Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] carisma mi padla i nie wiem co jest
Autor Wiadomość
zaba_25 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 01-12-2008, 10:44   [Cari 1.8 GDI] carisma mi padla i nie wiem co jest

witam jestem nowym uzytkownikiem i mam nadzieje ze starzy mitsumaniaki pomoga mi z problemem.
mam to auto od ponad poltora roku i wszystko bylo ok pozatym ze czesto odpalal mi dopiero za 2 razem.
super autko ale wkoncu cos padlo.
auto dusi sie na wolnych i wiekszych obrotach.po przejechaniu kawalku drogi gasnie i nie mozna odpalic.
wymienialem juz pompe paliwa w baku,swiece,fajki od swiec,wszystkie filtry.
czy mial ktos podobny problem.

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2008, 18:35   Re: carisma mi padla i nie wiem co jest

zaba_25 napisał/a:
witam jestem nowym uzytkownikiem i mam nadzieje ze starzy mitsumaniaki pomoga mi z problemem.
mam to auto od ponad poltora roku i wszystko bylo ok pozatym ze czesto odpalal mi dopiero za 2 razem.
super autko ale wkoncu cos padlo.
auto dusi sie na wolnych i wiekszych obrotach.po przejechaniu kawalku drogi gasnie i nie mozna odpalic.
wymienialem juz pompe paliwa w baku,swiece,fajki od swiec,wszystkie filtry.
czy mial ktos podobny problem.

Kolego najprawdopodobnie padła pompa wysokiego ciśnienia i to jest moja diagnoza .Zaraz po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon/czyli jeszcze nie rozruch poczekaj z 10 sek.a póżniej kręć jeśli zaskoczy to znaczy że pompa wysokiego ciśnienia się kończy.Rozumiem że wymieniłeś również filtr paliwa ,który jest pod filtrem powietrza i bezpiecznikami.Jeśli nie może on być zamulony i pompki nie dają rady.

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2008, 20:16   

To zalezy jaki ma rocznik auta bo moze miec filtr paliwa w zbiorniku razem z pompka w modelach po lifcie tak jest. a najlepiej to podjedz do aso i zmierz cisnienie paliwa bedziesz mail pewnosc a przy okazji niech ci sprawdza mutem kody bledow.

zaba_25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2008, 10:03   

dzieki panowie za rade
carisma jest z 97 roku.filtr paliwa wymienilem.auto stoi u mechanika.powiedzial ze jakis czujnik alfa cos tam (sorry ale az tak sie nie znam) i rozdzielacz paliwa(czy pompka elektryczna) ktora znajduje sie z boku po prawej stronie silnika.
jak myslicie ma racje?
pozdro

[ Dodano: 02-12-2008, 10:06 ]
to moze to jest ta pompka cisnienia o czym ja pisalem ze po prwej stronie?

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Wysłany: 02-12-2008, 17:34   

zaba_25 napisał/a:
dzieki panowie za rade
carisma jest z 97 roku.filtr paliwa wymienilem.auto stoi u mechanika.powiedzial ze jakis czujnik alfa cos tam (sorry ale az tak sie nie znam) i rozdzielacz paliwa(czy pompka elektryczna) ktora znajduje sie z boku po prawej stronie silnika.
jak myslicie ma racje?
pozdro

[ Dodano: 02-12-2008, 10:06 ]
to moze to jest ta pompka cisnienia o czym ja pisalem ze po prwej stronie?

Ta pompka po prawej stronie silnika poniżej klawiatury to właśnie pompa paliwa wysokiego ciśnienia.Włąsnie taką miałem diagnozę problemów u Ciebie.Jeśli ona się kończy staraj się kupić dobrą używaną bo cena nowej powali Cię na kolana.

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Wysłany: 03-12-2008, 12:15   

Wlasnie wrocilem z komputera. Diagnoza: blad 56, czyli pompa wysokiego cisnienia do wymiany, pomyslalem spoko, troche to drogie bedzie, ale po obejzeniu allegro szczena mi opadla :banghead:
Niech mi ktos kiedys powie ze Mitsu jest tanie w utrzymaniu, tanie czesci, i ze prawie wogole sie nie psuje, a jak o nia zadbamy to sie nam odwdzieczy. Napluje mu w twarz, zasmieje sie i sobie pojde dalej.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2008, 14:00   

crimi napisał/a:
Wlasnie wrocilem z komputera. Diagnoza: blad 56, czyli pompa wysokiego cisnienia do wymiany, pomyslalem spoko, troche to drogie bedzie, ale po obejzeniu allegro szczena mi opadla :banghead:
Niech mi ktos kiedys powie ze Mitsu jest tanie w utrzymaniu, tanie czesci, i ze prawie wogole sie nie psuje, a jak o nia zadbamy to sie nam odwdzieczy. Napluje mu w twarz, zasmieje sie i sobie pojde dalej.

no ciekawa opinia proponuje wiec zmienic auto na mniej awaryjne i po roku lub dwa podzielic sie wrazeniami

proponuje jakiegos opla bedziesz miał tanie czesci i duzo złomu na szrocie

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2008, 18:40   

a ja proponuje sie nie przejmowac takimi stwierdzeniami.najlepiej zamien na forda-------ford......wort.

