Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:05 |
chiptuning Outlandera - psychologiczny? |
Autor |
Wiadomość |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-02-2008, 21:04
|
|
|
Poza tym, aby to miało sens powinien mieć chyba wydruk przed i po - dla porównania |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
misiak2.0turbo [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 21:51
|
|
|
Cytat: | Cóż, myślę, że żaden Outek 2.0DiD nie dorówna przyśpieszeniem 2.0T - |
HMMM to fakt
Zastanawiam się nad jednym.
Kupujecie Diesle po to,by były oszczędne,potem kombinujecie nad przyrostem mocy.
moc=spalanie
Im więcej jednego tym więcej drugiego.
Ludzie!Jeśli podniesiecie moc o kilkadziesiąt koni to nie łudźcie się,że auto będzie spalało tyle samo lub mniej.Po prostu wykorzystując dodatkowe "horsy" na pewno będzie dynamiczniejszy ale i więcej spali.
Poza tym wersja D-ID nie nadaje się do bardzo szybkiej jazdy,(zawieszenie,środek ciężkości,dołączany napęd)Wersja benzynowa 2.0 turbo ma permanentny napęd na 4 koła,na prawdę twarde zawieszenie i dlatego świetnie wchodzi w zakręty nawet przy dużej prędkości.Natomiast jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić w wersji D-iD |
|
|
|
 |
szumek002 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2008, 15:43
|
|
|
Witam u mnie po włozeniu skrzynki wyszlo 159KM pojechałem na hamownie do Mastersa.Jak dostałem wydruk poleciałem do serwisu miśka i moment poprawili na 170,oni poprostu nie mają hamowni i nie wiedzą co wychodzi trzeba ich uświadomić i będzie ok. |
|
|
|
 |
MarcinR [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 08:22
|
|
|
Witam,
mam pytanko do kolegi havranek2000T czy wymieniales u siebie front pipe? jezeli tak to czy moglbys podac mi symbol tej czesci bo nie jestem pewny czy pasuje ta od evo8 czy 9?? . Koszt u nas to 2400pln i chcialbym poszukac w sieci moze udalo by mi sie kupic troszke taniej . dzieki za odpowiedz i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 18-03-2008, 09:35
|
|
|
Jak potrzebujecie jakis części z albo do EVO czy Outka to zapytam znajomego on ściąga cos takiego w całości a potem sprzedaje na graty. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Wojtisek1
Nowy Forumowicz

Auto: Vectra 1.9 CDTI
|
Wysłany: 18-11-2008, 16:26
|
|
|
Koledzy !!
Właśnie mam chęć poważnie zacząć przygodę z miśkiem !!
Dokładnie z Outlanderem w wersji 2.0 dizluch. Nowy z solonu. I tu rodzi się pytanie: czy warto dokupić fabryczny box ( szeroko objechany przez Marka Staszewskiego) i jakie macie organoleptyczne doznania z jego zastosowania??
A jako konkurent rozważam zakup X-traila. Co Wy na to?? Chociaż to chyba pytanie nie na miejscu |
_________________ Bokiem do przodu !!! I oto chodzi !!
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 18-11-2008, 19:35
|
|
|
Witaj na forum
Na temat chip-tuningu Outlandera ogólnie możesz poczytać ten temat
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8800 - od 14-15 strony była dyskusja.
A tu jeszcze parę słów o tym http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28755
Z tego co wiem, Ci co mają założony to sobie chwalą. Trochę lepiej się zbiera, dodatkowa moc szczególnie odczuwalna przy podjazdach, przy sporym obciążeniu. O bliższe szczegóły zaptyaj "Robercik64", bo z tego co pamiętam on ma założony.
Wojtisek1 napisał/a: | A jako konkurent rozważam zakup X-traila. Co Wy na to?? Chociaż to chyba pytanie nie na miejscu | No cóż
Myślałem o zakupie przed tym jak się pojawił Outek II. Największą wadą dla mnie była centralnie umieszczona konsola. Mnie się to po prostu nie podoba. Teraz się to chyba zmieniło i jest "po bożemu" |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
change
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II'08
|
Wysłany: 23-11-2008, 20:01
|
|
|
nie do konca wiem na czym polega to rozwiazanie z boxem, wiec nie bede sie wymadrzal ;)
ale kupujac mojego Outka zdecydowalem sie na flash-tuning Ecutek (cos ok. 2 - 2,5 tys).
na hamowni nie bylem, ale pierwsze 3 tys km. zrobilem bez tuningu, potem wymiana oleju i wgranie nowej mapy. rezutat po porownaniu: powalajacy.
nie wiem o ile przyrosla moc max, ale nie sadze, zebym ja kiedykolwiek w calosci wykorzystal, wiec to malo istotne. wazne, ze auto jest zdecydowanie zrywniejsze, duzo lepiej przyspiesza, znacznie lepiej sie zachowuje na stromych podjazdach itp.
efekt psychologiczny? nie wiem, nie sadze. a nawet jesli - to czyz nie po to kupujemy wypasione fury, zeby sie lepiej poczuc? ;) |
|
|
|
 |
Wojtisek1
Nowy Forumowicz

Auto: Vectra 1.9 CDTI
|
Wysłany: 23-11-2008, 21:05
|
|
|
misiak2.0turbo, mylisz sie pisząc , że większa moc to wyzsze spalanie. Oczywiście w granicach rozsądku. Mam skode z motorem ASV z delikatnym programem i moc wzrosła do 130 a moment do 285Nm.Spalanie mam na tym samym poziomie w mieście , a na trasie o pół litr mniej. |
_________________ Bokiem do przodu !!! I oto chodzi !!
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-11-2008, 21:44
|
|
|
Wojtisek1, to nie do końca tak. Wyższa moc=wyższe spalanie przy spełnionym jednym warunku - korzystaniu z tej mocy. Wiem, że to truizm, ale gwoli ścisłości |
Just think...
