Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB0] niedziałający zegarek
Autor Wiadomość
idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-10-2008, 10:27   [CB0] niedziałający zegarek

Witam:) mam problem jak w temacie, czyli nie działa mi cyfrowy zegarek:) co może być tego powodem? Cała pozostała elektryka wnętrza sprawna.

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 14-10-2008, 11:56   

Może żaróweczka...

Żaróweczka to słaby pomysł ;)

Powyżej układ bezpieczników w Lancerze CBO. Nie widać niestety, który bezpiecznik odpowiada za m.in zegarek. Pewnie zaraz ktoś pomoże.

Ogarniam prawy ALT
Ostatnio zmieniony przez stary alfer 14-10-2008, 12:04, w całości zmieniany 3 razy  

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 14-10-2008, 12:00   

To to nie jest wyświetlacz alfanumeryczny? ma jeszcze podświetlenie?? dziwne:) jeśli to prawda to jak się do niej dobrać?

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 14-10-2008, 12:03   

idas napisał/a:
To to nie jest wyświetlacz alfanumeryczny? ma jeszcze podświetlenie?? dziwne:)

Podarujmy sobie tę żaróweczkę :P

Ogarniam prawy ALT

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 17:44   

Witam, mam podobny problem z tym elektronicznym zegareczkiem jednak mój jest uszkodzony sam w sobie bo czasami działa poprawnie, chwile później mruga a po chwili wogóle nie świeci... :?
Ale już sobie taki zamówiłem i czekam aż dojdzie :) jednak chciałem kogoś doświadczonego w rozbieraniu wnętrza zapytać jak sie tam dobrać żeby nie uszkodzić żadnych mocowań i uchwtów :roll: jeśli to jeden demontaż to przy okazji wymienie sobie podświetlenie pokręteł nawiewu i popielniczki :) proszę o wskazówki

pozdrawiam serdecznie

h4
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 19:09   

ZiAZiK, najpierw odkrecasz srubki ktore sa zaraz nad pokretlami do nawiewow pozniej musisz wlozyc reke pod kierownice (musisz sciagnac oslone pod kierownica - tak ta w ktorej jest ta mala szafeczka) i zdjac z malego bialego zaczepu linke.
pozniej lekko srubokretem podwazasz caly panel na ktorym sa wywiewy i reszta - smialo nic nie polamiesz tylko w kazdej strony podwazaj - to sie trzyma na zaczepach. jak lekko odejdzie musisz odpiac kable od przycisku awaryjnych i podgrzewania szyby i lusterek. nastepnie zaczynasz rozbieranko. przy wymianie podswietlenia zapalniczki i popielniczki musisz odkrecic wysuwana szafeczke na kubki.

powodzenia

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-03-2009, 00:30   

h4 napisał/a:
musisz sciagnac oslone pod kierownica - tak ta w ktorej jest ta mala szafeczka) i zdjac z malego bialego zaczepu linke
Nie trzeba odkręcać tego plastiku. Wystarczy "zanurkować" pod kierownicę i spojrzeć na konsolę środkową od spodu. Będzie widać linkę i da się ją bez problemu odczepić i po skończonej operacji zaczepić :wink:

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2009, 12:45   

A więc :) jestem w trakcie wymian, zdjąłem cały panel, mam dostęp do wszystkich żarówek które chciałem tam wymienić :wink: ale został panel z pokrętłami od nawiewów... :? on wchodzi (najprawdopodobniej) najpierw w tył a później możliwe że uda się go wyjąć ale mam taki problem... odkręciłem od niego 4 śróbki (2 od frontu i 2 od spodu) teraz jest on luźny ale nie mogę go w żadną stronę wyjąć... a nie chce tam nic połamać... dllatego nie wyciągnąlem jeszcze zegarka... żarówki mogę w ten sposób wymienić ale nie widze jak zegarek jest umocowany i chciałem zapytać czy musze ten panel pokręteł wyjąć (bo w nim jest zamocowany zegarek) czy jakoś zanurkować ręka pod ten panel i ... :?: jade teraz po brakujące mi żarówki (może uda mi sie dostać jeszcze tą mikro żaróweczke od podświetlenia "awaryjnych" :) gdyby ktoś mógł mi podpwiedzieć co dalej z tym zegareczkiem??

[ Dodano: 15-03-2009, 00:41 ]
Otóż 8) Zegareczek wymieniony bez wyciągania panela regulacji nawiewów :) ) ta listwa plastikowa która dzielnie go osłaniała poddała się lutownicy która wspaniale utorowała drogę krzyżakowemu śrubokrętowi :) ) tego panela za diabła nie mogłem wyciągnąć... :doubt: i wszystko łądnie świeci, zegareczek działa :biggrin: jeszcze tylko pozostały te mikro żaróweczki do przełącznika świateł awaryjnych i (nie jestem pewien) podgrzewania tylnej szyby :) dzis z uwagi na zakupy po 13 ich nie znalazłem :D
Pozdrawiam

Kaczmarr_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 99r EA5A
Wysłany: 15-03-2009, 10:52   

Przycisk od siatel awaryjnych niestety nie ma podswietlenia :/
Natomiast wlacznik podgrzewania tylnej szyby trzeba rozebrac na czesci 1zeby dostac sie do zaroweczek w srodku -2szt
Ja u siebie wsadzilem tam diody.. Na podswietlenie spisuje sie jak najbardziej ,natomiast do sygnalizowania zalaczonego grzania calkowicie sie nie sprawdza ;/

P.S. Zeby wsadzic diody tam trzeba obszlifowac diode 5mm na malutki kawadracik (praktycznie do samych "elektrod") i malo tego.. dolutowac rezystor 1k Ohm a miejsca tam jest naprawde minimum

h4
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 13:35   

Kaczmarr_, no wlasnie , jesli chodzi o przyciski ..

1. co do awaryjnych to wydaje mi sie ze po wlaczeniu swiatel powiniej migac ten czerwony trojkat, ale nie wiem czy tak jest bo mi nie dziala

2. wlacznik podgrzewania szyby powinien sie podswietlac razem z reszta ale sie nie podswietla, pozatym dziala czerwony punkt gdy go włączę

jak rozebrales ten przycisk? kilka razy probowalem i nie mam pojęcia

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 15-03-2009, 15:07   

h4, przycisk awaryjnych nie świeci ani po włączeniu podświetlenia ani po włączeniu awaryjnych.
h4 napisał/a:
jak rozebrales ten przycisk? kilka razy probowalem i nie mam pojęcia
Musisz wyjąć cały przycisk i od środka znaleźć zaczepy. Podważ je czymś cienkim i wszystko będziesz miał na wierzchu.

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 12:35   

Ja pamiętam że kiedyś u mnie świecił i przycisk od awaryjnych i od podgrzewania szyby, Kaczmarr_ rozbierz go jesli Ci nie świeci i przyjrzyj sie dobrze :wink: to co tam znalazłem zadziwiło ekspedientów w dwóch sklepach motoryzacyjnych... jak wcześniej to nazwałem to mikro żarówka :) narazie zmontowałem to spowrotem, może kiedyś jeszcze podejde do tego tematu :P a zegarek kupiony z alegro działa i wszystkie pokrętła podświetlone, czyli misja wykonana 8)

P.S. gdyby ktoś z Was jechał Lancerem po żarówke do podświetlenia awaryjnych to z autopsji powiem że bez tego przełącznika nie działają żadne kierunkowskazy :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-03-2009, 17:17   

ZiAZiK napisał/a:
to co tam znalazłem zadziwiło ekspedientów w dwóch sklepach motoryzacyjnych... jak wcześniej to nazwałem to mikro żarówka
Jak najbardziej typowa żaróweczka podświetlenia przycisków.

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 17:24   

Moja wina że niekompetentne osoby pracują w takich sklepach?? może i typowa ale dla większości rzadko spotykana i pewnie >70% kierowców takiej na oczy nie widziało :D ale wracając do sedna sprawy to oba przyciski powinny świecić i jeśli tak nie jest tą typową żarówkę należy wymienić :)

Kaczmarr_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 99r EA5A
Wysłany: 18-03-2009, 09:40   

ZiAZiK napisał/a:
Ja pamiętam że kiedyś u mnie świecił i przycisk od awaryjnych i od podgrzewania szyby, Kaczmarr_ rozbierz go jesli Ci nie świeci i przyjrzyj sie dobrze :wink: to co tam znalazłem zadziwiło ekspedientów w dwóch sklepach motoryzacyjnych... jak wcześniej to nazwałem to mikro żarówka :) narazie zmontowałem to spowrotem, może kiedyś jeszcze podejde do tego tematu :P a zegarek kupiony z alegro działa i wszystkie pokrętła podświetlone, czyli misja wykonana 8)

P.S. gdyby ktoś z Was jechał Lancerem po żarówke do podświetlenia awaryjnych to z autopsji powiem że bez tego przełącznika nie działają żadne kierunkowskazy :D

Ja z zamilowania jestem elektronikiem i maniakiem LED.. Wiec staram sie je wsadzic wszedzie gdzie sa da;)
Rozbieralem wszystkie przyciski jakie sa w moim obecnym lancerze ,poprzdnim lancerze i colcie.. W zadnym nie bylo sladu po jakim kolwiek podswietleniu awaryjek ;)

Wlacznik od podgrzewania szyby nalewzy wykrecic z panelu ,i po bokach sa po 2zatrzaski na strone, wciska sie je i wysuwa do gory
trzeba jednak uwarzac!! W srodku sa 2druciki nalozone na siebie "ktore przytrzymuja przycisk w pozycji ON!! Oraz 2sprezynki ktorych nie moza zgubic!!

Sama wymiana zaroweczek jest prosta ,pod warunkiem ze ma sie identyczne zaroweczk w gumowych kondonkach(takie jak orginaly) ;]

[ Dodano: 18-03-2009, 09:47 ]
ZiAZiK napisał/a:
Moja wina że niekompetentne osoby pracują w takich sklepach?? może i typowa ale dla większości rzadko spotykana i pewnie >70% kierowców takiej na oczy nie widziało :D ale wracając do sedna sprawy to oba przyciski powinny świecić i jeśli tak nie jest tą typową żarówkę należy wymienić :)

Siedze teraz i sie zastanawiam czy nie isc nie rozkrecic tego wlacznika :>
Jak Boga kocham nie pametam zebym w 3przypadkach tych wlacznikow widzial jakakolwiek zaroweczke w awaryjkach ;|

Jestes pewny ze byla tam "mikrozaroweczka" ?:P
Ja z tego co ogladalem "denko" wlacznika to ten trojkat byl namalowany farba ,a nie wygraderowany jak pozostale podswietlane symbole szyby ,badz halogenow..

Odpowiedz do tematu