Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój Gal SE po ostrzale...gradu
Autor Wiadomość
irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-11-2008, 21:00   Mój Gal SE po ostrzale...gradu

Witam.
Pewnego dnia nadażyła się okazja w pobliskim salonie Mitsubishi w niemczech Galanta SE 2,5 v6.
Jest to rocznik 99 - pierwsza rejestracja 06.2000r.
Posiada już zegary High Contrast. ogólnie autko po liftingu.

2 mc wcześniej, kosztował 8999 Euro. Stan licznika 64 tys. km. Było to auto serwisowane od samego początku do końca właśnie w tym salonie.
Pewnego czerwcowego wieczorku nadciągnęła chmura i.... ostrzelała własnie tegoż galanta i pobliskie auta gradem. Galant był najmniej poszkodowany a jego cena spadła do takiego stopnia, że musiałem go kupić. Nie miałem wtedy pojęcia nic o galantach, nie wiedziałem nawet czy to GDI czy 2,5, po prostu nawet bez jeżdżenia nim, po prostu kupiłem :)
Dopiero po zapłaceniu pierwszy raz się przejechałem do domu. Autko po prostu Perfect !
Nigdy nie było palone w środku, tapicerka nie zniszczona.. można powiedzieć, że jak z salonu.

A o to z dni zakupu:

Potem galant dostal gaz- BRC 24 FLY SEQUENT i odrazu czekała mnie wymiana świec..
Doszedł jeszcze alarm...

no i jak widać, Maska, dach, klapa tylnia oraz słupki do robienia..
Ktoś na forum pisał , że znajomy robił ponoć po gradobiciu mazdę... Proszę o sugestie warsztatów które się tym zajmują.
Maskę i klapę tylnią raczej będzie trzeba wymienić, ale słupki i dach do wyciągnięcia..
Na razie Galant ma jeździć. Aktualnie ma już 80 tys. przebiegu i jest po wymianie rozrządu.

A tutaj wersja zimowa:

Autko rzuca się w oczy poprzez swój specyficzny wygląd, ale jak zobaczyłem te auta po grabiciu to byłem w szoku... i każdy własnie tak reaguje jak widzi to autko :)
Ostatnio zmieniony przez irekkczek 06-08-2010, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 17-11-2008, 01:07   

Nie jest zle i tak jest piękny!!! Niewiem czy bym robił te wgniotki...
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-11-2008, 07:30   

Galant fajny - dla mnie liczy się głównie stan techniczny, nie wygląd - ale gazownika to masz do zabicia.......zdecydowanie za daleko dysze gazowe od wtrysków bezynowych..... układ zapłonowy nie będzie miał lekko

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2008, 09:32   

rosomak1983 napisał/a:
...Niewiem czy bym robił te wgniotki...

duzo osob tak mi mowilo, zresztą ja tez tak mowie.. na razie tylko mysle o zrobieniu tego...

Bartek napisał/a:
ale gazownika to masz do zabicia.......zdecydowanie za daleko dysze gazowe od wtrysków bezynowych..... układ zapłonowy nie będzie miał lekko

hm.. widzialem instalacje gdzie wtryski jeszcze dalej byly, np kolega w audicy ma calkiem z boku wtryski.. jak na razie nie czulem niepokojących sytuacji, gaz chodzi b. dobrze i oby tak dalej, ale jak to mówią od gazu trudno trafić na fachowca...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-11-2008, 10:07   

Wtryski to wtryski, ale dysze gazu muszą być jak najbliżej wtrysków benzynowych......

irekkczek napisał/a:
od gazu trudno trafić na fachowca

wcale nie, ale nie można szukać gazownika, który założy pełny wtrysk za 2000 do V6.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 17-11-2008, 10:29   

mój dach wygląda podobnie. I nie wiem czy będę to kiedyś robił, skoro planuję mieć to auto do końca jego (lub mojego ;) ) żywota
Poza tym śliczny gal :)

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2008, 11:29   

Bartek napisał/a:

irekkczek napisał/a:
od gazu trudno trafić na fachowca

wcale nie, ale nie można szukać gazownika, który założy pełny wtrysk za 2000 do V6.....

