Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C51A 1.3] Jak wymienić żarówki w oświetleniu wskaźników?
Autor Wiadomość
bochen9 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 1991r.
Wysłany: 11-11-2008, 22:50   [C51A 1.3] Jak wymienić żarówki w oświetleniu wskaźników?

Witam. Mam Colta 1.3 z 1991 roku w podstawowej wersji wyposażeniowej. Jakiś czas temu zaczęły mi się przepalać żarówki w oświetleniu deski. Początkowo tylko te przy pokrętłach nawiewu (po środku deski) a potem pozostałe. Ostatnio poszły nawet te oświetlające prędkościomierz. Został mi tylko wskaźnik poziomu paliwa... A w nocy muszę sobie świecić telefonem żeby sprawdzić prędkość. Już jakiś czas temu próbowałem się dobrać do tego panelu sterowania nawiewem ale po skomplikowanej rozbiórce okazało się, że żarówki są jakby całością z tym panelem. Czy ktoś wie jak wymienić żarówki w oświetleniu prędkościomierza i innych kontrolek? Jak tam się dostać? Jakie to żarówki? Proszę o pomoc ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2008, 21:31   

ja wymienialem zarowki regulacji nawiewu - sa 2 sztuki
do tej prawej uda ci sie dojsc - tylko musisz panel wydlubac na wierzch (niestety trzeba gorne i dolne plastiki ponaginac)
do tej prawej jest gorsze dojscie, bo niestety panel jest ciagle z ciegnem nawiewu polaczony, ale zgrabne rece tez dadza rade

oswietlenie zegarow to bajka - gorna pokrywa zegarow trzyma sie na 4 srubach (2 u gory, 2 na dole przy kierownicy, ale te dolne z reguly sa i tak juz wykrecone przez poprzednich wlascicieli); zegary ciagniesz do siebie i wszystkie zarowki masz jak na dloni

zarowki od przelacznikow tez czesto sa widoczne po wymontowaniu przelacznika i dostepne bez jego rozbierania

zreszta - jestes z Gdanska, przyjedz na spota, to ci pokaze co i jak

bochen9 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-11-2008, 21:52   

Dzięki za odpowiedź. W pierwszej części swojej wypowiedzi powtórzyłeś 2 razy "prawej" - która jest która? Na spota chętnie przyjadę tylko powiedz co, gdzie, jak i kiedy? ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-11-2008, 19:15   

fakt - do prawej jest latwiej dojsc a ta lewa jest przy pokretle i ciezko mi bylo palcami przekrecic zarowke by ja wyjac
potem wzialem jakies waskie szczypce i poszlo bez problemu - tylko jest bardzo ciasno i zle sie tam manipuluje

ja musialem wymienic zarowki, bo poprzedni wlasciciel powsadzal czerwone diody (podobnie cale zegary zmienialem, bo byly niebieskie... szkoda slow)

a spot jest w ta sobote (kazdego 15-tego miesiaca) o 19:00 - tym razem w Harnasiu w Sopocie
zobacz na forum Trojmiasto - tam wszystko jest opisane

bochen9 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2008, 20:27   

Czy mógłbyś mi dać dokładnego linka? Jakoś nie mogę tego znaleźć na tym forum...

Ja piszę tu właściwie w imieniu mojego taty, który jeździ tym Coltem i to On by przyjechał jeśli już.
Teraz mam pytanko: jakie tam są żarówki? Bo trzeba kupić do wymiany a nie wiadomo jakie ^^ Chodzi mi głównie o prędkościomierz i okolice.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 13-11-2008, 23:11   

Zrób sam po niemiecku w dziale FAQ

a fotki z Service manuala tu

Odpowiedz do tematu