WYPADEK KUZAJA |
Autor |
Wiadomość |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 10:47 WYPADEK KUZAJA
|
|
|
" Leszek Kuzaj, uczestniczący w 14. Rajdzie Praskim, wypadł na pierwszym odcinku specjalnym Reporyje- Cementarna z trasy i wjechał w stojącą w niedozwolonym miejscu grupę osób.
Polski kibic zginął na miejscu, cztery osoby są ciężko ranne, w tym dziecko. Rajd został przerwany.
Tuż po starcie, Peugeot 307 WRC liderów Praskiego Rallysprintu wypadł na lewym zakręcie i uderzył w słup. Samochód jest mocno rozbity. Leszek Kuzaj i jego irlandzki pilot Craig Parry najprawdopodobniej nie odnieśli poważniejszych obrażeń." |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
|
Wysłany: 06-12-2008, 13:27
|
|
|
Takie wypadki się zdarzają na rajdach. Mokra, śliska nawierzchnia pomimo nastaw zawiasu, stabilizatorów, rajdowych gum i innych ulepszaczy jest zdradziecka. Pretensje powinny być kierowane do organizatorów rajdu za niedostateczne zabezpieczenie trasy oraz do samych kibiców dm17 napisał/a: | stojącą w niedozwolonym miejscu |
|
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

Auto: CA0 GTI
|
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
|
Wysłany: 06-12-2008, 18:47
|
|
|
Adrenalinka była... tyle, że Kuzaj jest tu kompletnie niewinny... a schiza do końca życia... kibic był sam sobie winny...
ale szkoda chłopaka [']['][']...
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 06-12-2008, 20:03
|
|
|
Właśnie usłyszałem informację, że drugi kibic, też Polak, zmarł w szpitalu.
|
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
JJK
Mitsumaniak Angelika
Auto: Pajero Sport 2.8 TD aut
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 06-12-2008, 21:03
|
|
|
Złe zabezpieczenie i głupota tych ludzi. Pewnie było tak że organizator nie miał wystarczającej liczby osób do zabezpieczenia i stali za daleko od siebie- często tak się zdarza. Sama jestem ratownikiem drogowym i brałam udział w zabezpieczeniach rajdów, czasami też ciężko było mi upilnować ludzi którzy wychodzą poza taśmę.
Ale takie jest życie , ludzie płacą za własną głupotę życiem. |
_________________ pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

Auto: CA0 GTI
|
Wysłany: 06-12-2008, 21:10
|
|
|
zabezpiecznie rajdu w 100% jest niemozliwe... potrzba by tyle samo osob zabezpieczajacych co kibicow |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 21:29
|
|
|
JJK napisał/a: | ludzie płacą za własną głupotę życiem. | I nic innego niestety nie było przyczyną tragedii
Szkoda chłopaka ........... |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
|
Wysłany: 06-12-2008, 22:26
|
|
|
Właściwie dwóch. Gdyby tam nie stali, to mogli by nawet pomagać Kuzajowi i pilotowi z samochodem, a tak to wyszło jak wyszło. Śmiejemy się z "Nagród Darwina", ale czy to nie było równie głupie? |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 02:19
|
|
|
nie wiem czy mieliście przed filmem reklamę skody ktora statcza sie z góry i ląduje cała na kołach mimo upadku... moim zdaniem reklama trochę nie smaczna przy takim wydarzeniu....
a co do samego wypadku, niestety mimo tego że szkoda mi tych ludzi to jeżeli stali oni w niedozwolonym miejscu to są sobie sami winni i nikt nie powinien mieć pretensji do Kuziego za ten wypadek, wiadomo że w rajdach jedzie sie czasem na 101% swoich możliwości i łatwo przedobrzyć... |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 07-12-2008, 17:39
|
|
|
Współczuję rodzinom ofiar i Leszkowi......stanie w takim miejscu można swobodnie podciągnąć pod próbę samobójczą..... tym razem udaną.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
polsaler
moderator mitsumaniak tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
|
Wysłany: 09-12-2008, 21:21
|
|
|
Fakt faktem że stanie na wypadkowej zakrętu jest szczytem bezmyślności i absolutnie nie należy winić Leszka za to zajście ale oglądając ten film z wypadku kilkanaście razy twierdzę , że Lechu pojechał tam troszkę zbyt optymistycznie .
Bardzo współczuję załodze , rodzinom ofiar , organizatorom i wszystkim , których ta tragedia dotknęła .
Leszek zaś zawiesił tymczasem starty w rajdach samochodowych .Szkoda bo to bardzo barwna postać naszych rajdów .
P.S .
jeżdząc kiedyś w rajdach ( pucharPZMoT ) włosy same z pod kasku wypadały jak widziało się ludzi z aparatem przy oku LEŻĄCYCH na dohamowaniu przed trójkowym zakrętem . Wystarczyła awaria przewodu hamulcowego (np) i TVN24 miałoby o czym trąbić .
może pora na położenie nacisku na edukację kibiców tego pięknego sportu.... |
_________________ LUBLIN RULEZ !!!!
GG - 10191984
KOHAM WAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
L.U.K.S. SQUAD
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 10-12-2008, 08:33
|
|
|
Szkoda kibiców i szkoda Leszka.
Sprawa z zawieszeniem wygląda chyba w ten sposób że Leszek musiał zawiesić starty bo : prawdopodobnie ma zatrzymane prawko po takim zajściu, więc nie jest to dobrowolne zawieszenie a wymuszone prawem.
Mogę się oczywiście mylić bo nie znam dokładnie regulaminu. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 10-12-2008, 09:02
|
|
|
Tam był podobno olej i dlatego tak sie stało |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
|