Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Smutny koniec
Autor Wiadomość
mirek
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2008, 21:13   Smutny koniec

Dzisiaj kupiłem gazete MOTOR,a tam artykuł na temat nowego Galanta ZT, że najprawdopodobnnie nowy Gal nie wejdzie do produkcji.Powód zbyt mały popyt i z tego tytułu nieopłacalna produkcja. A miała byc konkurencja dla Audi A4 i Honda Accord. Jak dla mnie to wielka porażka dla Mitsu!!!

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-10-2008, 21:16   

Prawda jest taka ze Mitsubishi bardzo brakuje porzadnego nastepcy Carismy/Galanta w klasie sredniej. Lancer chociaz udany samochod nie jest w stanie konkurowac z klasa srednia taka jak Mazda 6, Hondą Accord czy Toyota Avensis...
Pozdroo

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 07-10-2008, 08:00   

:? :? :? no to porażka ... bo się na niego szykowałem ...tak za 6-7 lat :cry:

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 07-10-2008, 13:04   

oooo...jesli to wiarygodna informacja, to bardzo,bardzo niefajna-z zona sie nastawialismy, ze za kilka lat moglibysmy kupic sobie nowego galanta, bo spodobalo nam sie jezdzenie tym autem... kiszka po calosci... :( :( :(

[ Dodano: 07-10-2008, 13:06 ]
a z drugiej strony...rynek sie moze zmieniac-kto wie co bedzie za pare lat, moze mitsu wroci do koncepcji limuzyny w klasie sredniej lub sredniej wyzszej:)

(H.Ford tez sie kiedys zarzekal ze nie wystapi w 4 czesci Indiany Jonesa a teraz juz otwarcie mowi, ze i w 5 czesci zagra :)

Rades
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 14:55   

niestety chyba wiarygodna, znalazłem ja tez w kilku miejscach, np. http://en.wikipedia.org/w...shi_Concept-ZT, szkoda bo faktycznie brakuje europejskiej wersji czegoś wiekszego niz Lancer...

ciekawa jest inna kwestia, Mitsu ma niedługo wypuścić do masowej produkcji własny silnik diesela, znowu gdzieś czytałem, że w związku z nowym modelem Colta dostępne będą tylko wersje benzynowe bo ropa nie jest za tania i nie ma sensu...hmm

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2008, 16:08   

a to benzyna niby tansza od ropy????????????????????? kurcze, ilu sie tu czlowiek rzeczy ciekawych dowie , na tym forum 8)

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 07-10-2008, 18:46   

tommyc1 napisał/a:
a to benzyna niby tansza od ropy????????????????????? kurcze, ilu sie tu czlowiek rzeczy ciekawych dowie , na tym forum

cena dokladnie ta sama aktualnie :P :twisted:
Pozdroo

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2008, 19:34   

ale to spowodowane jest roznica w podatkach chyba, bo olej napedowy jako produkt jest tanszy od benzyny...

tak czy siak, argument glupi-jesli prawdziwy-z tymi dieslami ;) wegiel tanszy, to niech zaczna robic na wegiel samochody :badgrin:

tak czy siak, dla mnie to rzeczywiscie smutna wiadomosc, bo wystapil u mnie syndrom przywiazania do marki :) kiedys bylem milosnikiem toyot, ale po przesiadce do miska, chcialbym przy misku zostac-ale duzym misku, nie kurdupelku w stylu lancera :/ ktory jest oczywiscie ladny itd, ale nie ta klasa :doubt:

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 14:43   

W przyszłym roku się nic nie zmieni raczej LINK konkrety tak od 8:45. Uwaga dosyć wolno się ładuje.

Odnośnie paliw, benzyna jest tańsza w produkcji, ON dzięki niższej akcyzie był i jest cenowo zbliżony/tańszy od benzyny.

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-10-2008, 18:51   

Ajsi, kolega sie pomylil;) koszt produkcji benzyny jest wyzszy od ON i chyba to oczywiste-benzyna jest jakby "czystrza" frakcja od ON w rafinacji

http://eescopinions.eesc....=1466&year=2007

troche dlugie...ale warto poczytac

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 21:08   

Kolega się jednak nie pomylił a link który dałeś pośrednio o tym mówi. Z twojego linka stawka akcyzy za 1000l:
benzyna bezołowiowa 359euro
ON 302euro
I to samo z innego zródła LINK.
Przy zbliżonej cenie na stacji jasno wynika że bez podatków cena benzyny jest niższa niż ON.
Pozdrawiam!

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2008, 08:00   

he he, ale w linku ktory podalem jest zdanie mowiace , ze koszt produkcji benzyny jest wyzszy od kosztow produkcji ON-tak mowia eksperci, ja sie nie znam:) a podatek sie podnosi na ON, bo coraz wieksze zapotrzebowanie, wiec w przyszlosci ON bedzie prawdopodobnie wyraznie drozszy od benzyny 95

tu tez o tym...krotka, ale tresciwie: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/haslo/diesel/

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 13-10-2008, 11:29   

W coltach ma nie być diesla ponieważ będą silniki hybrydowe

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 17:46   

Ale ja nie o koszcie produkcji a o tym że cena hurtowa bez akcyzy itd na ON jest wyższa niż na benzynę. Czyli krótko mówiąc bardziej nas rafineria na ON łoi po porfelu.
A co do prognoz że ON będzie drożał i przegoni benzynę to w pełni się zgadzam. Przykład już mieliśmy tego lata, ale te czasy powrócą bo liczba rejestracji ropniaków już przekroczyła liczbę rejestracji aut benzynowych.
Pozdrawiam!

miziek
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2008, 19:11   

w irlandii diesel przez jakis czas byl drozszy o jakies 10 centowod petrola teraz wrocilo do normy stoja po tyle samo :P

Odpowiedz do tematu