Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
Autor Wiadomość
eddi1977 
Forumowicz

Auto: uno 900 :)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-11-2008, 22:17   [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Witam,Jak wrzucam biegi to muszę wciskać pedał sprzęgła w podłogę np jedynkę ale jak już puszczam sprzęgło ruszając to zaczyna ruszać jak jest w wyższym położeniu,czy to jest normalne?może można coś z tym zrobić?może linkę podciągnąć czy coś?
Ostatnio zmieniony przez Owczar 29-08-2010, 16:44, w całości zmieniany 2 razy  

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 26-11-2008, 22:43   

Z linką cięzko ponieważ z tego co wiem to w Galantach sprzęgło sterowane jest hydraulicznie. Jeżeli jesteś pewny docisku to może masz problem z wysprzęglikiem lub pompką. Na początek polecam spróbować odpowietrzyć układ. Kalamitka jest przy wysprzęgliku. Powodzenia

--------------------------------------------------------------------------------

koper201 
Nowy Forumowicz

Auto: 2,5 V6 97 Kombi
Wysłany: 26-11-2008, 23:37   

ja mam te same objawy, chyba zakupie sobie nowa pompke sprzegla z jakiegos rozbitego gala (nowa o ile mnie pamiec nie myli ponad 600zl). Taka byla sugestia mechanika. Wczesniej myslalem ze to stary olej w skrzyni-wymienilem, nie pomoglo. Nawet sie do tego przyzwyczailem, ale gdy tylko wsiade do innego wozu(bzyczka o "mocy" 69km ale za to biegi chodza 1 palcem) to po prostu krew mnie zalewa w Galancie :)

q67 
Mitsumaniak

Auto: EA2W Galant 2.0 SE kombi 98'
Wysłany: 27-11-2008, 06:51   

koper201 napisał/a:
ja mam te same objawy, chyba zakupie sobie nowa pompke sprzegla z jakiegos rozbitego gala (nowa o ile mnie pamiec nie myli ponad 600zl). Taka byla sugestia mechanika. Wczesniej myslalem ze to stary olej w skrzyni-wymienilem, nie pomoglo. Nawet sie do tego przyzwyczailem, ale gdy tylko wsiade do innego wozu(bzyczka o "mocy" 69km ale za to biegi chodza 1 palcem) to po prostu krew mnie zalewa w Galancie :)

Można jeszcze kupic zestaw naprawczy . W IC to koszt kilku zł :)

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 27-11-2008, 07:39   

Nie wiem czy też macie takie objawy ale mi biegi troszkę gorzej wchodzą jak jest ciepło (lato) i do tego saochód się nagrzeje. Jak jest chłodno albo wręcz zimno jest lux. Zaznaczę że olej wymieniony. Problemy bywały przy redukowaniu 3na2 i 4na3.

--------------------------------------------------------------------------------

nightfly 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DiD 2010r.
Wysłany: 27-11-2008, 09:57   

Marti napisał/a:
Nie wiem czy też macie takie objawy ale mi biegi troszkę gorzej wchodzą jak jest ciepło (lato) i do tego saochód się nagrzeje. Jak jest chłodno albo wręcz zimno jest lux. Zaznaczę że olej wymieniony. Problemy bywały przy redukowaniu 3na2 i 4na3.

Witam ja mam wręcz odwrotnie i tez problem z jedynką ale troszke poprawiłem to odkręcając śrubę na pedale (z tyłu) sprzęgła (tak troszke oczywiście :) ) - olej tez wymieniony.

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2008, 11:46   Podobne objawy ale...

Witam nie chcę zakładać nowego wątku bo mam E88A ale podczepię się pod temat : Mianowicie mam podobne objawy przy zwalnianiu sprzęgła raz wychodzi tak że pedał lekko odbija a drugi raz twardo czyli prawidłowo... Lecz największym problemem jest to że zaczyna mi się ślizgać sprzęgło !!! :( Odpowietrzyłem układ i nic :( Pytanie czy mam sprzęgło do wymiany czy coś jeszcze sprawdzić ?

koper201 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-11-2008, 16:29   

q67 napisał/a:
koper201 napisał/a:

Można jeszcze kupic zestaw naprawczy . W IC to koszt kilku zł :)

precyzyjniej? prosze :)

q67 
Mitsumaniak

Auto: EA2W Galant 2.0 SE kombi 98'
Wysłany: 27-11-2008, 17:19   

jeśli chodzilo ci o wysprzeglik to tu masz link do zestawu naprawczego do twojego modelu http://sklep.intercars.co...sk=O&lang_id=PL

eddi1977 
Forumowicz

Auto: uno 900 :)
Wysłany: 30-11-2008, 18:28   

U mnie biegi wchodzą lekko tylko to wciskanie sprzęgła,spróbuje z tym odkręceniem śruby na pedale jak będę miał warunki

koper201 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-12-2008, 19:44   

tak odgrzebałem troche temat ale właśnie jestem na etapie wymiany pompki sprzęgła, nawet znalazłem galanta anglika z którego taka pomkę bym wziął, ale teraz nasuwaja mi sie pytania:
1) czy taka pompa sprzęgła angielska może z jakiś względów u mnie nie pasować ?
2) czy pompa z Gala 2.0 VI gen bedzie pasowała u mnie ( 2.5 V6 )?

Dzięki , pozdrawiam

marexi 
Mitsumaniak

Auto: EJ9
Wysłany: 16-12-2008, 20:14   

u mnie sprzeglo lapalo na samym koncu(po wcisnieciu pedala do konca) i biegi mi sie slizgaly i wymienilem cale sprzeglo - koszt 600zl nowe i juz jest luxus:) moze to sprobowa?
97' L - E5CW :( :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2008, 14:45   

długo jeździłeś marexi na starym sprzęgle ? Jakie były końcowe objawy - wpadło Ci w podłogę ?

marexi 
Mitsumaniak

Auto: EJ9
Wysłany: 17-12-2008, 16:20   

kupilem z takim sprzeglem autko ma 240tys km i na tym sprzegle zrobilem 2 tys mk i juz mialem klopoty ze zmiana i w ogole, moznyby powieziec ze wpadlo w podloge, musialem bardzo mocno wciskac bo jak nie mialem do konca wcisnietego i mialem pierwszy bieg to sam jechal do przodu jakbym na polsprzegle ruszal dlatego tez wymienilem i juz po klopocie,
97' L - E5CW :( :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2008, 10:13   

Dzięki marexi za info mnie też czeka wymiana po nowym roku zastanawiałem się tylko czy dojadę na sylwestra ;-) Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu