|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 16:19 |
[3.0 V6] Dziwne dzwieki spod maski - pisk |
Autor |
Wiadomość |
piotreks
Nowy Forumowicz
Auto: mistsubishi pajero II, 91r
|
Wysłany: 27-11-2008, 13:35 [3.0 V6] Dziwne dzwieki spod maski - pisk
|
|
|
Witam. Posiadam PajeroII, 91 rok, 3000 v6. Od pewnego czasu, czasami(NIE ZAWSZE) z silnika wychodza dziwne dzwieki, tak jakby cos piszczalo. Bylem u mechanika, zostaly wymienione rolki pod maska napedzajace pasek. Po wymianie przez jakis okres czasu wszystko bylo wporzadku, natomiast teraz, znow ten dziwny dzwiek powrocil. Czym to moze bys spowodowane? Znow cos nie tak z rolkami? Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 16:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 27-11-2008, 17:56
|
|
|
napnij paski alternatora. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 27-11-2008, 20:48
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | napnij paski alternatora | Potwierdzam.
Może to się też przytrafić jak wjedziesz w większą kałużę i mokry, słabo napięty pasek zacznie ślizgać.
To najczęstsza, drobna usterka. I nie tylko w Pajero |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
piotreks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2008, 00:02
|
|
|
paska nie napinalem, poniewaz popryskalem go wd40, nastepnie jakims smarem, jednak pomagalo to na bardzo krotki okres czasu. zauwazylem, ze piszczy tylko i wylacznie gdy silnik pracuje na bardzo wolnych obrotach. jako, ze jestem 'poczatkujacym' chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob napiac pasek klinowy w pajero? |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-12-2008, 10:15
|
|
|
piotreks, nie jestem mechanikiem, ale paska chyba się nie smaruje.
To coś jak z hamulcami. Dodając smar zmniejszasz tarcie, a tym samym zwiększasz możliwość poślizgu. To z kolei powoduje, że ślizgający pasek nie kręci alternatora tak jak powinien i masz problem z ładowaniem.
Poza tym musiałbyś smarować po każdym deszczu, wjechaniu w kałużę itp. bo przecież nie jest on zamknięty w obudowie i woda spod kół dostaje się w jakimś stopniu pod maskę
piotreks napisał/a: | jaki sposob napiac pasek klinowy w pajero | Nie wiem jak w pojarce. Poszukam jakąś fotkę i wleję |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 10:40
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | nie jestem mechanikiem, ale paska chyba się nie smaruje. |
Też tak myślałem aż do ostatniej wizyty w serwisie |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-12-2008, 10:51
|
|
|
piotreks, nie wiem jaki masz silnik, ale ściąg sobie instrukcję do Twojego modelu z tej stroniki
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3449
Np. do silnika 3.0 w pliku "3.0l v6 vin h" na stronach 8-9 masz rysunek gdzie jest napinacz.
elili napisał/a: | Też tak myślałem aż do ostatniej wizyty w serwisie | Możesz napisać coś więcej.
Może to był jakiś specjalny środek do czyszczenia, tak jak czyści się klocki hamulcowe |
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 11:37
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | elili napisał/a: | Też tak myślałem aż do ostatniej wizyty w serwisie | Możesz napisać coś więcej.
Może to był jakiś specjalny środek do czyszczenia, tak jak czyści się klocki hamulcowe |
A co mi tam: nie znam się na samochodach. Być może znam się na czymś innym
Ad rem: coś mi piskało pod maską. Podjechałem do serwisu. A oni: "aaaa oczywiście" i popryskali paski.
Od zewnątrz.
Przestało.
Jeszcze mniej znam się na samochodach
Podobno winą jest to, że po kałużach jeździłem.
Jeździłem bo taki potrzebuję samochód: czasem muszę odwiedzić klienta, który na budowie siedzi.
A dojazd na budowę czasem wymaga wykorzystania napędu 4x4 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-12-2008, 11:59
|
|
|
elili, ja też się nie znam.
Jestem domorosłym mechanikiem, który serwisuje sobie sam swój motocykl i nic poza tym
elili napisał/a: | A oni: "aaaa oczywiście" i popryskali paski.
Od zewnątrz.
Przestało. | Może tak ma być
Nie wiem, nie znam się
A spytałem z ciekawości, bo nigdy nie słyszałem o smarowaniu pasków klinowych |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-12-2008, 12:11
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | elili, ja też się nie znam.
Jestem domorosłym mechanikiem, który serwisuje sobie sam swój motocykl i nic poza tym
elili napisał/a: | A oni: "aaaa oczywiście" i popryskali paski.
Od zewnątrz.