. |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2008, 10:52
|
|
|
Wczoraj byłem na hamowni, coby sprawdzic jak w moim Outku Turbo zadziałała wymiana frontpipe na HKS o większym przekroju i przeprogramowaniu sterownika (tzw. chiptunning). Moc max 235 KM przy 5939 obr/min, max moment 335 Nm przy 3539 obr/min.! (maksymalny moment dostępny o 1000 obrotów niżej niż w serii). Spalanie spadło około 10% - po pierwsze frontpipe szerszy, więc łatwiej mu wyrzucać spaliny, po drugie maksymalny moment dostępny niżej. Oczywiście przez pierwszy tydzień spalanie mocno wzrosło z uwagi na upajanie się nowymi parametrami, tj. częste korzystanie z mocy. |
Ostatnio zmieniony przez piotrek 02-12-2008, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MariuszSz
Forumowicz
Auto: OULANDER II 2.0DID Int+ 2008
|
Wysłany: 30-11-2008, 17:24
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Gdy kupowałem swoje Outka, chciałem zamówić boxa, ale w trakcie jazdy próbnej odradził mi to sam handlowiec. Twierdził, że testowali taki w salonie i w zgodnej opinii różnice były żadne. Jeżdżę więc na oryginalnej mocy i wydaje się że jest OK, a jeździłem wcześniej samochodami ok 200 PS i wiecej. Może po gwarancji dokonam jakiś modyfikacji, ale w profesjonalnym zakładzie. Przez kilka lat jeździłem saabem benzyna z turbiną (2,3 LPT) i wiem, że ze zwiększaniem mocy trzeba uważać. Pytanie czy Outek posiada oryginalnie niezbędne zawory, zabezpieczenia, które zabepieczają silnik i turbinę w warunkach pracy z wyższym ciśnieniem doładowania. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 01-12-2008, 22:44
|
|
|
MariuszSz napisał/a: | Pytanie czy Outek posiada oryginalnie niezbędne zawory, zabezpieczenia, które zabepieczają silnik i turbinę w warunkach pracy z wyższym ciśnieniem doładowania. | przecież to silnik VW czyli najczęściej "kręconej" marki |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
MariuszSz
Forumowicz
Auto: OULANDER II 2.0DID Int+ 2008
|
Wysłany: 03-12-2008, 00:15
|
|
|
rezon napisał/a: | MariuszSz napisał/a: | Pytanie czy Outek posiada oryginalnie niezbędne zawory, zabezpieczenia, które zabepieczają silnik i turbinę w warunkach pracy z wyższym ciśnieniem doładowania. | przecież to silnik VW czyli najczęściej "kręconej" marki |
Problem nie tylko w silniku. Jasne jest, że elementy silniika mają swoją wytrzymałość i po przekroczeniu określonych parametrów mocy i momentu obrotowego albo należy je wymienić na bardziej wytrzymałe. Problem również w osprzęcie. W przypadku silników benzynowych turbo niezbędne sa zawory, które odcinają nadmiar ciśnienia doładowania (charakterystyczny syk przy dynamicznyum przyspieszeniu), jak również umożliwiają usunięcie ciśnienia w przypadku zamkniecia przepustnicy (charaktrystyczne "pufff" przy zamknieciu przepustnicy). Konsekwencje braku tych zaworów grożą uszkodzeniem silnika i turbiny. Oczywiście wszysto zależy od ciśnienia doładowania. Na forum SaabKlubPolska jest wiele przypadków tuningu, który skończył się poważnymi uszkodzeniami. Tylko, że to dotyczy silników turbobenzynowych nie wiem jakie ciśnienia doładowania są w turbodieslach.
Do tego dochodzi pytanie, czy w Outkach to sa silniki dostarczane przez volkswagena czy produkowane na licencji volkswagena. Bo to by oznaczało że są prawie Volkswagena a prawie robi różnicę.
Dla zaciekawienia dodam, że widziałem ten silnik 2.0 TDI montowany do Dodga Journey (czy jakoś tak) i również na pompowstryskiwaczach. Handlowiec w salonie twierdził, że Volkswagen ich naprodukował całą masę i wciska komu się da. To by znaczyło, że silniki sa dostarczane przez Volkswagena, ale pewności nie mam. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 03-12-2008, 20:46
|
|
|
MariuszSz napisał/a: | czy w Outkach to sa silniki dostarczane przez volkswagena | z tego co słyszałem/czytałem to tak. Nie spotkałem na forum użytkowników Octavii nikogo, kto narzekałby na profesjonalny tuning tego silnika - oczywiście w granicach rozsądku czyli 25-30KM i 40-50Nm. Są i xtrm przypadki prawie 100KM, ale wtedy należy brać pod uwagę szybsze zużycie innych elementów - sprzęgło, przeguby, itp. W silniku 2,0TDI jest słynny zawór N75, który lubi się zapychać, ale nie wiem dokładnie jaka jest jego funkcja. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|