Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 2.5] ABS zbyt szybko łapie..?
Autor Wiadomość
irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2008, 19:12   [EA5A 2.5] ABS zbyt szybko łapie..?

Witam.
Mam EA5A 99 r Sport Edition.
Wymieniłem hamulce(tzn. klocki tył+tarcze przód z klockami) i po tym się chyba zaczęło. Przed było ok. Płyn odpompowałem do odpowiedniego stanu.

Jadę nawet powoli i naciskając nawet delikatnie stuka mi abs. Przy większych prędkościach zjawisko to rzadziej występuje.
Może jakiś czujnik albo coś... nie działa wyszukiwarka i nie moge nic znaleźć. Proszę o opinie jak miał ktoś taki problem. Dzięki i pozdrawiam

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2008, 19:52   

A przy wymianie nie przestawiłeś któregoś z czujników w kołach?

[ Dodano: 15-10-2008, 19:53 ]
A przy wymianie nie przestawiłeś któregoś z czujników w kołach? Sprawdź czy odległość czujników od tego ząbkowanego pierścienia jest taka sama.

shrek_x_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi galant
Wysłany: 08-11-2008, 23:47   

sprawdz koronki na przegubach zewnętrznych,moze niedouczony mechanik potraktował je młotkiem ja miałem tak na lewym kolei ABS reagował nawet przy 90 km :roll: :roll: :roll: :roll: /h

[ Dodano: 08-11-2008, 23:48 ]
ps.poprostu mogła peknąć i uleciał kawałek :cry: :cry: :cry:

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 09-11-2008, 19:15   

ja mialem dokladnie odwrotna sytuacje, przed wymiana tarcz, jak sie rozgrzaly to na suchym asfalcie, przy niezbyt mocnym hamowaniu zalaczal sie abs, po wymianie tarcz problem zniknal, od kilku tygodni zapomnialem, ze mam abs... oczywiscie nie mialem jeszcze awaryjnego hamowania wiec nie wiem jak sie zachowa w normalnej sytuacji

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 10-11-2008, 17:31   

wg mnie, przy wymieanie walnęli w pierścien abs i jest pęknięty, przez co się 2 zęby rozjechały i przekłamują czujnik...
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 10-11-2008, 17:54   

u mnie ABS łapie jak jade nawet 30, czuc ze pedal stuka. a nic przy tym ruszane nie bylo.

win_p 
Forumowicz
PREZES

Auto: Galant 2.0 16v 1997r automat
Wysłany: 10-11-2008, 18:10   

wedlug mnie jest to raczej kwestja zlego ustawienia (przestawienia) czujnika jesli czujnik jest za blisko kola zembatego to za szybko bedzie lapal jesli za daleko to za pozno albo wogole. jesli nie stwierdzacie mozliwosci przesuniecia czujnika i nie widac sladow na nim aby sie przesunol z obejmy to polecam odloczenie aku tzw. twardy reset moze to cos da (jesli to blad kompa to moze to pomuc powrucic do ustawien fabrycznych)

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 11-11-2008, 15:31   

Odległości oczywiscie trzeba sprawdzic, ale raczej obstawiam uszkodzony pierścień. Czujnik jest zabudowany , tak że raczej przesunąć się go za bardzo nie da...
Hard reset nic nie pomoże, abs ma swojego kompa, i resetuje sie go inaczej, opis w manualu
Pomoc dla Kamilka

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2008, 18:39   

u mnie okazalo się , że jedna z zębatek jest pęknięta i teraz szukam jej do kupienia, bo jeżdże bez abs'u i ze świecącą się lampą abs

a przyczyna pęknięcia zębatki niestety nieznana , nic przy niej nie ruszałem. pozdrawiam

autoR
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 21:19   

To jak znajdziesz daj znać gdzie bo moja szwagierka poszukuje.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 12-11-2008, 10:20   

Japeneze ma, A przynajmniej miał jak ja szukalem, na szczescie u mnie udało się zębatki zespawać. A uszkodzone zostały podczas wymiany przegubów - przez specjalistów... oczywiscie.
Pomoc dla Kamilka

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2008, 19:37   

dokładnie. Wczoraj dzwoniłem i akurat miał jedną. Musisz próbować może trafisz jak będzie miał

tsteryd
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 08:13   

witam , dzieki wam doszedłem co boli mojego Gala , pęknieta zebatka , pierscien abs ,
abs włącza sie na suchym nawet przy 5 na godz.

czy mógłby mnie ktos skierować gdzie mam szukac takiej zębatki ?na allegro słabo ,
z góry dzieki za pomoc

tompi30 
Nowy Forumowicz

Auto: GALANT EA5W 2.5 AUT.
Wysłany: 29-11-2008, 10:51   

u mnie znowu brak abs na komputerze wyszło że niedziała czujnik lewy przód wszystkie równo pokazują prędkość a ten wcale okazało sie że ktos kiedyś łączył kable od niego (przecięte były czy co) odizolowałem polutowałem na nowo ale nic z tego, czujnika samego kupić nie idzie szukałem już troche jak rozmawiałem z gośćmi co handlują częściami to nie idzie go wyjąć bez uszkodzenia i troche lipa a zadzwoniłem do aso o nowy to nieźle pojechali 1007,00zł

miziek
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 11:37   

ja ostatnio mialem cos dziwnego z ABS normalnie smierc w oczach ;/ jade sobie jakos 20km/h legalnie przed skrzyzowaniem naciskam hamulec a tu mi odbija i odbija ABS caly czas (czyt. zero hamulca) no ale w koncu docislem do podlogi puscilem sprzeglo i wyhamowalem silnikiem po zatrzymaniu sie i ruszeniu wszystko bylo w porzadku droga nie byla oblodzona, zwirku tez nie bylo. Ktos kiedys mial cos podobnego ?

PS sry za interpunkcje ;>

Odpowiedz do tematu