|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Warszawa] Warszawskie atrakcje turystyczne |
Autor |
Wiadomość |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-06-2008, 08:52
|
|
|
echhh..cóż Wy wiecie o urokach Warszawy...Zapraszam na północ naszego miasta...Spacer wzdłuż Wisły, Cytadela, fort na Bemowie....Park koło Legii na granicy Bielan i Bemowa...i masa innych.
Okolice Warszawy to zdecydowanie Puszcza Kampinoska, Muzeum Motoryzacji w Otrębusach (popieram, cns80)...znalazłoby się jeszcze co nieco...
EDIT: na śmierć zapomniałam! Muzeum Wojska Polskiego w Al. Jerozolimskich, tuż przed Mostem Poniatowskiego Można pomacać czołgi! |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 07-11-2008, 09:40
|
|
|
Powiedzcie Warszawiacy czy 11 listopada będą w stolicy jakieś "atrakcje" typu: zmiana warty, prezentacja wojsk, przelot F-16 na niskiej wysokości.... itp.
Jeśli tak, to gdzie mniej, więcej się ustawić, zaparkować auto tak, aby nie było za daleko. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 07-11-2008, 09:51
|
|
|
Urząt m. st. Warszawy napisał/a: | Dotknij niepodległości i powitaj Komendanta
Komendant Piłsudski, parada rekonstruktorów, zabytkowy tramwaj, orkiestry wojskowe, pokazy sprawności żołnierzy, miasteczko wojskowe, wystawy, koncerty i sztuczne ognie - to wszystko czeka na warszawiaków w Święto Niepodległości.
90. rocznica odzyskania niepodległości będzie obchodzona w Warszawie bardzo uroczyście. Po oficjalnych uroczystościach pod Grobem Nieznanego Żołnierza rozpocznie się m.in. inscenizacja historyczna, defilada i prezentacja uzbrojenia przygotowane przez Miasto stołeczne Warszawę, Ministerstwo Obrony Narodowej, Muzeum Wojska Polskiego oraz Discovery Historia.
8-10 listopada w godz. 12.00-17.00 będzie kursował zabytkowy tramwaj na trasie: Plac Narutowicza - Grójecka - Plac Zawiszy - Aleje Jerozolimskie – Most Poniatowskiego - Rondo Waszyngtona - Aleja Zieleniecka.
Przejazd jest bezpłatny, w wagonie dostępne będą ulotki o obchodach Święta Niepodległości, będzie można posłuchać pieśni legionowych.
10 listopada o godz. 10.00 na parkingu przy Giełdzie Papierów Wartościowych (skrzyżowanie Alei Jerozolimskich i Nowego Światu) powstanie miasteczko wojskowe. Dla zwiedzających przygotowano historyczny i współczesny sprzęt wojskowy, atrakcją będzie iracki checkpoint oraz broń będąca na wyposażeniu polskich żołnierzy - hamery, rosomaki, czołg Sherman Grizzly oraz działo samobieżne Sexton. Będzie można spróbować wojskowej grochówki. W Muzeum Wojska Polskiego będzie czynna wystawa „Legiony w sztuce” oraz ekspozycja poświęcona asowi polskiego lotnictwa i dowódcy legendarnego Dywizjonu 303 - generałowi Witoldowi Urbanowiczowi.
11 listopada ok. godz. 13.30 rekonstrukcja historyczna „Warszawa wita Komendanta” z pl. Teatralnego na pl. Piłsudskiego w dorożce przyjedzie Komendant, aby na scenie wygłosić odezwę do żołnierzy. Towarzyszyć mu będą członkowie Rady Regencyjnej. Przejazd Komendanta, przemarsz inscenizatorów i orkiestry wojskowej Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem do Muzeum Wojska Polskiego.
Po zakończeniu parady historycznej na placu przed budynkiem MWP będzie można obejrzeć pokaz walki wręcz w wykonaniu komandosów 18. Batalionu Desantowo-Szturmowego.
W godz. 12.00 do 20.30 warto przyjść do Muzeum Wojska Polskiego i dotknąć niepodległości, na okolicznościowych wystawach będzie można zobaczyć historyczną broń oraz współczesny sprzęt bojowy, w tym między innymi samoloty MiG-29 i SU-22, śmigłowiec Mi-8, każdy będzie mógł sprawdzić swoje umiejętności na elektronicznej strzelnicy.
Godz. 12.00 XX Bieg Niepodległości przez Krakowskie Przedmieście, Belwederską, Sobieskiego do Wilanowa. Zapisy do dnia startu przyjmuje WOSiR przy ul. Rozbrat 26.
Tego dnia Stowarzyszenie Nowy Świat otwiera restauracje i kawiarnie na tej reprezentacyjnej ulicy Warszawy, zapraszamy także na program wieczorny - koncerty w Muzeum Wojska Polskiego:
Godz. 17.00 - zespół „Rockaway”
Godz. 18.00 – zespół „Jacknife”
Godz. 19.15 – „Mr. Pollack”.
W przerwie ok. godz. 19.00 pokaz sztucznych ogni z okazji 90. rocznicy odzyskania niepodległości.
W ubiegłym roku podczas dwóch dni listopadowego święta w obchodach wzięło udział ponad 120 tysięcy warszawiaków. |
A tu źródełko : http://www.um.warszawa.pl..._id=17306&kat=3
A tu reszta w temacie:
http://www.polskatimes.pl...osnie,id,t.html
Napisz co Cię z tego interesuje to Ci powiemy gdzie parkować |
Ostatnio zmieniony przez cns80 07-11-2008, 09:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ruslana81

