Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Prawdopodobnie problem ze sprzęgłem....
Autor Wiadomość
oczkopl7 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt IV CA0
  Wysłany: 30-11-2008, 14:36   [CA4A 1.6] Prawdopodobnie problem ze sprzęgłem....

Witam.

Zacznę od tego, że kupiłem niedawno colta nie wiem czy było wymieniane sprzęgło itp. Ale do rzeczy. Przez 1000 km jeździłem normalnie zero problemów. Wczoraj momentalnie coś się pokrzaniło. Na 2 lub 3 kiedy mam powiedzmy 2 tysiące obrotów wciskam gaz do końca i nagle auto przybiera na obrotach do ok. 2.8 lecz do tego momentu nie przyspiesza jak powinno. Po przekroczeniu 2.8 jest OK rwie do przodu. Wspomniany problem nie występuje na 1 ruszam.... mam 1.5 tysiąca gaz do końca i leci do 7k NORMALNIE !! wbijam 2 i mam 5000 i dalej jest normalnie wszystko ciągnie problem jest tylko od 2 - 3 tys. Strzał ze sprzęgła na 1 pisk opon rwie do przodu. Ciągłe wciskanie i puszczanie gazu na 1 rwie jak głupi głowa mi lata itp. na dwójce też tak mogę ale jak przekroczę 3 tysiące. Zaciągam ręczny puszczam sprzęgło powoli elegancko ciągnie do przodu. Nie gaśnie. Kiedy silnik się nagrzeje jest troszke lepiej oraz jak przełączę na gaz troszkę to ustaje ale dalej jest odczuwalne. Jesli zaczynam ostrą jazdę kręcę do 6 - 7 tyś. Każdy bieg nie ma czegoś takiego. Proszę o wasze opinie co mogło się stać ??

Dziękuje.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2008, 15:04   

Nie można wykluczyć ślizgającego się sprzęgła, ale maks. moment obrotowy Twojego auta przypada na 3500 rpm, zatem nie licz na kosmiczne przyspieszenie poniżej tej wartości.
Dodatkowo:
1. Na zimnym silniku nie pałuje się tak auta.
2. To całkiem normalne, że na gazie, moc jest nieco niższa.

oczkopl7 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt IV CA0
Wysłany: 30-11-2008, 17:29   

Właśnie wróciłem z małego testu...

Rozgrzałem auto dobrze. I muszę powiedzieć ze problem zniknął. Czy to na gazie czy na benzynie. Czy ktoś może mi powiedzieć, przybliżyć na co należy spojrzeć. Co zobaczyć lub ogólnie jaka jest tego przyczyna ?

Odpowiedz do tematu