|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
OFE III Filar |
Autor |
Wiadomość |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 13-11-2008, 12:39
|
|
|
akbi, okresl sie wyrazniej co bedziesz potrzebowal, to cos dla Ciebie wymysle |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 13-11-2008, 12:43
|
|
|
Sruba napisał/a: | co bedziesz potrzebowal |
coś co pozwoli mi nie wkładać zębów w tynk na stare lata
masz jakąś rozsądną propozycję??? oczywiście nie upieram się przy OFE III, ale nie chcę też zbędnego ryzyka ... i musi się to opierać na składkach, bo nie wydam na akcje 50 tys |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 13-11-2008, 15:32
|
|
|
jak najbardziej, mam dla Ciebie swietna propozycje skladkowa.
200 pln miesiecznie minimalnie, bez jakis chorych kosztow, ciekawa alternatywa dla ofe, filarow i innych takich...
wiecej na spocie Ci opowiem, bo nie chce mi sie teraz pisac. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24318 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-11-2008, 18:49
|
|
|
akbi, zadne OFE! - to pieniazki w bloto wyrzucone
jesli juz, to TYLKO kasa na TFI - pewnie to chce Ci Sruba zaproponowac
w razie czego, to u mnie pewnie wiekszy wybor - Skadnia, Axa, Aegon i pewnie jeszcze kilka sposobow na odkladanie - temat rzeka...
OFE i IIIf - ogolnie mowiac - inwestuja kilka % Twojej skladki, reszta idzie na ubezp. na zycie
a ubezp. na zycie sa tanie jak barszcz - dosc powiedziec, ze kiedys majac w jakims banku konto bylem ubezpieczony na 40k
wniosek - niemal cala kasa z IIIf idzie na pierdzacych w stolki oraz osobe, ktora Cie wciagnie w to bagno
jednak nie ludz sie - tak naprawde SAM!!! jestes w stanie zarobic dla siebie najwiecej - musisz miec tylko troche samozaparcia, by regularnie co miesiac odkladac jakas kwote i inwestowac w to, co najlepsze (czasem obligacje czy lokaty bankowe sa najlepszym wyjsciem - co pokazaly wyniki TFI za ostatnie 15 miesiecy) |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 13-11-2008, 20:14
|
|
|
generalnie zgadzam sie z Krzyzakiem, za wyjatkiem...
Krzyzak napisał/a: | czasem obligacje czy lokaty bankowe sa najlepszym wyjsciem - co pokazaly wyniki TFI za ostatnie 15 miesiecy) |
w perspektywie dlugoletniego oszczedzania agresywne tfi sa najlepszym rozwiazaniem, a poslugiwanie sie wynikiem funduszy za 15 miesiecy jest nieodpowiednie. tym bardziej jezeli ma sie do czynienia z systematycznym oszczedzaniem, czym usrednia sie wartosc jednostki, w efekcie kupuje sie ja taniej, a w perspektywie dlugoterminowej zarabia wiecej |
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 13-11-2008, 20:34
|
|
|
no to jak koledzy tacy mądrzy..
zakładając że nasza kasa idzie na II filar i "firma" obraca, jednostki rosną itp, itd, to czy po okresie oszczędzania (pracy), nasze składki, leżące cały czas w "firmie" są pomnażane? czy też nie i będziemy korzystać tylko z tego co się nabierało a "firma" u której te pieniążki leżą dalej sobie nimi obraca a nam pokazuje figę zamiast odsetek? bo po 30kilku latach oszczędzania te odsetki będą już spore.
i jeszcze jedno: czy konieczne jest stosowanie tych "jednostek" czy nie mogą obracać żywej gotówki i dlaczego? (podejrzewam że dlatego że jakby dali odsetki jak na lokacie to by ich nie mogli zabrać i musieli na końcu dać, a tu się wytłumaczą: ma pan misiową emeryturę , bo wartość aktywów spadła, soł wartość jednostki spadła itp...)
