Dystanse mdf do Carismy |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz112 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2006, 14:21 Dystanse mdf do Carismy
|
|
|
Mam zamiar zamontowac głośniki 165mm w przednie drzwi,i pytanie czy do montażu potrzebne są dystanse mdf?Szukałem na necie ale nigdzie do tego modelu nie ma,czy można je zastapić uniwersalnymi,jak tak to jakimi?Moze juz ktoś miał podobny problem i gdzieś znalazł takie które pasują? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2006, 16:35
|
|
|
ja znalazlem u rzemieslinka ktory mi je zrobil z aluminium,
w kazdym zakladzie zrobia ci takie z mdf-u albo mozesz nawet sam sobie takie zrobic.
gdzies na tym forum sa chyba moje fotki jak to wyglada. |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2006, 21:07
|
|
|
wcale nie musi być mdfka, wystarczy, że kupisz zwykłą wiórówkę, wytniesz pierścienie, okleisz materiałem, wytniesz dziurę w boczku i przykręcisz. I tyle roboty. Pikuś. |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2006, 19:04
|
|
|
Jeśli ktoś nie chce sam się w to bawić, są gotowe z plastiku. Ja dopasowałem je bodajże od Punto a kupiłem je w Narauto na stoisku z głośnikami. |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2006, 23:13
|
|
|
jak duzo miejsca zostaje po wycieciu dziury? Bo sie przymierzam do zalozenia jakis 17 na dystansach, i jeszcze mi powiedzcie co trzeba zdjac zeby przewod przeciagnac do drzwi? Czy przewody np od centralnego nie ida przypadkiem w slupku utrudniajac baardzo dostanie sie do nich? Czy jednak jest to jakos tak zrobione ze bedzie sie dalo w miare latwo ogarnac?
No i jeszcze jakie glosniczki wchodza na tyl? i jak sie do tylnich dobrac? bo nie w nikalem a chce je zmienic.
dzieki |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 15:12
|
|
|
Znalazłem takie dystansowe obręcze, uniwersalne, w Warszawie na bazarku wolumen. |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 17:54
|
|
|
Nie pamiętam jakie wchodzą głośniki ale na forum było o tym nie raz więc wystarczy poszukać.
Aby przepchnąć kabelki do dzwi trzeba zdemontować tapicerkę dzwi oraz plastik maskujący (między dzwiami a przodem samochody)
Ja radziłbym zaopatrzyć się w kawałek drutu sprężynowego , chodzi o to aby się nie gioł o średnicy 0,5 - 1 mm. i zrobić na nim z jednej strony oczko lub poprostu go zagiąć aby w trakcie przepychania go przez zakamarki nie pokaleczyć innych kabli.
Ten drut będzie naszym szydłem do kturego za pomocą taśmy klejącej przyklejamy kabelek tak aby powstało jak najmiejsze zgrubienie.
Najlepiej rozpocząć przepuszczanie kabli od strony dzwi , uprzednio demontujemy peszelek osłaniający kable tak aby kabelek można było przeciągać na raty- przez drzwi potem przez peszelek , następnie w przedni słupek dzwi, potem prez profil zamknięty otworkiem do środka samochodu.
Ja podłączyłem pod stare kabelki od głośników w desce.
UF.
a taki efekt końcowy.
Zdięcie zostało zrobione do innych celów więc głośnik nie był w nim najważniejszy. |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 21:30
|
|
|
Nie bedzie to chyba zbyt latwe ale sprobuje
A tak btw to jak poprowadzic przewod zasilajacy z komory silnika do tylu lewym bokiem? chodzi mi o to ktoredy go puscic do srodka kabiny?? bo sie dzis przygladalem i tak troche nie bardzo to mi wygladalo, chyba trzeba bedzie wiercic?