crimi 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2008, 22:35   

Szczerze? Mialem Polo (w sumie nadal jest w rodzinie, brat teraz pomyka nim z usmiechem na twarzy) z '91r. z przebiegiem rowniez prawie takim samym jak obecna Carisma, i procz podstawowych spraw nie robilem w sumie nic. A silnik w Polo niemial lekkiego zycia pod moim butem, Cari przy tym to emeryt, a co do Fordow i Oplow, sory, ale tego bym napewno nie kupil. Wymienie w Cari to co trzeba i zobaczymy, co w przeciagu roku sie popsuje. Poki co to Mitsu stawiam na nie najlepszej opinii u mnie. Stwierdzam to rowniez po tematach i postach na ich temat (szkoda ze wczesniej nie trafilem na te forum). Prawde mowiac, zawiodlem sie na cenach czesci tak "niemlodego" auta. A czy trwalych czesci? To sie jeszcze okaze. Nastepnym moim autem bedzie Skoda 105S, i 10tys PLN za ktora kupilem Carisme, moglbym bez problemu od podstaw odbudowac Skode, a za reszte bym sobie kupowal czesci ktore sie zuzyja.

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2008, 23:13   

mysle ze jak juz doprowadzisz swoja lalunie do stanu uzywalnosci i bedziesz o nia dbal to nie zamienisz na nic innego.ja tez mialem takie problemy jak ty ijak sie dowiedzialem ile kosztuja czesci to padlem na kolana :shock: ale teraz kiedy autko mam juz naprawione to leje paliwo i wymieniam olej nic wiecej nie dotykam.

crimi 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2008, 23:39   

A co do Opli. Co wy na to? Drugie zdjecie. Jakie jest racjonalne wytlumaczenie?
>>KLIK<<

dadur, mam nadzieje, ze do konca wiosny sie uporam z wszystkim co jej do lega, lub mi sie w niej nie podoba, i pojezdze nia przez okragle dwa lata, bez wkladania w nia pieniedzy jak w swinie (czyt. skarbonke), a pozniej na sprzedaz :P

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 03-12-2008, 23:51   

Z tymi fordami to nie szalecie tak:P
Focus o niebo lepiej się prowadzi od Cari :mrgreen:

zaba_25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2008, 08:43   

ja swoja carisme mam od kwietnia 07 i to moja pierwsza usterka gdzie auto mnie zawiodlo.a podzespoly czy inne pierdoly ktore sie zuzywaja trzeba wymieniac w kazdym aucie.takze dla mnie carisma jest ok.
dla mnie japonce sa bomba,mialem wczesniej 2 cariny i byly super.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2008, 11:17   

zaba_25 napisał/a:
dla mnie japonce sa bomba

też uważam, ze japońce są super,
ale carisma jest składana daleko od japonii :lol:
i odbiega i to dość mocno od rasowych japońców,

a co do GDI to nikt nie mówił, ze bedzie tanie w eksploatacji,
auto miało tylko mniej palić, no i pali, ale nie w Polsce :)
z prostych przyczyn:
1. mamy kiepskie paliwo na które jest wrażliwa
2. beznadziejne drogi nie zapewniajace płynnej jazdy dlatego
mało kiedy przełącza sie w tryb eco
3. u kierowców którzy lubią na prawde dynamiczną jazdę,
na bogatej mieszance potrafi spalic wiecej niż tradycyjne konstrukcje

zaba_25 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-12-2008, 11:02   

witam wszystkich.mechanik wymienil mi pompe wysokiego cisnienia i jest dobrze.ale taeraz obroty sie wachaja.czy moglibyscie mi powiedziec gdzie znajduje sie silniczek krokowy chcialbym go przeczyscic.
mieliscie racje co do tej pompy.dziekuje bardzo.
pozdrowienia

[ Dodano: 09-12-2008, 13:27 ]
witam ponownie.wlasnie wrocilem z auta.juz sam nie wiem czy to silniczek krokowy.jak go odpale to chodzi dobrze gdy dodaje gazu pozniej wraca na okolo 800 i jest dobrze.dopiero jak rusze i zmieniam biegi to kiedy go wysprzeglam obroty lekko podskakuja a pozniej schodza na 2000 potem na 1500 potem na 1000 czasami pozniej wskoczy znowu na 1500.jak juz sie uspokoi to jest dobrze tylko przy tych zmianach biegow.
nie bylo tak przed ta wymiana tej pompy.mechanik mowil ze wymienial jeszcze jakis czujnik z tylu silnika(ale on sam nie wie co to za czujnik)
dupa nie mechanik gdy odbiralem auto powiedzial mi ze odlaczyl jeden wiatrk bo 2 sa nie potrzebne(podlaczylem spowrotem to byl od klimy)
przy okazji urwal mi jakis czujniczek kolo pompy(juz go sobie naprawilem) i plastik od linki otwierania maski.
czy sa jeszcze gdzies pozadni mechanicy na tym swiecie ktorzy nie wala fuszerek????????????????????????
a jeszcze gamon wyjal termostat bo stwierdzil ze cos jest nie tak(wsadzilem spowrotem sprawdzalem go jest dobry)
pozdro dla wszystkich

Odpowiedz do tematu