i najgorsze że spada wartość wszystkich jednostek, a powinna systematycznie rosnąć i myślę że ponad 6% rocznie |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-11-2008, 21:13
|
|
|
Śruba też chętnie pomyślę o tym sposobie
Krzyżak TFI- tak ale trzea sie na tym trochę znać i interesować- przy ewentualnych zachowaniach rynku przesuwać pieniądze w bardziej bezpieczne rejony itd - pytanie czy Akbiego to bawi i interesują LUB czy ma kogoś zaufanego,dobrego kto zrobi to za niego |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 13-11-2008, 21:23
|
|
|
praktycznie kazde TFI ma portfele modelowe, ktore mozesz wybrac i sie o nic nie martwic (albo konwertowac dowolna ilosc razy z jednego w drugi)
a sa tez mozliwosci zrobienia 'parasola' i inwestycji w niemal dowolne instrumenty finansowe
Tomku - TFI podlegaja ustawie o FI i stad cala metodologia zarzadzania aktywami
to jest temat na baaaardzo dluga rozmowe |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 13-11-2008, 22:29
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | praktycznie kazde TFI ma portfele modelowe, ktore mozesz wybrac i sie o nic nie martwic |
wszystko pieknie ladnie, tylko Darek mylisz pojecie TFI.
TFI to Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych.
do najwiekszych i najbardziej znanych TFI w Polsce naleza Arka, DWS, Unikorona, ING, Pioneer, Legg Mason...
nie ma w TFI czegos takiego jak portfele modelowe.
to co masz na mysli, to firmy, ktore tworza oferte skladajaca sie z kilku TFI i kilkunastu funduszy tychze TFI, pobierajac przy tym oplate za "zarzadzanie" (ktore de facto nie istnieje). temat typu Aegon, Scandia czy Axa, nie ma specjalnie sensu, chyba ze chcesz oddawac za nic okolo 2% rocznie.
Krzyzak napisał/a: | TFI podlegaja ustawie o FI i stad cala metodologia zarzadzania aktywami |
nie za bardzo rozumiem jaka metodologie masz na mysli.
kazdy fundusz ma po prostu swoj statut okreslajacy sposob inwestowania gotowki powierzanej przez klientow.
fundusze akcyjne inwestuja ok 95% swoich aktywow w akcje.
fundusze zrownowazone, jak sama nazwa wskazuje rozkladaja proporcje mniej wiecej po polowie - 50% idzie w akcje, reszte w instrumenty dluzne (obligacje, bony skarbowe, lokaty)
w funduszach stabilnego wzrostu sily rozkladaja sie mniej wiecej 30/70, gdzie 30% to akcje najczesciej duzych firm o stabilnych podstawach, pozostala czesc to czesc dluzna.
funfusze obligacyjne inwestuja w obligacje, fundusze pieniezne (zwane tez gotowkowymi) inwestuja w bony skarbowe (czyli papiery o krotkim (1 rok) terminie zapadalnosci).
istnieja tez fundusze celowe, sektorowe, selektywne, itd. te 5 powyzej, to taka podstawa...
tomusn napisał/a: | i jeszcze jedno: czy konieczne jest stosowanie tych "jednostek" czy nie mogą obracać żywej gotówki i dlaczego? (podejrzewam że dlatego że jakby dali odsetki jak na lokacie to by ich nie mogli zabrać i musieli na końcu dać, a tu się wytłumaczą: ma pan misiową emeryturę , bo wartość aktywów spadła, soł wartość jednostki spadła itp...)
i najgorsze że spada wartość wszystkich jednostek, a powinna systematycznie rosnąć i myślę że ponad 6% rocznie |
hmmm... jakby Ci to wyjasnic w najprostszych slowach.
Twoja kasa idaca na II filar jest zamieniana na JU (jednostki uczestnictwa), ktore po prostu kupujesz (abstarhuje tu od wszystkich oplat, kosztow, itd. pobieranych przez operatora). cena tych jednostek jest ruchoma w czasie. za ta sama kwote nabedziesz ich inna ilosc w jednym miesiacu, a inna w kolejnym. teoria zaklada, ze cena takiej jednostki w czasie powinna wzrastac. inaczej - odsetki, ktore otrzymalbys obracajac "zywa" gotowka tutaj wyplacane sa na zasadzie wzrostu wartosci jednostki. nabywasz 10 jednostek w cenie 10 pln, wydajesz na nie 100 pln, po 30 latach wartosc 1 JU to 30 pln, masz ich 10, wiec dostaniesz 300 plnow. kapiszi ?
nie ma sie tez czym martwic, ze wartosc jednostki w tej chwili spadla. bo skoro do emerytury masz jeszcze 30 lat, to ich wartosc zdazy wzrosnac, a ze nabywasz je co miesiac (teoretycznie, bo zus czasami sie spozni, ale za to musi placic odsetki karne), wiec skoro sa teraz tansze (stracily na wartosci), to nabywasz ich po prostu wiecej, przez co w perspektywie dlugoterminowej osiagniesz na nich wiekszy zysk
panowie - wiecej na ten temat i wszelakiego rodzaju metody na poprawe swojej przyszlej emerytury na spocie, bo juz mnie klawiatura boli...
[ Dodano: 13-11-2008, 22:36 ]
aaaa i jeszcze:
tomusn napisał/a: | a powinna systematycznie rosnąć i myślę że ponad 6% rocznie |
kasa w II filarze jest inwestowana na gieldzie - a tam oprocz wzrostow, zdarzaja sie tez spadki
ale popatrz na to w ten sposob (przyslowiowo):
wolabys dostawac systematycznie 6% rocznie, czy stracic w jednym 30%, by w drugim zarobic 80% ? |
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 13-11-2008, 23:03
|
|
|
rozumiem, ale raz wypracowanych odsetek w gotówce nie zabierają. bo są dopisywane do kapitału, a spadająca wartość JU pomnijesza tym samym kapitał
a czy po okresie oszczędzania (pracy) moje pieniądze (JU - jak zwał łotewer) dalej będą pomnażane? bo spotkałem się z wyliczeniem, bodajże w GW i oczywiście smutno nastrajające z którego wynikało że nie... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 14-11-2008, 07:28
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
jednak nie ludz sie - tak naprawde SAM!!! jestes w stanie zarobic dla siebie najwiecej - musisz miec tylko troche samozaparcia, by regularnie co miesiac odkladac jakas kwote i inwestowac w to, co najlepsze (czasem obligacje czy lokaty bankowe sa najlepszym wyjsciem - co pokazaly wyniki TFI za ostatnie 15 miesiecy) |
i ja tak robie
co miesiac mam składke na konto oprocentowane
oszczedzam juz dwa lata
strategia taka: stala składka przez rok, pozniej zwiekszam wklad o poziom inflacji plus dodatkowo jakis procent
po ok. 10 latach przesune kapital w coś bardziej zyskownego - choćby obligacje skarbowe, ewentulanie moze jakies TFI stabilnego wzrostu
co najwazniejsze - ja decyduje o moich pieniadzach i co z nimi robie, i mam nad nimi kontrole
a II filar wyraznie pokazuje jak ładne mozna w konia robic ludzi - na dzien dzisiejszy poziom zwrotu kapitalu nie przekracza nawet poziomu lokat, a tlumaczenie ze to inwestycja dlugoterminowa to bajki - kryzys moze trwac 20 lat i co wtedy??
a jeszcze TU biora prowizje od spadajacej wartosci jednostek - czyli ja place im za to ze moje pieniadze trwonia na chybione inwestycje
[ Dodano: 14-11-2008, 07:34 ]
Sruba napisał/a: |
kasa w II filarze jest inwestowana na gieldzie - a tam oprocz wzrostow, zdarzaja sie tez spadki
ale popatrz na to w ten sposob (przyslowiowo):
wolabys dostawac systematycznie 6% rocznie, czy stracic w jednym 30%, by w drugim zarobic 80% ? |
taa..
zgodnie z ustawodastwem 30% kapitału może być inwestowane na giełdzie
czyli z twoich i moich złotych tylko 3 zł powinno iść na giełde
a 7 idzie w obligacje skarbowe
skoro giełda tąpneła o 50% to straciłem - cały czas podkreślam - ja , ty, my, wy, oni straciliśmy nasze pieniądze - jakieś np. 1.5 zł ale te 7 zł powinno cały czas przynosić zysk, chyba teraz obligacje coś koło 7% rocznie są
a ile spadły jednostki niech każdy sobie policzy |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 14-11-2008, 18:56
|
|
|
Sruba, tez do konca nie masz racji - to co napisalem Tomkowi to duzy skrot z braku czasu
poczytaj sobie nt TFI i ustaw regulujacych (bank depozytariusz, agent transferowy, fundusz itd.) |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 14-11-2008, 19:17
|
|