I jak sie dostac do glosnikow z tylu? dzis zdjalem prawie caly ten plastik od gory ale nie potrafilem odczepic ostatniego zaczepu tego najblizej konca samochodu
I tam wchodza 130 czy 135? bo zmierzylem miarka ale nie jestem pewien, ale 13 napewno wejda? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-10-2006, 21:48
|
|
|
Luknij na schemat ,,interior'' co cari - tam masz zaznaczone gdzie są zatrzaski i w którą stronę pociągnąc ale jak ja robiłem instalację czujek cofania to akuratnie puszczałem kabelki pod lewym tylnym boczkiem w bagażniku i o ile pamiętam to plastik/boczek spod głośnika to tak lekko ciut do przodu i potem do wnętrza i mi zszedł z zatrzasków - zostały na swoich miejscach ale tak jak mówię - lukaj w manuala bo szkoda to połamać a pamięć zawodna i mogę się mylić... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 09:34
|
|
|
Z lewuj strony w komorze silnika jest przejście na kabelki uszczelnione gumową uszczelką , tam gdzie od strony kabiny jest klima . Potem proponuje prawym progiem aż do tyłu. |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 13:20
|
|
|
no wlasnie nie wiem jak to sie ma do mnie bo mam kierownice z prawej strony, ale rzeczywiscie po prawej stronie komory (patrzac od przodu samochodu) jest gruba wiazka w takiej dosc sporej uszczelce, a zeby sie dostac od strony kabiny do tego miejsca to duzo plastikow trzeba sciagac?
/edit
no wiec sie pozytywnie zaskoczylem ze na tyl wchodza 17 bo jak zmierzylem przez uchylona maskownice to mi wyszlo z 13, to moze ze by 15 weszla, ale nie, to 17 slepy jestem chyba
w takim razie to chyba wrzuce jakies 2 lepsze 10 na przod w standardowe miejsca i 2 gwizdeczki na slupki i styka... z cieciem dziur, kombinowaniem z przeciagnieciem przewodow dam sobie na razie spokuj, juz mam wystarczajaco pociete palce
/
wiec dzis podlaczylem juz wszystko poza zasilaniem ktorego jeszcze nie przeciagnalem,
wiec na blasze oddzielajacej komore silnika od kabiny jest taka fajna dosc spora gomowa zaslepka niestety przechodzi ona wzglednie wysoko, tak ze chcialbym zebyscie mi powiedzieli jak sie tam dostac? to wychodzi gdzies mniejwiecej po srodku szerokosci i wysokosci poduszki pasazera, czy da rade sie tam dostac od dolu wyjmujac schowek ? czy nie bedzie dobrego dostepu? jeszcze sie nie rpzyjzalem, a duzo jest odkrecania zeby ten dol odslonic? od czego zaczac i co trzeba sciagnac?
probowalem na przod 13 jakos upchnac ale nawet jak by sie cos wycielo to i tak nie da za bardzo rady. |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 01-12-2008, 19:31
|
|
|
odświeżam temat dystansy
ktoś może je montował w carisma przed liftem? gdzie kupić? jak z plastikowymi? bo takie znalazłem, mogą być takie? jakieś porady tych którzy juz przez to przechodzili? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 01-12-2008, 19:52
|
|
|
Witam,
ja kupiłem uniwersalne okrągłe i przykręciłem je do płaskiej sklejki a ją do drzwi. Niestety jeszcze nie podłączyłem zasilania, więc nie powiem jak gra. |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 01-12-2008, 22:17
|
|
|
apikus napisał/a: | Witam,
ja kupiłem uniwersalne okrągłe i przykręciłem je do płaskiej sklejki a ją do drzwi. Niestety jeszcze nie podłączyłem zasilania, więc nie powiem jak gra. |
przykręciłeś do plastiku, do tapicerki? nie będzie to wpadać w rezonans? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 02-12-2008, 08:13
|
|
|
Przykręciłem do blachy drzwi. Według mnie rezonansu nie będzie.
Nie mam zdjęcia przykręconego ale mam zdjęcie drzwi przed przykręceniem, jak chcesz to podaj e-maila to Ci wyślę. |
|
|
|
 |
|