Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Krzyzak
06-11-2008, 20:53
galant czy accord
Autor Wiadomość
waka23 
Nowy Forumowicz

Auto: forester
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2008, 10:59   galant czy accord

Witam Panie i Panów. Na wiosnę mam zamiar kupić nowe auto. Rozważam wybór między galantem 2.5 V6, a accordem 2.0. W grę wchodzą roczniki 1999-2002. Ma ktoś z was porównanie tych dwóch samochodów w realu? Kryterium mojego wyboru są mała awaryjność, trzymanie w zakrętach, przyspieszenie i wysoki komfort. Który w tych elementach byłby lepszy? O accordzie co nieco już wiem, także chciałbym coś więcej dowiedzieć się o galancie. Szukałem np. miejsca galanta w rankingach awaryjności dekra i tuv, ale w ogóle on tam nie figuruje. Nie łapie się, czy jest mało popularny i dlatego go tam nie ma?
Dzięki za opinie i pozdrawiam forumowiczów

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 04-11-2008, 12:10   

chyba za malo popularny zeby go w rankingu takim zamieszczac...to samo tyczy modeli subaru

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-11-2008, 16:40   

accord do galanta ma sie niebardzo - tzn. jazda galantem daje odczucia jakby jechalo sie czyms duzo lepszym niz porownywalne modele inne marek
ostatnio kolega przewiozl swoim Galantem EA 1999 r goscia, ktory kupil nowego accorda i gosc stwierdzil: "k...a 70 tysiecy poszlo sie j....c" - to chyba najlepsze porownanie tych modeli

Jarek90 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5
Wysłany: 04-11-2008, 17:57   

No to tak

Accord ma lepsze:
-lepsze zawieszenie,
-zdecydowanie więcej miejsca za kierownicą
-lepsze wyciszenie wnętrza
-mniejsze spalanie
-ogólnie tańszy w utrzymaniu (tańsze i bardziej dostępne części)
-troszkę lepsze miejsce w rankingu bezawaryjności, aczkolwiek Mitsu też w pod tym względem jest ok - wiadomo Japan Car

Galant ma lepsze:
-większa moc silnika
-trochę ładniejszy od Accord`eona
-więcej miejsca z tyłu
-ładniejsza kierownica :P
-no i raczej jest tańszy w zakupie

Nie wiem jak jest z prowadzeniem się tych aut po drodze, ale raczej obydwa są naprawdę dobre - wkońcu to auta z zacięciem sportowym

Ostatnio zmieniony przez Jarek90 04-11-2008, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2008, 17:58   

he he, cugowski ma racje;) ja wczoraj opony pojechalem zmienic i koles ktory wjezdzal na hale galantem po wyjsciu mowi: "ale samochod..ale zrywny...ja z dwojki ruszalem, zeby delikatnie podjechac a ten jeszcze mi kolami zamielil" :)

ale ten wspomniany kolega znajomego (czy odwrotnie) to tego najnowszego accorda kupil??? moze jeszcze nim nie mial okazji jechac, bo trudno mi uwierzyc zeby az tak to przezywal...ten nowy accord jest naprawde w deche...nie mialem okazji jechac, ale wizualnie robie duze wrazenie-zarowno zewnetrznie jak i w srodku...ciekawe

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 17:58   

Krzyzak napisał/a:
accord do galanta ma sie niebardzo

Zdecydowanie się nie zgadzam

Po raz kolejny do tego użytkownika - trochę bardziej obiektywnie pisz :twisted:

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2008, 18:01   

[H]Club-Accord napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
accord do galanta ma sie niebardzo

Zdecydowanie się nie zgadzam

Po raz kolejny do tego użytkownika - trochę bardziej obiektywnie pisz :twisted:

trudno byc obiektywnym w takich sprawach...to tak jakby ktos mnie poprosil, zebym obiektywnie powiedzial, czy moja zona jest lepsza czy gorsza od zony znajomego:D wiadomo, ze lepsza, bo ukochana :wink:

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 18:03   

waka23 napisał/a:
Kryterium mojego wyboru są mała awaryjność, trzymanie w zakrętach, przyspieszenie i wysoki komfort

a jeśli chodzi o Twoje kryteria
mała awaryjność - Accord - ale różnica raczej niewielka i to zależy jaki egzemplarz trafisz
przyśpieszenie - Galant
wysoki komfort - raczej Accord
trzymanie w zakrętach - nie wiem

[ Dodano: 04-11-2008, 18:04 ]
tommyc1 napisał/a:
trudno byc obiektywnym w takich sprawach...to tak jakby ktos mnie poprosil, zebym obiektywnie powiedzial, czy moja zona jest lepsza czy gorsza od zony znajomego:D wiadomo, ze lepsza, bo ukochana :wink:

Trochę w tym racji - ale chodzi o to żeby miłość nie była ślepa :P

[ Dodano: 04-11-2008, 18:06 ]
waka23,
A jeśli chcesz więcej wiedzieć o Accordzie to
http://www.accordklubpolska.pl/index.php
Tu zajrzyj

[ Dodano: 04-11-2008, 18:21 ]
Krzyzak napisał/a:
kolega przewiozl swoim Galantem EA 1999 r goscia, ktory kupil nowego accorda i gosc stwierdzil: "k...a 70 tysiecy poszlo sie j....c" - to chyba najlepsze porownanie tych modeli
LOL ](*,)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-11-2008, 18:27   

tommyc1, [H]Club-Accord, bez OT w dziale technicznym proszę
podobały mi się argumenty, ale nie teksty bez podparcia

jesli chodzi o honde, to TAK, chodzilo o nowego accorda
a tego starszego to tez mi sie kiedys podobal - do czasu, az nie zrobilem rundy...

