Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MOJA CARISMA PADLA
Autor Wiadomość
jbj 
Nowy Forumowicz

Auto: CARISMA1,6 16V 98 r
Wysłany: 05-12-2008, 11:35   MOJA CARISMA PADLA

dziekuje wszystkim ktorzy pomogli mi ostatnio( pompa wody w 1,6 16v). i prosze o pomoc teraz. moj skarb padl.podczas jazdy padl silnik.po prostu zgasl.kiedy otworzylem maske zobaczylem wiszacy sobie przewod gumowy ktory powinien znajdowac sie w otworze na dole chlodnicy.obraczka ktora zaciska sie wokol tego przewodu byla przerdzewiala i peknieta.wyciekl plyn,ale temperatura zaraz przed awaria nie byla wysoka.ledwie troche powyzej normalnej.i tu uklon w strone mechanika ktory wymienial w sierpniu plyn chlodniczy i nie wymienil zardzewialej obraczki.dzieki niemu mam problem.ale wracajac do tematu.zalozylem nowa i zalalem plyn ale po odpaleniu temperatura momentalnie wzrosla i silnik zgasl.i jak dotad nie zapalil. plyn z olejem sie raczej nie wymieszal wiec moze to nie jest uszczelka pod glowica.ale pewnosci nie mam. co to jeszcze moze byc? czy misie maja jakies zabezpieczenie ktore moglo zadzialac?a moze to termostat? POMOCY!!!!!

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2008, 11:53   

taki troche OT, wogole patrzysz na kontrolki na desce? jesli plyn wyciekal to powinna zapalic sie kontrolka od plynu chlodniczego.

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2008, 12:49   

wydaje mi się że cari ma na tyle mondry komp który powinien odciąć zapłon jak temp wzrośnie drastycznie!! proponuję jeszcze zajżeć do termostatu może się zawiesił. jak termostat ok to zalej płynem i pościskaj węże a porem zresetuj kompa! (odłącz minus z aku na jakieś 1.5 godziny dla pewności). jak to nie pomoże to będziemy myśleć.

jbj 
Nowy Forumowicz

Auto: CARISMA1,6 16V 98 r
Wysłany: 05-12-2008, 13:20   

arturro napisał/a:
taki troche OT, wogole patrzysz na kontrolki na desce? jesli plyn wyciekal to powinna zapalic sie kontrolka od plynu chlodniczego.

patrze patrze i nic sie nie zapalilo.

[ Dodano: 05-12-2008, 13:23 ]
adipaw napisał/a:
wydaje mi się że cari ma na tyle mondry komp który powinien odciąć zapłon jak temp wzrośnie drastycznie!! proponuję jeszcze zajżeć do termostatu może się zawiesił. jak termostat ok to zalej płynem i pościskaj węże a porem zresetuj kompa! (odłącz minus z aku na jakieś 1.5 godziny dla pewności). jak to nie pomoże to będziemy myśleć.

dzieki dzieki dam znac .widze swiatelko w tunelu.

[ Dodano: 07-12-2008, 19:40 ]
adipaw napisał/a:

witam.troche to trwalo ale wymienilem termostat zalalem plyn zresetowalem kompa.ale niestety nadal nie gada.czy moglbym prosic o jakies inne podpowiedzi.pozdro.

Jarek1970 
Nowy Forumowicz
mitsubishi again

Auto: Carisma 1.9 DI-D `03 Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-12-2008, 15:23   

Termostat nic do tego nie ma. Nawet w pozycji zamknietej samochod powinien zapalac bez problemu i do momentu zagrzania silnika nic nie powinno sie dziac. Jezeli przegrzales silnik to uszkodzenie uszczelki pod glowica jest bardzo mozliwe. Nie jestem pewien co do odciecia zaplonu , jest to mozliwe o ile czujnik temp. zareagowal tak jak pisales i wskazal przegrzanie silnika ale powinno to ci sie objawiac zapaleniem kontrolki silnika. Najlepiej zapytaj w ASO. Pozdr.

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 28-12-2008, 16:51   

Jak mnie mechanicy tak zalatwili to nie wyswietlila sie zadna kontrolka silnika ani inna! Ale potem autko normalnie odpalilo, poza tym ze teraz temperatura skacze;(

Odpowiedz do tematu