|
|
|
|
 |
cns80

|
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:09
|
|
|
Będę tylko na 1 dzień - 11.11. A z "atrakcji" to tak myślę, że na zmianę warty bym chciał i myślałem o Muzeum Powstania Warszawskiego. W międzyczasie może to: Cytat: | 11 listopada ok. godz. 13.30 rekonstrukcja historyczna „Warszawa wita Komendanta” z pl. Teatralnego na pl. Piłsudskiego w dorożce przyjedzie Komendant, aby na scenie wygłosić odezwę do żołnierzy. Towarzyszyć mu będą członkowie Rady Regencyjnej. Przejazd Komendanta, przemarsz inscenizatorów i orkiestry wojskowej Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem do Muzeum Wojska Polskiego.
Po zakończeniu parady historycznej na placu przed budynkiem MWP będzie można obejrzeć pokaz walki wręcz w wykonaniu komandosów 18. Batalionu Desantowo-Szturmowego. |
Może na koniec dnia na Powązki
Gdzie jest ten Park & Ride
edit:
Ok, już widzę mapkę. Dzięki |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 07-11-2008, 10:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ruslana81

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:09
|
|
|
Oj, Patryk, z tego co mi wiadomo P+R obowiązuje tylko i wyłącznie dla posiadaczy kart miejskich! Zaraz sprawdzę dla pewności i uzupełnię.
OK, sprawdzone. Masz całkowitą rację - dobowy wystarcza Można go nawet zakupić "na miejscu" |
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:12
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | Oj, Patryk, z tego co mi wiadomo P+R obowiązuje tylko i wyłącznie dla posiadaczy kat miejskich! | Też mi się tak wydawalo ale...
ZTM napisał/a: | Najważniejsze zasady korzystania z Parkingów "Parkuj i Jedź":
bezpłatne parkowanie dla osób, które w chwili wyjazdu z parkingu przedstawią osobom kontrolującym:
bilet dobowy, 3-dniowy, tygodniowy, 30-dniowy lub 90-dniowy, który został skasowany i trwa jego okres ważności,
inny dokument, który - na podstawie odpowiedniej uchwały Rady m.st. Warszawy - uprawnia do korzystania z lokalnego transportu zbiorowego organizowanego przez m.st. Warszawę
w innym przypadku użytkownik jest zobowiązany do uiszczenia przy wyjeździe z parkingu jednorazowej opłaty za wynajem miejsca parkingowego w wysokości 100 zł
parkingi czynne codziennie w od 4:30 do 2:30 - dla parkingu "Połczyńska" obowiązują skrócone godziny otwarcia (szczegóły niżej)
pozostawienie samochodu w godzinach zamknięcia parkingu wiąże się z naliczeniem jednorazowej opłaty za wynajem miejsca parkingowego w wysokości 100 zł |
Źródełko: http://www.ztm.waw.pl/parkuj2008.php |
|
 |
JCH

