POMOCY- problemy z przyśpieszeniem |
Autor |
Wiadomość |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2006, 21:00 POMOCY- problemy z przyśpieszeniem
|
|
|
pojawił mi sie nastepujący problem, w sobote wybrałem sie w trase około 700 km i na początku było wszystko ok ale po jakims czasie stało sie tak, że jak zmieniam bieg na wyższy to samochód jakby "mulał" przez kilka sekund obroty stoja w miejscy a potem dopiero zaczyna nbierać mocy i mozna jechac, przy redukcji biegu nie ma czegos takiego.
czy ktos wie co to jest i ile mniejwięcej kosztuje naprawa??
pozdr i prosze o pomoc |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2006, 21:08
|
|
|
A nie zatankowałeś oby lewego paliwa? Objaw - rzekłbym - typowy. |
|
|
|
 |
jacekr2
Gość
|
Wysłany: 09-04-2006, 21:11
|
|
|
[quote="gregorbu"]A nie zatankowałeś oby lewego paliwa? Objaw - rzekłbym - typowy.[/quote]
hmm no jakby to powiedzieć od poływy tamtego roku jeżdziłem w większości na paliwie z ukrainy, ale wszyscy jeżdża i nic sie nikomu nie robi, i co o tym myslisz?? bo teraz mam zalane normalne ale nic nie pomaga |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2006, 21:16
|
|
|
Już to raz pisałem: zrobiono pomiary paliwa zza wshodniej granicy i wyszło, że zamiast 95 ma 72 oktany. Może tym razem zatankowałeś gorsze niż zwykle, stąd te problemy. Jeśli w paliwie jest woda, osadza się na spodzie zbiornika. Proponowałbym dolanie jakiegoś siuwaksu do baku. Ja w takich sytuacjach dolewam denaturat. Być może konieczna będzie wymiana filtra paliwa. Filtr kosztuje ok. 40 PLN, wymiana zależy od miejsca - można to zrobić samemu, to koszt wyniesie 0PLN. Oczywiście przyczyn mułowatości może być więcej, ale najlepiej rozpocząć od najprostszych. |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2006, 21:27
|
|
|
tak owszem wszystko sie zgadza, tylko że ja mam TD i nie wiem czy za bardzo mozna tutaj nalac denaturatu, ale jutro pewnie (jak sie wyrobię) pojadę do mechanika z filtrem niech mi go wymienia, a swoją droga zauwazył cos dziwnego, otóż jak samochód postoi chociaz z kilka minut to na samym poczatku idzie jak powinien, dopiero przy dłuższej jeżdzie zaczyna sie to robic, może to będzie pomocne w bliższym okresleniu problemu. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-04-2006, 23:59
|
|
|
Zapchany filtr
Zmień filtr. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2006, 09:14
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Zapchany filtr
Zmień filtr. |
mam nadzieje że to włąsnie to. filtr mam już kupiony i tylko dzisiaj musze sie do echanika wybrac i wymienić.
zobaczymy co będzie po wymianie |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 12-04-2006, 07:02
|
|
|
Sprawdzić odpowietrzenie zbiornika... oczywiście poprzedzając wymiana filtra...
PZDR |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 09:26
|
|
|
ROMEL napisał/a: | Sprawdzić odpowietrzenie zbiornika... oczywiście poprzedzając wymiana filtra...
PZDR |
a jak to sprawdzić??
wymieniłem filtr, najpierw było wszystko ok i cacy ale po jakims dniu znowu sie to samo zaczeło i już nie mam pojęcia co to może być, chyba wizyta u mechanika jest nie unikniona, a nawet podjełem decyzje ze jak to naprawie to wymienie samochód na cos innego młodszego.
pozdr |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 15-04-2006, 18:57
|
|
|
Znaczy to tylko tyle że masz syf w zbiorniku i następny filter szlag trafił. IMO - zdjęcie i płukanie zbiornika powinno załatwić sprawę + niestety kolejna wymiana filtra...
No ale ja się nie znam. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 19:01
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Znaczy to tylko tyle że masz syf w zbiorniku i następny filter szlag trafił. IMO - zdjęcie i płukanie zbiornika powinno załatwić sprawę + niestety kolejna wymiana filtra...
No ale ja się nie znam. |
dzieki za podpowiedź, ale jeszcze sie wsytrzymam i poczekam co dalej bedzie sie działo, raz jeszcze dzieki i wesołych świąt wszystkim |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 16-04-2006, 15:24
|
|
|
jacekr2, obawiam sie ze Hubeeert, ma racje.
Znajomy z Lublina tez czesto tankowal na wschodzie. Caly czas zadowolony ze portfel tak nie chudnie oraz ze paliwo jest ok. Niestety na poczatku roku mial problemy z zapalaniem i szarpaniem auta. Walczyl 0,5 miesiaca i czesc zaoszczedzonych pieniedzy na paliwku pakowal w auto. A ono nadal robilo psikusy. Wreszcie mechanik wymienil bak-bo podobno i tak zaczal korodowac-i problem zniknal.
Mozliwe ze to od zlego paliwka. Choc u nas tez czasami nie wiadomo co sie naleje. |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2006, 15:31
|
|
|
jedno co zauwazyłem po wymianie filtra, ze nastepuje to zacięcie ale po dłuższej juz jeżdzie a nie jak było wczesniej po 5 minutach, teraz to i czasami nawet 20 minut jest ok a potem sie tak dzieje, ale jeszcze porozmawiam z mechanikiem może gdzieś sie jakis brudek wepchał i trzeba tylko przeczyścić.
ale mam ine pytanie jak sprawdzic czy to nie nawaliła pompa paliwowa?? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-04-2006, 22:27
|
|
|
jacekr2 napisał/a: | jak sprawdzic czy to nie nawaliła pompa paliwowa?? |
Mechanik (nie mylić z "mechanikiem") wie jak i jeżeli nie sam to wie gdzie oddać do sprawdzenia. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|