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 18:43   

Krzyzak napisał/a:
jesli chodzi o honde, to TAK, chodzilo o nowego accorda
a tego starszego to tez mi sie kiedys podobal - do czasu, az nie zrobilem rundy

Nie wiem jakim ty jezdziles egzemplarzem Hondy bo ja po przejechaniu sie obydwoma autami nie powiem jednoznacznie ktorym sie lepiej jezdzi

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2008, 19:56   

a w ogole to... [H]Club-Accord, po grzyba ta agitka na naszym forum? chcesz peanow na temat accorda to sie rozplywaj na swoim forum :lol: to jakby milosnik passata wlazl na forum mazdy i zaczal przekonywac jaki to passat super...albo milosnik mieszkan w bloku wlazl na forum domkow jednorodzinnych zeby zachwycac sie mieszkaniami na 10 pietrze :ANAL:

ten temat, wydaje mi sie, zaczyna zmierzac w strone upierania sie co lepsze-chyba logiczne, ze dla mnie lepszy jest galant-gdybym uwazal inaczej, to kupilbym accorda (akurat mialem okazje w podobnej cenie nabyc)

dla mnie accord z generacji odpowiadajacej galowi EA odpada w konkurencji silnik, spalanie (akurat hondy maja spory apetyt-nie wiem skad rewelacja kolegi, ze galant wiecej pali????ktory????) oraz biedne wnetrze-przestronne,fakt, ale jakies... surowe-"drewniane"

:)

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 20:07   

tommyc1,
Nie twierdze że Galant jest słabszy, bo jakby tak było to bym nie siedział na tym forum - lubie Gala i dlatego o nim czytam i piszę :P
A co do tego
tommyc1 napisał/a:
biedne wnętrze-przestronne

to naprawdę jest dosyć ciasne mam 192cm i nie mieszczę się w Galu

A że mam okazje codziennie oglądać Accord i Galanta to piszę co i jak ja zauważyłem.
i sory ale musze to napisać - nie wiem skąd masz info ze Hondy dużo spalają

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2008, 21:38   

coz, przyznaje z enie z autopsji:) z testow-czytam testy z roznych zrodel i z tego co pamietam 2.0 accord (136KM-tak?) ma podobne spalanie jak galant V6:) jak sie myle, to przepraszam:) w najgorszym wypadku pala podobnie

a co do przestronnosci-to sprawa subiektywna, jak masz 192cm to w niewielu samochodach bedzie ci wygodnie, ja mam 173cm i dla mnie w galu jest sporo miejsca:)

sklamalbym piszac, ze hondy mi sie nie podobaja, ten najnowszy accord jest czadowy, ale ten z rocznika 1997 to cieniutko przy galu wyglada, ale nie jest brzydki, to gal ponad konkurencje wyrasta mocno:)

Jarek90 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 21:47   

tommyc1 napisał/a:
sklamalbym piszac, ze hondy mi sie nie podobaja, ten najnowszy accord jest czadowy, ale ten z rocznika 1997 to cieniutko przy galu wyglada, ale nie jest brzydki, to gal ponad konkurencje wyrasta mocno:)

Zgadza się - stylistyka Gala robi duże wrażenie do dziś - Kolega który dokonuje wyboru mówi tu o nowszej Accord (1998-2002 VI gen) - ona też jest brzydsza od Gala, ale ładna w porównaniu z resztą konkurencji

Silnik 2.0 (150km) spala od 8 - do 11 litrów - zależy jak to jeździ. A z tego co wiem 2.5 V6 w Galanciku troszkę wypija - ale ja mam na to sposób i tłumacze sobie to tak - "Spalanie to skutek uboczny przyjemności z jazdy" - i to jest moje motto :P

tommyc1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2008, 22:01   

"troszku wypija" to zaden argument ;)

konkrety: ja mam noge ciezka i moj galant w miescie, warszawa-korki, fatalnie sie jezdzi, maksymalne spalanie o tej porze roku 12l/100

i jestem pewien, ze jak accorda 2.0 przyciszniesz porzadnie to tez tyle lyknie;)

jezdzilem kiedys carinaE 1.6 115KM i w miescie spokojnie 10l brala jak ja dociskalem...a ze moge tym galantem w miescie zmiescic sie w 10l to juz tez sprawdzilem-naprawde mozna:) wiec jakie to straszne spalanie? silnik o pol litra wiekszy od hondziowego:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi