Folie do przyciemniana szyb. |
Autor |
Wiadomość |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 15:08 Folie do przyciemniana szyb.
|
|
|
Witam!
Majac kilka dni wolnego i odciazony umysl wpadlem na pomysl, zeby przyciemnic sobie delikatnie wszystkie szyby. W JAANie za taka przyjemnosc zaspiewali mi okolo 500zl (wszystkie szyby). Na Allegro srednia cena folii, ktora starczylaby na moje autko to 70zl. Kilka razy widzialem jak to sie robi i mysle, ze dalbym rade sam to zrobic i zaoszczedzic pare zlotych
Pytanie moje dotyczy jednak tego, jak to jest z tymi atestami, jakoscia i jak zrobic, zeby po pierwszej kontroli drogowej nie bolaly mnie paznokcie
Mysle o folii "jasno czarnej"
Przykladowy link do aukcji
Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 17-04-2006, 15:53
|
|
|
Po założeniu foli firma Jaan daje Ci atest - tylko że ten atest ma folia - oczywiście do niczego Ci się to nie przydaje bo jak policjant będzie sobie tego życzył to zabierze Ci dowód chyba że zdecydujesz się użyć paznokci:)
Brat ma założone na przednich bocznych czarną a na reszcie super czarną - w połączeniu z czarnym wnętrzem samochodu (czarna skóra + czarna dska) efekt jest taki że szyby to smoła - tylko raz policjant się przyczepił ale dał się przebłagać i puścił machając na to ręką. Ten wspomniany atest oczywiście miał.
A koszt założenia folii u mnie to 150 za tylnią szybę. W planie jeszcze tylnie boczne bo nie chce mi się z policją na ten temat rozmawiać. Kolor "czarny". |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 16:13
|
|
|
Czyli przednich w ogole nie wolno, czy wolno, ale tylko do okreslonej "przepustowosc"? Gdzie to mozna sprawdzic czy jest dobrze? Jesli nie wolno przedniej to nic nie bede robil. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 18:09
|
|
|
przednich nie wolno, żadna folia, nawet najjaśniejsza nie przejdzie na przedniej szybie - straciłem przez to 2x dowód rej... |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 18:33
|
|
|
Ogólnie przedniej i przednich bocznych nie wolno oklejać żadną folią nawet z atestem bo atest jest na folie a nie na oklejenie folią fakt że bardzo znikomy procent policji posiada przyżąd do sprawdzenia przy kontroli przepustowości światła nie zmienia sytuacji że jak się uprą to i bez przyżądu w najleprzym przypadku każe ci to zrywać. Ja mam oklejone wszystkie szyby "dozwolone" tzn. pomijając w/w super czarną i też ładnie wygląda a przedewszystkim latem używam mniej klimy bo nienagrzewa się tak bardzo w środku. Na całośc starczyła mi jedna paczka z dużym zapasem , kosztowała 30 zł. i cały dzień roboty ale warto było. Najgorszy jest tył 70% czasu oklejania. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 17-04-2006, 18:36
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | zaspiewali mi okolo 500zl |
to drodzy Ci panowie z JAAN'a
za przyciemnienie tylnich szyb od bagaznika, szyby w klapie i tylnich szyb od pasazerow zaplacilem 350 zł
do tego pozniej doszly przednie szybki oraz tylnie swiatla, z tego co pamietam 210 zł
czyli laczine 510 zł z tylnimi swiatlami, mysle ze za swiatl a wzielo z 60 zł wiec odejmujac ta kwote, za przyciemnienie CAŁEGO auta zaplacilbym ok 450 zł (nie zapominajac ze byl to kombiak ) wiec panowie ZA DRODZY .
za wszystkie szybki powinienes zaplacic ok 350 zł a nie 500 |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 19:02
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | za wszystkie szybki powinienes zaplacic ok 350 zł a nie 500 |
Albo zrób to sam do czego namawiam bo nie jest to aż takie trudne tylko troche pracochłonne jak robiłem drugi mój samochód to poszło o wiele szybciej i lepiej |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 19:08
|
|
|
shovel napisał/a: | przednich nie wolno, żadna folia, nawet najjaśniejsza nie przejdzie na przedniej szybie - straciłem przez to 2x dowód rej... |
Czyli chodzi o sam fakt istnienia folii, chocby przezroczystej? Bo jezeli sa jakies normy, ktore mowia, ze np "szyba przednia powinna przepuszczac swiatlo w XX%" i te normy moja folia bedzie spelniala, a mimo to sie przyczepia to normalnie nie odpowiadam za siebie i predko sie po takiej kontroli nie zobaczymy...
Oczywiscie, ze bede sam przyciemnial. Szkoda kasy zeby placiz za tak banalnie prosta robote |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 19:21
|
|
|
szyba przednia w mitsu ma przepuszczalność światła 82,1% (brązowa) i 78% (zielonkawa).
minimalna przepuszczalność to 70%.
u mnie folia "20tka" na przodzie zmniejszyła przepuszczalność do 46,1%. |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 19:35
|
|
|
Ja mam niebieska, nieoryginalna - NORD-GLASS. Misiowa zbilem podczas mycia jakies pol roku temu. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-04-2006, 20:15
|
|
|
nord glass trzyma przepuszczalnosc swiatla jak orginal |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2006, 20:33
|
|
|
Ale one wcale nie sa ciemne. Troche widac ze nie sa biale, ale troche... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-04-2006, 20:52
|
|
|
mam u siebie szybke nordglass z przodu i po badaniu ma przepuszczalnosc z tego co pamietam 83%(czyli prawie jak orginal - minimum chyba jest 80 albo 75%), boczne orginalne maja ok. 76% czyli mozna je przyciemnic o 6% |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 17-04-2006, 20:59
|
|
|
Z tego co wiem nawet folia antywłamaniowa na przednich bocznych sprawi że przepuszczalność będzie mniejsza niż 70%. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|