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:17
|
|
|
Być może lipa, bo:
Cytat: | 1. Parking jest czynny 7 dni w tygodniu w godzinach 430 - 230, z codzienną przerwą na konserwację Parkingu od godz. 230 do godz. 430, za wyjątkiem:
1. 1 stycznia - Nowy Rok,
2. pierwszego dnia Wielkiej Nocy,
3. drugiego dnia Wielkiej Nocy,
4. 1 maja - Święto Państwowe,
5. 3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja,
6. pierwszego dnia Zielonych Świątek,
7. dzień Bożego Ciała,
8. 15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny,
9. 1 listopada - Wszystkich Świętych,
10. 11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości,
11. 25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia,
12. 26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia.
2. O otwarciu Parkingu w godzinach lub dniach innych niż wymienione w ust. 1 decyduje Zarządca *
3. W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zarządca może podjąć decyzje o okresowym wyłączeniu Parkingów z użytkowania lub zmianie godzin otwarcia Parkingu.
| |
 |
|
|
|
 |
ruslana81

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:21
|
|
|
o kurde....faktycznie - lipa...oto Polska właśnie |
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:25
|
|
|
A przyjeżdżasz tylko na to święto czy załatwiasz coś w Warszawie ? Bo nie wiem gdzie Ci polecić parkowanie. |
|
 |
JCH

|
Wysłany: 07-11-2008, 10:39
|
|
|
Tylko na Świeto Rekreacja, żadnych spraw. |
 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 10-11-2008, 13:50
|
|
|
Nie miałem netu na weekend więc nie odpisywałem
Najlepiej będzie Ci zaparkować na uliczkach przy którejkolwiek stacji metra. Przy wilanowskiej możesz zaparkować np. na rogu Domaniewskiej i Al. Niepodległości (wjazd od Domaniewskiej).
Wjeżdżasz od al. Krakowskiej i skręcasz na rondzie pod wiaduktem w prawo (ul. Hynka) w stronę Galerii Mokotów. Następnie jedziesz prosto aż do Galerii (dwa wiadukty pokonujesz górą). Od ronda przy Galerii dalej prosto i na drugich światlach w lewo (na pierwszych da się tylko w prawo lub prosto). Będzie to ulica Modzelewskiego. Na następnych światłach w prawo w Domaniewską. Zarówno pod blokami po lewej jak i po prawej są parkingi i napewno będą miejsca. Żeby dotrzeć do metra należy udać się pieszo Domaniewską dalej, aż do najbliższego skrzyżowania (al. Niepodległości). Po prawej stronie i jedncześnie za al. Niepodległości pomiędzy parkingiem strzeżonym, a wysokim biurowcem jest jedno z zejść do metra.
Możesz też spróbować zaparkować gdzieś w Centrum (np. na Placu Konstytucji) ale ryzyko że nie znajdziesz miejsca jest większe.
Tu masz mapkę: http://www.zumi.pl/namapi...&type=1&scale=2 |
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 10-11-2008, 13:54
|
|
|
Dzisiaj i jutro będzie raczej pusto w wawie i _brak_opłat_parkingowych_. |