Program do rysunku technicznego |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24292 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-11-2008, 18:13 Program do rysunku technicznego
|
|
|
Szukam jakiegoś darmowego programu typu CAD - chciałem sobie narysować kilka rzeczy w trójwymiarze i jakoś nie mogę czegoś takiego znaleźć.
Czy może ktoś z was korzystał i zna, może polecić, dać linka skąd ściągnąć itp.???
Program ma być dosyć prosty - chciałem namalować sobie altankę (i nie tylko) i móc dokładnie obliczyć ilość drewna potrzebnego do zamówienia (tak by przyjechało już pocięte z tartaku na odpowiednie części).
Elementy wizualizacji i nakładania tekstur mile widziane. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 11-11-2008, 19:10
|
|
|
Darku, a zamiast kombinować, dumać i psuć wzrok może za 183 PLN kupić projekt obejmujący:
* 2 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego,
* rzut fundamentów,
* rzut przyziemia,
* rzut więźby dachowej,
* rzut dachu,
* widok wszystkich elewacji,
* przekroje,
* przekrój komina (wędzarnia, grill),
* zestawienie materiałów potrzebnych do budowy,
* płyta CD z filmem instruktażowym
pozostaje tylko trafić w gusta
kliknij mnie |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 11-11-2008, 19:17
|
|
|
ach Dawid - gdybys wiedzial, ile projektow przejrzalem... nic mnie nie zadowolilo
do projektowania domu kupilem odpowiedni program, bo tez zaden projekt gotowy mnie nie zadowolil - ale niestety nie nadaje sie on do konstrukcji drewnianych i dlatego szukam czegos prostego do wlasnorecznego projektowania
edit - na wskazanej stronie bylem juz dawno temu i jak widze te koszmary... szkoda slow |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 11-11-2008, 19:53
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | na wskazanej stronie bylem juz dawno temu i jak widze te koszmary... szkoda slow |
zalezy co kto lubi i do czego ma to służyć
pochwal sie efektem końcowym |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
|
Wysłany: 11-11-2008, 21:36
|
|
|
Kiedyś bawiłem się Archicadem. Jest do ściągnięcia w wersji darmowej - edukacyjnej . |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 12-11-2008, 21:27
|
|
|
juz znalazlem
tzn. najpierw sciagnalem sobie wersje trial iteliCAD proponowanego przez Juicemana, ale przezylem szok po instalacji - za duzo tego dla mnie
ostatecznie zdecydowalem sie wszystko namalowac w Lightwave 3D - to taki soft na ktorym m.in. robili Park Jurajski czy Terminatora 2 (efekt wstawania goscia z podlogi w szachownice pewnie kazdy pamieta)
a ze sporo popelnilem w Lightwave kiedys, to teraz bede musial sobie przypomnic - zreszta najwazniejszy jest dla mnie szkielet, zeby dokladnie policzyc wszystkie belki, krokwie i platwie...
ja chce prosta altane 4x3 m, z dachem kopertowym, bez zbednych udziwnien i gargameli - dlatego zaden projekt gotowy nie przypadl mi do gustu
a musze zrobic to sam, bo za gotowe altany chca kosmicznych pieniedzy - licze, ze zamkne sie w 2.5-3 kpln za drewno, lakierobejce i el. montazowe (sruby, katowniki); taka altana gotowa kosztuje ok. 7k w zimie, latem drozej...
edit:
cos w tym stylu, tylko bez tego czuba posrodku; reszta jest naprawde ladna
fotka z Allegro - jej wlascicielem jest firma produkujaca mala architekture z drewna, nazwy niestety nie pamietam |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 12-11-2008, 22:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 12-11-2008, 22:54
|
|
|
Darek - zamieniłęm zdjęcie na miniaturkę bo się cholernie długo ładowała strona - po kliknięciu otworzy się duże zdjęcie |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
YourMama
Mitsumaniak Piss & Laugh

Auto: był Galant 2.5 V6
|
Wysłany: 13-11-2008, 14:16
|
|
|
A co z oprogramowaniem niedarmowym?? zawsze mozna zcrackowac i odinstalowac jak nie bedzie juz potrzebne (wiem ze to conajmniej nieetyczne i nie naklaniam do takiego czynu), w Solidworksie mozna robic cuda w 3D nie uzywalem go jeszcze do modelowania obiektow budowlanych ale w mechanice sprawdza sie super jakby Co to moge pomoc w tej kwestii |
_________________ Wiatr we włosach, muchy w zębach
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 13-11-2008, 18:58
|
|
|
gulgulq, ja patrzac na osobe, ktora siedzi w srodku oceniam ja na jakies 3x5 m - sam chce 3x4 m, wiec niewiele mniejsza
fakt - nie policzylem gontu, ale to i tak mialo byc na pozniej, bo chcialem wstepnie pape polozyc; bloczki na 'fundamenty' zostaly mi jeszcze z budowy, natomiast podloga tez ma byc drewniana - z desek pod katem 45 st. i jest juz wliczone w cene drewna (deski i tak na dach altany bede bral - inaczej gontu czy papy bym nie polozyl)
bo rzeczywiscie gonty potrafia niezle ceny miec
altana ktora pokazales tez jest ladna, ale ze wzgledu na teren, ktory przygotowalem u siebie bardziej by mi pasowala prostokatna niz 6-katna
nawet na poczatku miala byc 6-katna, ale facet, ktory 2 lata temu sprzedawal taka altane za 1400 zl (w styczniu, latem drozej), to juz w styczniu tego roku chcial za nia min. 2500 zl... |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 14-11-2008, 11:39
|
|
|
YourMama napisał/a: | zawsze mozna zcrackowac i odinstalowac jak nie bedzie juz potrzebne (wiem ze to conajmniej nieetyczne i nie naklaniam do takiego czynu) ... jakby Co to moge pomoc w tej kwestii |
A fe... było już na forum że w kwestii piractwa komputerowego to tak jak z piractwem drogowym - jest passé et démodé |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|