zreszta jezeli chodzi o zestaw naprawczy zaciskow hamulcowych to tez pasuje z Pajero.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2008, 18:41
|
|
|
Kolego krzysiu - nie wiem czy jest potrzeba pisać tak dużymi ale musię Cię rozczarować - nie rozróżniam. Tak poza tym - ten sklep jest ode mnie kilka kroków a jak napisał sebi629 to i JC nie było w katalogach więc czy tu czy tam to nie ma i trzeba pewnie zawieźć pompę na przymiarkę... |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 20:48
|
|
|
NIe będe już zaczynał nowego tematu bo również chodzi o sprzęgło. Ostatnio wymieniłem wysprzęglik na nowy bo się rozszczelnł i DOT zaciekał po ściance pod wykładzinę. Po wymianie zauważyłem, że sprzęgło ślizga się gdy np. przycisnę gazu na trójce czego wcześniej nie było przed wymianą. Dlatego pojawia się pytanie: czy po wymianie wysprzęglika trzeba cokolwiek regulować czy po prostu kończy mi się sprzęgło i czas na wymianę? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 21:11
|
|
|
Nie kończy ci się sprzęgło trzeba regulować długość popychacza popuść śrubę i cofnij o kilka obrotów 1 lub 2 skontruj i sprawdź podczas jazdy najlepiej. Teraz sprzęgło bierze ci pewnie zaraz od góry tak jakby nie było luzu na pedale albo nieznaczny. Powodzenia |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 21:29
|
|
|
syski, jest dokładnie tak jak mówisz, sprzęgło bierze pod sam koniec...z tego wniosek, ze serwis być może nie wyregulował wysprzęglika zaś informacja o kończącym się sprzęgle do mnie dotarła. a tak na marginesie można stwierdzić, że kończy się sprzęgło wymieniajac/regulujac wysprzęglik? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 23:05
|
|
|
Nie koniecznie bo chyba wymieniłeś go bo przeciekał czyli o ringi albo jak zwykło się mawiać gumki się przytarły a i wiek mają ku temu słuszny. Jak masz stary to można spróbować dopasować w sklepie z takimi rzeczami bo nie wiem czy w motoryzacyjnym będą chcieli ci szukać po średnicy.
Jak chcesz sprawdzić czy tarcza się kończy to porównaj długości popychacza wysprzęglika starego i nowego poznasz po miejscu gdzie były śruby. Jeśli stary ma krótszą "długość" to znaczy że tarcza w ostatnim czasie się zużyła ale to tylko tak dla swojej wiadomości bo tak naprawdę to trzeba by odkręcić skrzynię i zobaczyć ile tej tarczy tam jest i porównać do nowej. |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 23:39
|
|
|
stary został w serwisie...widocznie na tej własnie podstawie stwierdzili, ze sprzęgło będzie do wymiany |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 01:42
|
|
|
no a ja podobo muszę poszukać wysprzęglika którego nigdzie nie mogę znaleźć |
|