|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odpowietrzanie hamulców w GDI |
Autor |
Wiadomość |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 13-10-2008, 08:57 Odpowietrzanie hamulców w GDI
|
|
|
Panowie mam mały problem z hamulcami.
Po serwisie i wymianie tulei i paru innych rzeczy pojawił się problem z hamowaniem.
Mianowicie jak zapalę autko i przycisnę hamulec a potem ruszę i chcę zaraz zahamować (np. w mieście z parkingi a potem dojeżdżajęc do skrzyżowania) to pojawia się sztywny pedał i brak hamowania, po chwili jak odpuszczę pedał wszystko jest ok.
Wygląda to tak jak by wspomaganie hamowania nie dawało rady a potem wzrasta ciśnienie i mam hamulce.
Podczas jazdy i nawet agresywnego hamowania problem nie występuje.
Co gorsza nie jest to powtarzalne ale mniej więcej wiem kiedy może się zdażyć, praktycznie tylko przy odpalaniu z wciśniętym hamulcem.
I pytanie:
Co to może jeszcze być i jak odpowietrzyć wspomaganie hamulców bo same koła to wiem i nie ma z tym problemu. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 13-10-2008, 11:58
|
|
|
to sie odpowietrza przy okazji zaciskow,
a miales cos robione z hamulcami? odlaczali, odpowietrzyli,
kup z litr plynu dot 4 lub dot 5.1 i albo sam albo jedz gdzies wymienic,
masz objawy identyczne jak ja po odpowietrzeniu hamulcow przy zgaszonym silniku, silnik musi byc odpalony w przypadku aut wyposazonych w system ABS |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-10-2008, 12:17
|
|
|
Dzięki Matejko, jeżeli przez zaciski to spoko dam radę przy okazji wymienię cały płyn.
Oglądałem wcześniej serwo i pompę nie znalazłem żadnego odpowietrznika więc moje przypuszczenia były zbieżne z twoją radą.
Co do samego serwisu to nie wiem dokładnie co robili, napewno wymienili tuleje itp.
Na początku myślałem że któryś zacisk się blokuje/zapieka ale wtedy hamowanie było by na inne koło a tu nic twarda podłoga i jedzie dalej więc do razu diagnoza na zapowietrzenie. |
|
|
|
 |
ukrafal [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2008, 13:04
|
|
|
Odpowietrzniki masz na zaciskach. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-10-2008, 08:05
|
|
|
Nie no to to Ja wiem , sprawa rozchodziła się o samo wspomaganie (serwo) bo tego nigdy nie rozbierałem. |
|
|
|
 |
|
|