ja nie szukałem gdzie taniej, ale wcześniej vectre robili mi w tym zakładzie i nigdy nie miałem problemów z gazem itd. i nie był to tani zakład , gaz kosztowal mnie 3800. Naiwercili mi kolektor bo pewnie tak było im najwygodniej, ale cóż, nic na to już nie poradzę...

pawela napisał/a:

mój dach wygląda podobnie. I nie wiem czy będę to kiedyś robił, skoro planuję mieć to auto do końca jego (lub mojego ) żywota

maske i klapę tylnią raczej planuję wymienića co z resztą to zobaczymy :) [/quote]

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 17-11-2008, 12:36   

To ja pisałem o tej mażdzie. Była robiona w okolicach kozienic bodajże. Jak wróci kumpel z wydziału to zapytam go o kontakt i podeślę na PW. jakbym zapomniał, to przypomnij na mail ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 18-11-2008, 22:58   

To się naprawia wyciągarką do wgniotów np: firmy HIRANE AUTOSPOTTER http://www.usaspotwelding...entpullers.html Przygrzewasz elektrodę do blachy i wyciągasz np: młotkiem ślizgowym, albo wyciągaczami dźwigniowymi:

Mam takie urządzenie pokazowe w serwisie i mogę udostępnić blacharzowi na terenie Poznania. Jak się z jakimś zaufanym umówisz i przyjedziesz, to dostarczę urządzenie i zrobimy pokaz, podczas, którego ci wyciągnie wgnioty.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 19-11-2008, 01:24   

wichura1, jestem pod wrażeniem !!!!
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-11-2008, 09:38   

tylko tu dochodzi jeszcze kwestia lakierowania calego auta - wiadomo jak rdza na blotnikach itp. to mozna robic, ale sa tez metody bezszkodowe usuwania uszkodzen po gradzie - w ktorych nie trzeba lakierowac auta
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 19-11-2008, 12:43   

Matejko to jest właśnie metoda bezszkodowa nie wiercisz otworów, ani nie spawasz. To są zgrzewy. VW używa tej metody na lini produkcyjnej gdy znajdzie jakieś uszkodzenie w wyprodukowanym pojeździe. Jeżeli masz profil zamknięty, to jak chcesz wyciągnąć? Jeżeli myślisz, że się obędzię bez malowania, to jesteś w błędzie.

edit: poza tym te zgrzewy to tylko punkty na blasze, jak jest zdolny blacharz, to nie będzie dużych śladów. Kolega miał robioną 2 lata temu Hondę Civic 99' tą maszyną, jak na razie wszystko OK, czyli ocynk nie został zniszczony. Na rysunku poniżej masz pokazane różnice pomiędzy metodą wiercenia i przygrzewania.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-11-2008, 14:34   

no ogladalem tam te strone co podales wyzej to bylo pokazane ze pozniej to co przylutowalismy trzeba oderwac jakos,
a sa firmy co naprawiaja takie wgniecenia bez lakierowania bez lutowania tylko na zasadzie przyssawki :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 19-11-2008, 15:32   

Wysłałem irekkczek kontakty do osób które to naprawiają. Nie wiem jaka to metoda, ale po naprawie nie trzeba lakierować. Kolegi rodzice naprawiali mazdę po silnym ostrzale gradu, nawet szyba zbita. Koszt coś koło 2800. Podobno na śląsku jest sporo fachowców od tego. W sezonie wyjeżdzają do niemiec. Cały sprzęt mieści się w walizeccze i kosztuje 4tys euro ze szkoleniem. Koleś w Warszawie bierze 150zł od dołka, ale naprawiwa głownie wgniotki parkingowe, np od drzwi, a terminy ma pozajmowane :D Niezła kalkulacja.

Tutaj macie link do firmy w której naprawiali samochód: http://www.bielsko.biala.pl/1374,bazaDanych

Być może uda mu się przywieźć w weekend zdjęcia przed i po to wrzucę.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 19-11-2008, 16:07   

To chyba musi być magnetycznie bo innej możliwości nie widzę.

Odpowiedz do tematu