Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant 2.4 Automat Problem ze skrzynią..?
Autor Wiadomość
umberlee 
Forumowicz

Auto: Cs9W 2005r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-11-2008, 15:57   Galant 2.4 Automat Problem ze skrzynią..?

Witam :)
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich Mitsuamatorów gdyż to moja pierwsza wypowiedź i ewentualnie przeprosić w wypadku gdyby opisywany problem bylby juz na forum zgłaszany. Ja niestety nie mogłem znalezc podobnego tematu...

Od niedawna jestem posiadaczem Galanta 2.4, 1996r z ASB, Benzyna + lpg.
Nie jestem w stanie okreslic kiedy dokladnie problem sie pojawił, ostatnio miałem małą przygode z górnym i dolnym wachaczem i półosią. Po naprawie auto użytkował mój brat i dopiero teraz, gdy jeżdże nim ja, stwierdzilem że coś jest nie tak.

Ogólnie chodzi o to że auto "niechce" przełączać się na biegi wyższe niż... powiedzmy trójkę. Już wcześniej wydawało mi się że skrzynia troche przeciąga biegi, ale teraz jadąc np. 80km/h obrotomierz wskazuje ok 5000obrotów. Nieraz więcej, nieraz mniej.Skrzynia ma przełącznik do trybu "sportowego" tak by później wrzucać wyższy bieg lecz tryb ten jest wyłączony.
Wczesniej biegi były zmieniane przy 2700-3200 obrotach, teraz też tak jest ale tylko gdy auto zmienia bieg z 2 na 3, potem biegi już nie są zmieniane. Czasem mam wrażenie że wejdzie 4, jednak obroty wcale nie spadają...

Ma ktoś jakiś pomysł?

Ogólnie auto jest bez zarzutów, nie ma problemów z odpalaniem itp. Nieraz potrafi tylko zgasnąć ale dzieje sie tak gdy za wczesnie przełączy sie na LPG przy niziutkich obrotach, gdy silnik nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany.

Myślicie że wymiana oleju w skrzyni i filtra mogła by pomóc?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :)

malek 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsebishi colt 1.5 12 v 1992
Wysłany: 05-11-2008, 18:08   

TAK mialem ten sam problem po wymianie oleju filtra+uszczelki jest ok

jaro 1978
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2008, 21:27   

Ja też miałem taki problem zmieniłem olej i filtr ale nie pomogło ,okazało się że na koszu 4-go biegu jest zabezpieczenie które wyskakuje ,jest to wada tej skrzyni.Czwarty bieg jest pod deklem za kołem od strony pasażera ,mnie to kosztowało 700zł (350zł części i 350zł robocizna).Jak chcesz to napisz na PW dam ci namiar na gościa.

Odpowiedz do tematu