[EAxx] Mokra podłoga od strony pasażera |
Autor |
Wiadomość |
winter1986
Forumowicz

Auto: Galant GLS 2.0 kombi 1998 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 86 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 30-10-2008, 22:55 [EAxx] Mokra podłoga od strony pasażera
|
|
|
Kilka dni temu przy sprzątaniu w aucie zauważyłem, że podłoga od strony pasażera pod gumowa wycieraczką jest lekko wilgotna. Dzisiaj gdy chciałem wytrzepać chodniczki zauważyłem, że to samo miejsce (wykładzina pod chodniczkiem pasażera z przodu) jest całe mokre. Zacząłem wybierać wodę gąbką ... ponad litr tak wyciągnąłem ale dalej jest mokro. Przez ostatnie 2 dni mocno padało u mnie, jak jeździłem mocno chlapało po podwoziu. Ale czy możliwe, żeby woda od podwozia dostała się do kabiny przez podłogę ? Patrzyłem na kanale dziś i nie widziałem żadnych szczelin, którędy by mogła tam się dostać ... zauważyłem natomiast dziwne koreczki umieszczone pod podwoziem przy progach ... jakby do spuszczania wody, ale nie da rady ich wyjąć Czy ktoś wie skąd ta woda tam się wzięła ? jak jej się pozbyć i nie dopuścić, by znów tam się dostała ? |
_________________ "Jeśli nie chcesz być ślepy ... naucz się wiedzieć"
 |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wawer82
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,0 16V 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Kwi 2008 Posty: 156 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 30-10-2008, 23:53
|
|
|
Sprawdź w jakim stanie masz uszczelkę w drzwiach,czy nie jest pęknięta,źle założona czy przerwana. Jak woda stoi na dywaniku to od podwozia się nie dostała tylko gdzieś od góry.Dywanik od spodu jest laminowany wiec nie przemaka. Obstawiam że to wina uszczelki w drzwiach no chyba że cieknie Ci z nagrzewnicy.... wtedy zauważyłbyś ubytki płynu.
Zrób z tym szybko porządek bo będziesz miał nieprzyjemne zapachy w aucie i parowanie szyb jak przyświeci słońce |
|
|
|
 |
winter1986
Forumowicz

|
Wysłany: 31-10-2008, 00:42
|
|
|
Uszczelki są OK, problem w tym, że mokre jest jedynie na samej podłodze ... gdyby z uszczelki to pewnie mokre byłoby też na tej pionowej ściance. Mi najbardziej prawdopodobne wydaje się, że wszystko przez podwozie. Jutro obejrzę dokładnie raz jeszcze na kanale i będę kombinował z tym korkiem coś. Mam nadzieję, że szybko problem się rozwiąże, bo nie chce myśleć o parujących szybach. Sprawdzę jutro jak tam stan wody na dywaniku, czy coś podsycha, czy przybywa jej. |
 |
|
|
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 02-11-2008, 13:44
|
|
|
może zobacz jeszcze czy kanalik odprowadzający wodę z podszybia jest drożny. zdarza się że się zapycha i wtedy woda zamiast na zewnątrz leci do środka. |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
Kozik [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2008, 09:42
|
|
|
miałem tak samo tyle że od strony kierowcy.
BITEX powinien załatwić sprawę. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 03-11-2008, 09:54
|
|
|
Może też być że: najprawdopodobniejszą przyczyną obecności wody wewnątrz auta jest zapchany odpływ z obudowy nagrzewnicy - ten którym m.in. poza kabinę wyprowadzana jest woda skraplająca się podczas pracy klimatyzacji. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Kozik [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2008, 16:10
|
|
|
Sprawdz najpierw czy woda sie zbiera cały czas czy tylko po deszczu.
jeżeli tylko po deszczu to musi byc jakaś dziura w podłodze.
Jak tak mialem to też nie było nic widac a woda sie dostawała |
|
|
|
 |
winter1986
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2008, 12:28
|
|
|
Póki co suchutko, ale w sumie nie padało ostatnio mocno u mnie, zobaczymy jak będzie przez zimę. Mam nadzieję, że to jednorazowo tak się stało |
 |
|
|
|
 |
ReZaRZ
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT EA2W
|
Wysłany: 23-11-2008, 17:48
|
|
|
Stawiam na nagrzewnice.
Sprawdz ilosc plynu chlodniczego.
Jak bedzie ciut ponizej stanu to dolej na maxa i nastepnego dnia znowu bedzie mokro na dywaniku.
Nagrzewnice z regoly nie sa drogie ale wymiana bardzo pracochlonna.
I wymiane polecam w ogrzewanym garazu. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-11-2008, 18:01
|
|
|
Ja miałem podobny problem w Space Runnerze, woda ściekała z zewnątrz na podszybie póżnij po ścianie gordziowej od strony silnika na miejsce wejscia przewodów z komory silnika do kabiny, po przewodach już w środku na nadkole i po nadkolu pod dywanik. Wody w aucie po kostki tylko po stronie kierowcy. Natomiast kiedyś w Nissanie miałem przypadek, że woda zbierała się w kabinie przez przegnite podszybie. Najlepiej rozebrać dywaniki i wykładziny, niech ktoś polewa auto wodą a Ty do środka i kuken skąd leci woda. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2008, 16:33
|
|
|
ja w octavii mialem tak ze woda wlatywala przez dmuchawe na nogi |
|
|
|
 |
win_p
Forumowicz PREZES

Auto: Galant 2.0 16v 1997r automat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 158 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 24-11-2008, 22:34
|
|
|
sprawdz czy nie ubywa ci plynu w zbiorniczku wyrownawczym ukl. chlodzenia
jesli tak no to nagrzewniczka puszcza |
_________________ Ginekologiem nie jestem, ale zerknąć mogę
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2008, 04:30
|
|
|
w podlodze pod wykladzina jest otwor techniczny, wlasciwie nie jeden ale nie wazne, jest duzy srednica okolo 4cm od spodu bedziesz przez niego widzial wykladzine. normalnie w tym otworze jest zaslepka gumowa zabezpieczajaca przed takimi sytuacjami ale u Ciebie tej uszczelki nie ma. zaklej to albo cus. no i pamietaj o odpieciu aku jak fotel bedziesz wyjmowal. |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 25-11-2008, 08:59
|
|
|
a kto jest tym pasazerem? moze tak jezdzisz, ze pasazerowi sie nogi poca ze strachu i stad mokra podloga... ...... .......... |
|
|
|
 |
winter1986
Forumowicz

|
Wysłany: 19-12-2008, 17:33
|
|
|
Do niedawna problem z podłogą zanikł, ale teraz znów mokro ;-( chyba jednak nie jest to nagrzewnica bo płynu nie ubywa. Na kanale sprawdzałem te korki pod spodem auta i w zasadzie nic się nie wylewa korek owszem wilgotny ale nie stoi tam woda. Jak zrobi się sucho na dworze muszę przypatrzeć się skąd to może się brać. Zauważyłem, że mokro jest tylko przy samym fotelu. |
 |
|
|
|
 |
|