1.8 GDI Dwa szybkie pytania |
Autor |
Wiadomość |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:33 1.8 GDI Dwa szybkie pytania
|
|
|
Witam po raz pierwszy wszystkich miłośników lub tylko posiadaczy Mitsubishi. Ja na razie jestem tylko posiadaczem. Kupiłem nie dawno i na razie mam dwie sprawy. Proszę doradźcie jak ustawić klimatronik na zimę ? (czy z *, *eco, lub bez tego) oraz czy przed odpaleniem silnika trzeba czekać na zgaśnięcie kontrolki engine check ? z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi. |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:43
|
|
|
W zime powinienes jezdzic bez kilmy (*, *eco), tylko na zwyklej nagrzewnicy. A co do CE, ja nie czekam, odpalam, i jade. |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:45
|
|
|
Kontrolka sama gaśnie po kilku sekundach. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:51 Re: 1.8 GDI Dwa szybkie pytania
|
|
|
Budrys napisał/a: | Witam po raz pierwszy wszystkich miłośników lub tylko posiadaczy Mitsubishi. Ja na razie jestem tylko posiadaczem. Kupiłem nie dawno i na razie mam dwie sprawy. Proszę doradźcie jak ustawić klimatronik na zimę ? (czy z *, *eco, lub bez tego) oraz czy przed odpaleniem silnika trzeba czekać na zgaśnięcie kontrolki engine check ? z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi. |
Kolego w zimie nie musisz jeżdzić na klimie cały czas ale co jakieś dwa tygodnie powinno się włączyć klimę choć na 10 min. celem przesmarowania-konserwacji układu.tak przynajmniej zalecają mechanicy od klimy.Co do engine check nie ma znaczenia czy czekasz aż zgaśnie,czy palisz od strzała. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
Raffil
Mitsumaniak GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:57
|
|
|
Jesli chodzi o kontrolke to ja czekam az zgasnie.. Tlumacze sobie to tym ze przeciez przy uruchomieniu zaplonu musi zostac przeprowadzony test czy wszystko jest ok i nie przeszkadzam temu procesowi.. zgasnie - jest oki; nie zgasnie - lipa..
Pozdr |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

|
Wysłany: 26-11-2008, 20:11
|
|
|
To fajnie. a na przykład mogę jeździć na auto ? i tylko ustawić temp. (podobno auto steruje też intensywnością dmuchawy i kierunkiem, i czy w tym trybie nie włączy się klima?). |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 26-11-2008, 20:30
|
|
|
Budrys napisał/a: | To fajnie. a na przykład mogę jeździć na auto ? i tylko ustawić temp. (podobno auto steruje też intensywnością dmuchawy i kierunkiem, i czy w tym trybie nie włączy się klima?). |
Kolego w trybie auto klimatronic zawsze chodzi z włączoną spreżarką czyli na klimatyzacji. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

|
Wysłany: 26-11-2008, 20:32
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
daroslo
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1,8 16V GLX
|
Wysłany: 26-11-2008, 20:52
|
|
|
jurekkraków napisał/a: | Budrys napisał/a: | To fajnie. a na przykład mogę jeździć na auto ? i tylko ustawić temp. (podobno auto steruje też intensywnością dmuchawy i kierunkiem, i czy w tym trybie nie włączy się klima?). |
Kolego w trybie auto klimatronic zawsze chodzi z włączoną spreżarką czyli na klimatyzacji. |
W trybie auto klimatronic chodzi z włączoną sprężarką przy temperaturze teoretyczenie >+5*C , poniżej tej temp sprężarka poprostu się nie załączy.
W/g mnie lepiej mieć na AUTO, jest lepsza gospodarka ciepłem, komfort i nie trzeba co raz pchać palców w nastawy.
Po za tym klimatronic zacznie grzać kabinę jak czynnik chłodzący uzyska odpowiednią temp, czyli jak silnik złapie odp. temp. a nie odrazu na chama jak w manualu zabiera się ciepło z silnika do kabiny, chyba ważniejsze jest nagrzanie silnika a dopiero kabiny chociażby dla ekonomiki i przedłużenia żywotności silnika. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 26-11-2008, 21:27
|
|
|
Zacznie grzać tak samo jak na manualu.
Zresztą każdy chyba wie jak ten tryb auto potrafi w cari działać:P |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2008, 21:43
|
|
|
Raffil napisał/a: | Jesli chodzi o kontrolke to ja czekam az zgasnie.. Tlumacze sobie to tym ze przeciez przy uruchomieniu zaplonu musi zostac przeprowadzony test czy wszystko jest ok i nie przeszkadzam temu procesowi.. zgasnie - jest oki; nie zgasnie - lipa..
Pozdr |
ja robię tak samo. Cały proces trwa kilka sekund więc mogę zaczekać... |
|
|
|
 |
|