|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Problem, ale tylko w ciepłe dni |
Autor |
Wiadomość |
mikocha
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-11-2008, 13:44 [Cari 1.8 GDI] Problem, ale tylko w ciepłe dni
|
|
|
Witam!
Od 3 lat posiadam Carismę 1.8 GDI i od początku męczą ja te same problemy z którymi próbowało uporać się wielu specjalistów jednak skutki ich działań były krótkotrwałe. Może któryś z kolegów MitsuManiaków spotkał się z czymś podobnym: problem występuje tylko w ciepłe dni powyżej 15 stopni wtedy Carisma po rozgrzaniu na biegu jałowym gaśnie, w korkach muszę cały czas dodawać gazu co jest bardzo denerwujące, jednak większym problemem jest to,że czasami słychać charakterystyczny klekot, auto gaśnie nie pomaga nawet dodawanie gazu i po chwili z pod maski wydobywają się kłęby białego dymu. Czyszczenie przepustnicy pomaga na ok 1000 km i problem powraca , auto ma wymieniony rozrząd, świece, olej itp.
Jednak najdziwniejsze jest to, że w chłodniejsze dni auto pracuje bezproblemowo.
Jeżeli ktoś spotkał się z czymś podobnym bądź wie co to może być, to proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-11-2008, 16:01
|
|
|
A nie ubywa ci przypadkiem płynu chłodniczego? Sprawdź w chłodnicy (uwaga silnik musi być zimny) i w zbiorniku wyrównawczym. Miałem podobny problem, po zakupie mojej Carismy. Okazało się, że był uszkodzony zawór ciśnieniowy w korku chłodnicy (a w zasadzie jego brak bo chyba jakiemuś mądremu odpadł). Nie podnosi się temperatura na wskaźniku? Faktycznie słychać było klekot jakby jakiś przekaźnik cykał, i spod maski wydobywała się para. Zakup używanego korka z zaworkiem 0,9 BAR za 10PLN rozwiązał cały problem. od tego czasu nie miałem problemów. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
mikocha
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 18-11-2008, 17:59
|
|
|
Już sprawdzałem poziom płynu chłodzącego - jest w normie. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 18-11-2008, 19:21
|
|
|
sprawdź tez czy puszcza ci ciepłą wodę na długi obieg może po prostu masz termostat zblokowany i mieli ci na krótkim cały czas nie wiem gdzie znajduje się termo włącznik wentylatora chłodnicy ale podejrzewam że gdzieś jest wkręcony za termostatem także jeżeli ci cały czas mieli na krótkim obiegu wentylator prawdopodobnie się nie załącza, to samo dzieje się jeżeli termostat jest zblokowany w pozycji otwartej wtedy wentylator załącza się tylko sporadycznie kiedy uda nam się zagrzać całą wodę w układzie. jeżeli wentylator nie działa to dobrze było by również sprawdzić sam termo włącznik i jeżeli steruje on przekaźnikiem warto również sprawdzić przekaźnik. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-11-2008, 22:10
|
|
|
Jeżeli się gotuje, to muszą być jakieś ubytki. Sprawdź ten korek od chłodnicy, sprawdź termostat, bo tak jak mówi kolega może być zablokowany i działa tylko mały obieg cieczy chłodzącej, sprawdź czy się włączają wentylatory chłodnicy, no i pytanie czy masz sprawną pompę wody układu chłodzącego? Jacy specjaliści ci to naprawiali, skoro to ewidentnie układ chłodzenia szwankuje? 3 lata się męczysz, współczuję. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
|
|