Przestało. | Może tak ma być
Nie wiem, nie znam się
A spytałem z ciekawości, bo nigdy nie słyszałem o smarowaniu pasków klinowych |
Aby zmniejszyć poślizg paska a tym samym zwiększyć efektywność działania paska na koła pasowe kiedyś smarowało się paski kalafonią ( to te mniejsze ) lub smołą-lepikiem to te większe np pasy transmisyjne.Pozdrówka
[ Dodano: 06-12-2008, 12:20 ]
piotreks napisał/a: | paska nie napinalem, poniewaz popryskalem go wd40, nastepnie jakims smarem, jednak pomagalo to na bardzo krotki okres czasu. zauwazylem, ze piszczy tylko i wylacznie gdy silnik pracuje na bardzo wolnych obrotach. jako, ze jestem 'poczatkujacym' chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob napiac pasek klinowy w pajero? |
Taaa WD 40 to tak jak byś zdjął pasek . Na szybkich obrotach ślizgający się pasek,tak jak u Ciebie,rozgrzewa się i "przykleja" do koła pasowego więc i nie piszczy. Tarcz hamulcowych i klocków,jak by piszczały to RACZEJ NIE SMARUJ ŻADNYM WYNALAZKIEM W POSTACI WD40 bo każde drzewo będzie Twoje. Pozdrówka
[ Dodano: 06-12-2008, 12:28 ]
elili napisał/a: | Hiszpan napisał/a: | elili napisał/a: | Też tak myślałem aż do ostatniej wizyty w serwisie | Możesz napisać coś więcej.
A co mi tam: nie znam się na samochodach. Być może znam się na czymś innym
Ad rem: coś mi piskało pod maską. Podjechałem do serwisu. A oni: "aaaa oczywiście" i popryskali paski.
Od zewnątrz.
Przestało.
Jeszcze mniej znam się na samochodach
Podobno winą jest to, że po kałużach jeździłem.
Jeździłem bo taki potrzebuję samochód: czasem muszę odwiedzić klienta, który na budowie siedzi.
A dojazd na budowę czasem wymaga wykorzystania napędu 4x4 |
Jest jakiś płyn na bazie grafitu (????) do konserwacji pasków klinowych.W warsztacie uważają że samochodem tylko w słoneczne dni można jeździć??? Moja rada podaruj sobie ten warsztat gdzie kpią i drwią sobie z klientów . Naciągnij pasek tylko też nie za mocno bo łożyska pójdą. Dobrze napięty-naciągnięty pasek powinien po nacisku uginać się na jakieś 2-3mm. Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
piotreks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2008, 12:54
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | piotreks, nie wiem jaki masz silnik, ale ściąg sobie instrukcję do Twojego modelu z tej stroniki
Np. do silnika 3.0 w pliku "3.0l v6 vin h" na stronach 8-9 masz rysunek gdzie jest napinacz.
elili napisał/a: | Też tak myślałem aż do ostatniej wizyty w serwisie | Możesz napisać coś więcej.
hmm, no wszystko ok, ale chcialbym zeby ktos wytlumaczyl wlasnymi slowami, jak ten pasek naciagnac..ewentualnie, czy jest jakis specjalny smar przystosowany wlasnie do paskow klinowych? o ktorym pisal kolega wyzej.
// znalazlem cos takiego: http://allegro.pl/item487...00_ml_wawa.html |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-12-2008, 13:35
|
|
|
piotreks napisał/a: | Hiszpan napisał/a: | piotreks, nie wiem jaki masz silnik, ale ściąg sobie instrukcję do Twojego modelu z tej stroniki
hmm, no wszystko ok, ale chcialbym zeby ktos wytlumaczyl wlasnymi slowami, jak ten pasek naciagnac..ewentualnie, czy jest jakis specjalny smar przystosowany wlasnie do paskow klinowych? o ktorym pisal kolega wyzej.
Między bajki można wstawić płyn który sam naciąga paski,konserwuje OK.
Przy alternatorze jest gruba blacha obok niej długa śruba od silnika do alternatora w poprzek długiej jest krótka kontrująca poluzuj ją a nastepnie tę długą kręc aż napnie sie pasek. I tu może przydać się WD40 którym możesz śruby spryskać.Jak napniesz pasek który po dość mocnym naciśnięciu ugnie się na 2-3mm to zakręć śrubę kontrującą. I po bólu. Pozdrówka Może zdjęcie co nieco pomoże (jeśli uda się otworzyć )
http://www.fotosik.pl/pok...68fac5f1b2.html |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-12-2008, 14:38
|
|
|
WD 40 jest do CZYSZCZENIA i smarowania pasek ma chodzic "twardo" a nie z poślizgiem (poślizg to właśnie hałas) tym to możesz zamki w drzwiach posmarowac albo zawiasy- u mnie założyłem pasek nowy i po prostu piszczał jak cholera żadne naciąganie nie pomagało więc założyłem pasek innego producenta i jest ok |
|
 |
piotreks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2008, 16:51
|
|
|
jawaldek napisał/a: | piotreks napisał/a: | Hiszpan napisał/a: | piotreks, nie wiem jaki masz silnik, ale ściąg sobie instrukcję do Twojego modelu z tej stroniki
Między bajki można wstawić płyn który sam naciąga paski,konserwuje OK.
Przy alternatorze jest gruba blacha obok niej długa śruba od silnika do alternatora w poprzek długiej jest krótka kontrująca poluzuj ją a nastepnie tę długą kręc aż napnie sie pasek. I tu może przydać się WD40 którym możesz śruby spryskać.Jak napniesz pasek który po dość mocnym naciśnięciu ugnie się na 2-3mm to zakręć śrubę kontrującą. I po bólu. Pozdrówka Może zdjęcie co nieco pomoże (jeśli uda się otworzyć )
http://www.fotosik.pl/pok...68fac5f1b2.html |
nie da sie otworzyc..moze wrzucisz na http://imageshack.us/ ? |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
|
|
|
 |